Libs of TikTok zegt dat het van Facebook is verbannen na verkeerde informatie over het Trans Care-programma van Boston Children Hospital

0
98


Het account dat bekend staat als Libs of TikTok kondigde woensdagavond aan zijn 1,3 miljoen Twitter-volgers aan dat Meta zijn Facebook-pagina permanent had opgeschort zonder opgaaf van redenen. In een screenshot die in de tweet werd gedeeld, had Facebook Libs of TikTok laten weten dat het in de ijskast was gezet omdat het “niet voldeed aan onze communitynormen”.

Het uitschakelen van de pagina komt bijna een week nadat Libs of TikTok een valse claim op zijn sociale media-pagina’s plaatste over genderbevestigende chirurgische procedures, wat leidde tot een aanhoudende campagne van rechtse intimidatie die werd geheven in een topkinderziekenhuis in New England.

“Ze hebben ons account geschorst en we zijn meteen in beroep gegaan. Binnen 2 minuten antwoordden ze dat we voorgoed geschorst zijn”, aldus het Twitter-account van Libs of TikTok gekwetst. “Ik weet zeker dat we een volledige en eerlijke beoordeling hebben gekregen.”

De pagina was blijkbaar uitgeschakeld, maar was woensdagavond nog steeds zichtbaar op Facebook. Een verzoek om commentaar dat naar de persafdeling van Facebook werd gestuurd, werd niet onmiddellijk beantwoord. Een latere tweet van het Libs of TikTok-account bevestigde dat “onze pagina weer op Facebook staat, maar we zijn nog steeds buitengesloten en kregen voor het laatst te horen dat deze permanent is.”

Het ging verder met te beweren dat “misschien was het gewoon een ‘fout'” aan de kant van Facebook.

Boston Children’s Hospital, de faciliteit die deze week ongewild meegesleurd werd door conservatieve influencers zoals Libs of TikTok, leidt het eerste transgender gezondheidsprogramma voor pediatrische en adolescente patiënten in de Verenigde Staten. Het Gender Multispeciality Service-programma, opgericht in 2007, biedt genderbevestigende zorg aan mensen van 3 tot 25 jaar oud. Volgens haar website heeft het meer dan 1.000 gezinnen behandeld.

Op 11 augustus plaatste Libs of TikTok’s Twitter, gerund door makelaar Chaya Raichik uit Brooklyn, een videoclip van het Boston Children’s Hospital over genderbevestigende hysterectomieën – of het verwijderen van de baarmoeder, baarmoederhals en eileiders – en beweerde dat de instelling bood deze procedures aan ‘jonge meisjes’ aan. Het account volgde de eerste beschuldiging op met meer dan een dozijn opruiende tweets en retweets die het ziekenhuis de naam gaven en het beschuldigden van het verminken van kinderen.

In een nieuwsbrief van dinsdag zei Libs of TikTok dat het ziekenhuis “castratie van kinderen ondersteunt en dat ik bewijs heb”, eraan toevoegend dat het “een volledig menu met castratie- en verminkingsopties had waaruit minderjarigen konden kiezen.”

“Dit alles kwam vorige week aan het licht,” vervolgde de auteur, “dus ik hielp de verschrikkingen van wat artsen doen met jonge verwarde individuen te verspreiden.”

De beweringen van het account werden snel ontkracht door factcheckers, waaronder PolitiFact en Lead Stories, die erop wezen dat nergens in de eerste “33 seconden durende video de [Boston Children’s Hospital] suggereren dat de procedure wordt aangeboden aan kinderen”, en dat het programma vereist dat patiënten 18 jaar of ouder zijn om in te stemmen met een hysterectomie. De valse bewering van Libs of TikTok, merkte PolitiFact op, “leek erop te vertrouwen dat het ziekenhuis ‘kinderen’ op zijn naam had staan.”

Boston Children’s zelf ontkende in een verklaring van dinsdag dat het een geslachtsbevestigende hysterectomie had of ooit zou uitvoeren bij een minderjarige patiënt. “Alle genitale operaties worden alleen uitgevoerd bij patiënten van 18 jaar en ouder”, luidt de site van het Center for Gender Surgery.

Maar de ongegronde beweringen waren al versterkt door andere extreemrechtse figuren, zoals voormalig Trump-assistent Stephen Miller, die tweette: “Dit is monsterlijk. Hoe kan iemand die hierbij betrokken is nog steeds een medische vergunning hebben?” Conservatieve websites zoals The Daily Caller en The Gateway Pundit hebben ook olie op het vuur gestoken door artikelen te publiceren en de valse beschuldigingen als feit te beschouwen.

Binnen een paar dagen was het Boston Children’s Hospital bedolven onder een lawine van “vijandige internetactiviteit, telefoontjes en intimiderende e-mails”, zei het dinsdag, “inclusief bedreigingen met geweld jegens onze clinici en personeel.”

Verschillende van dergelijke gewelddadige bedreigingen werden vervolgens ontdekt door verslaggevers. “Lang geleden om deze ‘dokters’ te executeren”, schreef een pro-Trump-forumposter, volgens Vice News.

“Demonen zoals deze verdienen het niet om te ademen! Misdaden tegen de menselijkheid = DOOD”, zei een Telegram-gebruiker, naast een link naar een artikel waarin de beweringen over hysterectomie worden nagepraat.

Boston Children’s vervolgde in zijn verklaring: “We veroordelen deze aanvallen in de sterkst mogelijke bewoordingen en we verwerpen het valse verhaal waarop ze zijn gebaseerd.” De faciliteit zei dat het samenwerkte met wetshandhavers om het personeel en de gemeenschap te beschermen, en dat het “trots was om de thuisbasis te zijn van het eerste transgendergezondheidsprogramma voor kinderen en adolescenten in de Verenigde Staten.”

CP Hoffman, senior beleidsadviseur bij het National Center for Transgender Equality, vertelde: De Washington Post op dinsdag dat hoewel de ontstoken anti-trans-retoriek het voor patiënten angstaanjagender zou kunnen maken om genderbevestigende zorg te zoeken, ze niet moeten worden ontmoedigd of afgeschrikt. “De potentiële vreugde om te kunnen leven als je ware zelf is het waard”, voegde ze eraan toe.

Libs of TikTok had bijna 40.000 volgers op Facebook voordat het werd opgeschort. Het account was eerder in mei verbannen van Instagram, ook eigendom van Meta.

Vanaf woensdagavond waren alle valse en anti-trans Twitter-activiteiten van Libs of TikTok nog steeds online toegankelijk. Een Twitter-woordvoerder vertelde dinsdag aan NBC News dat ze de zaak onderzoeken.

De politie van Boston vertelde de Na dat rechercheurs een onderzoek naar de intimidatiecampagne hadden geopend, maar weigerden details te verstrekken.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in