Madonna op TikTok: ze recyclet ‘de schokwaarde van haar hoogtijdagen’ | Madonna

0
34


Madonna wil ons er allemaal aan herinneren dat ze seks heeft uitgevonden. Of in ieder geval het zware werk deed om de zogenaamde “pornificatie van pop” mogelijk te maken. Ze lijkt te denken dat het allemaal begon met Sex, het koffietafelboek van softcore porno/kunstfotografie dat ze afgelopen weekend 30 jaar geleden uitbracht.

“Er waren foto’s van mannen die mannen zoenen, vrouwen die vrouwen zoenen en ik die iedereen kuste”, zegt Madonna schreef over het boek in een Instagram-verhaal in het weekend, toe te voegen: “Nu kan Cardi B zingen over haar WAP. Kim Kardashian kan de cover van elk tijdschrift sieren met haar blote kont en Miley Cyrus kan binnenkomen als een sloopkogel. Graag gedaan bitches……. ”

Madge’s virale nostalgie was misschien wel het tamste dat ze dit weekend plaatste – in de afgelopen 48 uur is ze ook gedeelde seksspeeltje spon-con en een video waarin ze op een fitnessbank ligt en haar kruis streelt. Maar haar throwback-post trok een “teleurgesteld” antwoord van Cardi B. “Ik letterlijk [paid] deze vrouw hulde zo vaak, want ik ben opgegroeid met naar haar te luisteren, “de rapper schreef in een inmiddels verwijderde tweet. “Ze kan haar punt maken zonder clownemoji’s te gebruiken en glad uit de mond te komen.”

Anderen die de saga online hebben gevolgd beschuldigd Madonna legde te veel nadruk op haar eigen invloed op popmuziek en negeerde de bijdragen van zwarte vrouwen als Grace Jones, Janet Jackson en Donna Summer, die allemaal met hun seksualiteit speelden in optredens. (Maar moeten we een doordacht, inclusief commentaar verwachten van een vrouw die in 2014 haar blanke zoon het n-woord noemde en uitlegde dat ze de smet alleen maar opnieuw toe-eigende als een “uiting van genegenheid”?)

Toen, zo snel als je kunt zeggen: “Pop Crave heeft gemeld dat …”, was het schijnbare rundvlees opgelost. Cardi getweet dat zij en Madonna via een telefoongesprek hadden verzonnen. Madonna schreef dat ze Cardi ‘altijd lief zou hebben’ en terugging naar waar ze de afgelopen weken het beste in was – of in ieder geval het vaakst -: met het enthousiasme van een tiener posten op TikTok tijdens schoolvakanties.

Madonna
Madonna treedt op in Chicago in 1987. Foto: Paul Natkin/WireImage

Madonna, 64, was een early adopter van TikTok en trad in 2018 toe tot het platform. Sindsdien post ze gestaag, maar haar capriolen hebben de afgelopen weken een hoogtepunt bereikt dat de aandacht trekt. Zoals W het uitdrukte, is Madonna haar “TikTok-tijdperk” binnengegaan – paraderend door een gespiegelde badkamer op zilveren platforms, dansend in bondagekleding, starend naar de camera van achter een gigantische babyroze zonnebril en een regenboog-gemanicuurde vinger naar haar pruilende lippen.

Vorige week gebruikte Madonna TikTok om (misschien) uit te komen. Ze droeg een wit korset en een joggingbroek en hield een fuchsia slipje omhoog. Een bijschrift luidde: “Als ik mis, ben ik homo!” Madonna gooide toen het ondergoed, dat hun beoogde doel, een prullenbak, miste. De camera sneed terug naar Madonna, die een “aw, shucks” schouderophalen flitste – het homo-icoon lijkt ons iets te hebben verteld.

Velen zouden beweren dat ze ons hetzelfde al had verteld op de VMA’s van 2003, waar ze Britney Spears op het podium kuste in een beweging die leden van de Parents Television Council wekenlang ophield. Of in de queer-orgie die ze opvoerde voor haar Justify My Love-muziekvideo uit 1990, die van MTV werd verbannen. (Meer recentelijk werd Madonna deze zomer gespot met de 26-jarige Dominicaanse rapper Tokischa op verschillende locaties in New York: een Pride-feest, een modeweekshow in New York en natuurlijk op TikTok.)

Dus de koningin van de heruitvinding heeft ook een beetje gerecycleerd op TikTok: we hebben hier al veel van gezien. “Madonna’s gebruik van TikTok veroorzaakt het soort geroezemoes dat ze ontleende aan de schokkende waarde van het onderwerp van haar muziek en haar daaropvolgende ontmoetingen met critici tijdens haar hoogtijdagen”, zegt Katie Kapurch, universitair hoofddocent Engels aan de Texas State University en co-editor van de wetenschappelijk tijdschrift AMP: American Music Perspectives. “Nu, in plaats van haar kunst te verdedigen, verdedigt ze de geschiedenis van haar kunst – het is allemaal erg metatekstueel.”

Voor Kapurch zijn Madonna’s video’s een voorbeeld van de ‘krediet-nemende trend’ die populair is bij artiesten die meer aansluiten bij Boomers en Gen X, maar niet goed spelen op TikTok. “Als je serieus de eer voor je werk opeist, kan het effect ineenkrimpen”, zei ze. ‘Het is beter om ironisch te zijn. Kijk bijvoorbeeld naar Dionne Warwick en haar briljante gebruik van Twitter. Ze gaat in op trending topics, maar Warwick’s humor en timing moedigen anderen aan om haar mantel op te nemen en te pleiten voor waarom haar muziek ertoe doet.”

Maar Madonna heeft geen hulp nodig op de afdeling zelfpromotie. En hoewel ze gelijk heeft dat ze haar plaats verdiende als ouderling van het popcultuurfeminisme, overschaduwt ze die waarheid vaak door, nou ja, Madonna te zijn.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in