‘Maak Instagram weer Instagram. Stop met proberen TikTok te zijn

0
121


“Maak Instagram opnieuw Instagram. Stop met proberen TikTok te zijn, ik wil gewoon schattige foto’s van mijn vrienden zien. Met vriendelijke groet, allemaal.” De post werd als Instagram-verhaal gedeeld door Kylie Jenner, de op één na grootste beroemdheid op het platform namens, nou ja, iedereen. Op de dag dat dit bericht werd bijgewerkt, ontdekten 367 miljoen mensen dat het sociale-mediaplatform voor het delen van foto’s en video’s aan het verschuiven was van sociale media.

Kort daarna gaf Adam Mosseri, hoofd van Instagram toe dat – Instagram promoot steeds meer aanbevelingen – dat zijn berichten in je ‘Feed’ van accounts die je niet volgt.

“Het idee is om je te helpen nieuwe en interessante dingen op Instagram te ontdekken waarvan je misschien niet eens weet dat ze bestaan. We blijven proberen om beter te worden in aanbevelingen, omdat we denken dat dit een van de meest effectieve en belangrijke manieren is om videomakers te helpen meer mensen te bereiken. We willen het beste doen voor onze rectoren, vooral kleine makers. We zien aanbevelingen als een van de beste manieren om een ​​nieuw publiek te bereiken en hun aanhang te vergroten. We moeten evolueren, want de wereld verandert snel en wij moeten mee veranderen.” Mosser legde uit.

Meta: van sociaal naar aanbevelingen

In februari 2022 meldde Meta voor het eerst in zijn 18-jarige geschiedenis het verlies van dagelijkse gebruikers. Tijdens de winstoproep voor het eerste kwartaal van 2022 van het bedrijf, gaf Mark Zukerberg TikTok de schuld van de schijnbare stagnatie van Facebook.

Sindsdien heeft Zuckerberg hard zijn best gedaan om dingen te veranderen bij Meta. Nu kijkt hij op naar TikTok en probeert hij in de voetsporen te treden van de rivaal.

In dezelfde maand kondigde Meta de lancering aan van het korte videoproduct ‘Reels’ voor alle wereldwijde Facebook-gebruikers. Volgens het bedrijf, zelfs met een zeer beperkte markt, maakte Reels-inhoud meer dan 20% uit van de tijd die mensen op Instagram doorbrengen. Trouwens, video’s maakten 50% uit van de tijd die gebruikers op Facebook doorbrengen.

Na TikTok te hebben geïmiteerd op het gebied van korte video’s, past Meta nu ook de aanbevelingen van de rivaal toe. Voor Meta is sociale kring niet de juiste manier om de inhoud nog langer te verspreiden. Het feit dat mensen gemakkelijk inhoud kunnen verzenden naar hun vrienden of vrienden van vrienden, betekent niet dat de inhoud boeiend of nuttig zal zijn voor de consument.

Door middel van aanbevelingen wil het dat gebruikers naar het konijnenhol van inhoud gaan waar het behoorlijk moeilijk wordt om eruit te komen.

De belangrijkste distributiemethode voor inhoud in aanbevelingsmedia zijn geen netwerken van verbonden mensen. In plaats daarvan is het primaire mechanisme voor contentdistributie via ondoorzichtige, platformgedefinieerde algoritmen die maximale aandacht en betrokkenheid van de klant stimuleren. Het platform definieert altijd het soort aandacht dat deze aanbevelingen zoeken, en het is vaak speciaal afgestemd op de consument die de inhoud consumeert. Als het platform bijvoorbeeld ontdekt dat een gebruiker van films houdt, is de kans het grootst dat die gebruiker veel filmgerelateerde inhoud te zien krijgt, omdat wordt aangenomen dat dit de interesse van die gebruiker het meest opwekt.

Facebook volgt ook de aanbevelingsaanpak. In juli 2022 schreef Zuckerberg in een Facebook-bericht dat er een gepersonaliseerde feed op het tabblad Start zal zijn, waar de ontdekkingsengine de inhoud zal aanbevelen waarvan hij denkt dat je er het meest om geeft. Het tabblad Feeds biedt u echter een manier om uw ervaring verder aan te passen en te beheren.

Aanbevelingen worden algemeen beschouwd als de belangrijkste reden achter het succes van TikTok. Volgens experts is ongeveer 90-95% van de inhoud die op TikTok te zien is afkomstig van aanbevelingsengines.

Andere platforms zoals Netflix en YouTube leggen veel minder nadruk op vrienden en sociale grafieken in het voordeel van zorgvuldig samengestelde, magische algoritmische ervaringen die overeenkomen met de perfecte inhoud voor de juiste mensen op precies het juiste moment.

Tiktok vormt een bedreiging voor alle techreuzen

Elke dag worden er miljoenen en miljoenen video’s geüpload naar TikTok, waarvan de overgrote meerderheid slechts bescheiden weergaven krijgt. De grootte van het publiek van elke video wordt voornamelijk bepaald door de steeds veranderende en mysterieuze algoritmen van het systeem, en de sleutel tot het gamen van het systeem is begrijpen hoe deze algoritmen werken.

Meta is niet het enige bedrijf dat verstoord is door het succes van TikTok en zeker niet het enige bedrijf dat miljoenen volgers en inkomsten heeft verloren aan de snelle opkomst van deze nieuwe rivaal.

De opkomst van TikTok heeft ook Google geschokt, zo erg zelfs dat het ertoe leidde dat Google YouTube Shorts lanceerde. In juni 2022 kondigde YouTube aan dat YouTube Shorts nu maandelijks door meer dan 1,5 miljard ingelogde gebruikers wordt bekeken. In september 2021 maakte TikTok bekend dat het ongeveer 1 miljard maandelijkse gebruikers op het platform heeft.

Naast video’s is TikTok ook een van de favoriete zoekhulpmiddelen van gebruikers geworden. Volgens een interne Google-studie gaf bijna 40% van de jonge gebruikers tussen 18 en 24 jaar in de VS de voorkeur aan ‘TikTok’ of ‘Instagram’ boven ‘Google Maps’ of ‘Google Search’ bij het zoeken naar een restaurant.

Nu, meer dan het platform zelf, hacken gebruikers het platform om het voor verschillende doeleinden te gebruiken.

ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, was het eerste Chinese internetbedrijf dat ‘all-in’ ging op de toen ontluikende technologie en zich toelegde op de ontmoedigende taak om een ​​aanbevelingsengine te bouwen – waarmee de status-quo van menselijk beheer werd uitgedaagd. Deze vroege weddenschap wierp schoppen zijn vruchten af. De basis van het succes van TikTok werd vele jaren voordat de app zelf werd gebouwd, gelegd en het was geen toeval dat ByteDance het bedrijf was dat het maakte.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in