Macaber Chinees kunstwerk heeft TikTok in vervoering gebracht – nog steeds. Waarom?

0
120


“Dit kunstwerk zal me voor altijd aan het huilen maken”, schreef een van de miljoenen kijkers op TikTok.

Screengrab van de Facebook-pagina van het Solomon R. Guggenheim Museum

Op het eerste gezicht kan de kunstinstallatie “Can’t Help Myself” gemakkelijk worden aangezien voor een plaats delict: overal rode vloeistof, gespetterd op spierwitte muren en glas rondom het scherm, dat zich op de vloer verzamelt onder felle tl-lampen.

Na een tweede blik bleef het jarenlang in de hoofden van de kijkers gebrand. Meer dan vijf jaar na de oprichting blijft “Can’t Help Myself” sociale media in een wurggreep houden.

TikTok lijkt bijzonder gehecht aan het kunstwerk, met video’s ervan die miljoenen views op de app krijgen.

Terwijl 2016, toen de kunst debuteerde, verre van historisch is, puzzelt (en verveelt) de blijvende bekendheid van “Can’t Help Myself” sommige gebruikers van sociale media. Hoe komt het dat een app als TikTok, die vol zit met nieuwe trends, de installatie blijft vasthouden?

“Dit kunstwerk zal me voor altijd aan het huilen maken”, schreef een kijker op een TikTok van het kunstwerk dat op 18 augustus werd gepubliceerd en dat op 31 augustus 6,5 miljoen likes heeft.

“Ik weet dat het een machine is, maar het ziet er droevig en moe uit”, schreef een andere persoon – een veel voorkomende observatie onder kijkers.

“Can’t Help Myself”, gemaakt door de Chinese kunstenaars Sun Yuan en Peng Yu met de hulp van twee robotingenieurs, werd in 2016 besteld voor het Solomon R. Guggenheim Museum in New York, volgens het Guggenheim-archief.

De industriële robotarm zit vast in een glazen doos en heeft één taak, dag in dag uit: de rode, bloedachtige vloeistof die eruit sijpelt, terug in zichzelf scheppen.

“Als de sensoren detecteren dat de vloeistof te ver is afgedwaald, schept de arm hem koortsachtig terug op zijn plaats, waardoor er vlekken op de grond en spatten op de omringende muren achterblijven”, aldus het Guggenheim-archief. “Gezien vanuit de kooiachtige acrylwanden die hem isoleren in de galerieruimte, lijkt de machine bewustzijn te verwerven en te veranderen in een levensvorm die is gevangen en opgesloten in de ruimte.”

Toen de tentoonstelling voor het eerst werd geopend, was de machine nieuw en snel in zijn enige taak. Naarmate de tijd vorderde, verzandde de vloeistof die over het metaal spatte, waardoor het een versleten, uitgeputte uitstraling kreeg.

Het stuk maakte ook deel uit van Guggenheim’s Tales of Our Time-tentoonstelling, waarin staat dat hoewel de stukken uit China komen, de berichten in het kunstwerk over de grenzen heen reiken en in het leven van velen.

“Ze betwisten echter allemaal de grens tussen fictie en feit om grenzen te maken en op te heffen”, schreef Guggenheim in zijn aantekeningen bij de tentoonstelling. “Degenen die gemeenschappen, regio’s, naties en continenten verdelen, evenals degenen die verleden en heden scheiden, realiteit en dromen, en rationaliteit en absurditeit.”

TikTok-commentaren die sympathiseren met “Can’t Help Myself” zijn een bewijs van het feit dat de poging van Yuan en Yu om de machine te vermenselijken een wijdverbreid succes was.

“Dit breekt mijn hart nog steeds”, schreef een kijker op TikTok. “Het is een kunstwerk dat een mens uitbeeldt die ondanks de eindeloze pijn hard werkt om te overleven, maar nooit opgeeft.”

“Ik voel me altijd verdrietig wanneer ik dit zie … omdat het me aan mij doet denken”, schreef een ander.

Het idee van “Can’t Help Myself” heeft parallellen met “The Myth of Sisyphus” van Albert Camus, waarin een man wordt veroordeeld om een ​​rotsblok voor altijd een heuvel op te rollen voordat het voor eeuwig weer naar beneden rolt.

Terwijl velen online verliefd blijven op het stuk, beschuldigden anderen de liefhebbers ervan overdreven dramatisch te zijn.

“Het is een machine, hoe bedoel je, hij ziet er moe uit?” een persoon uitgedaagd.

“Het is bizar hoe mensen alles zullen personifiëren, maar doorgaan met het vernietigen van het leven om ons heen”, zei een ander.

Ondanks critici blijven “Can’t Help Myself”-liefhebbers op volle kracht op TikTok en verdedigen ze hun interpretatie van het kunstwerk.

“Dit stuk heeft een diepere betekenis dan alleen een ‘robot’ of een ‘machine’. Natuurlijk is dat wat het is, maar het is gebouwd om iets te vertegenwoordigen”, verdedigde iemand. “Om je te laten voelen.”

Dit verhaal is oorspronkelijk gepubliceerd 31 augustus 2022 19:34 uur.

Profielafbeelding van Alison Cutler

Alison Cutler is een National Real Time Reporter voor het zuidoosten bij McClatchy. Ze studeerde af aan de Walter Cronkite School of Journalism and Mass Communication aan de Arizona State University en werkte eerder voor The News Leader in Staunton, VA, een tak van USAToday.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in