Libs of TikTok werd minder dan 24 uur verbannen op Facebook na het lastigvallen van een kinderziekenhuis

0
99


Na het verspreiden van verkeerde informatie en het leiden van een intimidatiecampagne tegen het Boston Children’s Hospital, werd Libs of TikTok voor minder dan 24 uur door Facebook verbannen.

Het verbod werd uitgevaardigd enkele dagen nadat het invloedrijke rechtse sociale media-account, dat actief is op Facebook, Twitter, Instagram en YouTube, op Twitter het Boston Children’s Hospital valselijk beschuldigde van “het aanbieden van ‘geslachtbevestigende hysterectomieën’ voor jonge meisjes.” Die bewering is sindsdien ontkracht door factcheckers, waaronder Politifact, en het ziekenhuis kondigde op 16 augustus aan dat het personeel als gevolg daarvan te maken kreeg met gewelddadige bedreigingen en intimidatie.

Slechts 24 uur nadat het ziekenhuispersoneel de intimidatie waarmee ze werden geconfronteerd openbaar maakte, tweette Chaya Raichik, oprichter van Libs of TikTok, dat Facebook de pagina had verbannen.

“Ze hebben ons account opgeschort en we hebben onmiddellijk beroep aangetekend”, tweette Raichik, een makelaar in Brooklyn, New York. “Binnen 2 minuten antwoordden ze dat we voorgoed geschorst zijn. Ik weet zeker dat we een volledige en eerlijke beoordeling hebben gekregen.”

Latere tweets beweerden dat de Facebook-pagina van Libs of TikTok weer online was, maar dat ze nog steeds was buitengesloten.

“Online haat en leugens weerspiegelen en versterken offline geweld en haat.”

Advocacy-groepen juichten aanvankelijk het besluit van Facebook toe om de pagina te verbieden en riepen andere sociale-mediabedrijven op om actie te ondernemen tegen Libs of TikTok.

“Nu heeft Twitter de verantwoordelijkheid om op te treden voordat de gevaarlijke bedreigingen tegen de zorgverleners en patiënten in het Boston Children’s Hospital, of een van de andere ziekenhuizen die het doelwit zijn van Libs of TikTok, zich manifesteren in daadwerkelijk geweld,” Mia Gingerich, een LGBTQ2S+-onderzoeker voor de linkse non-profitorganisatie Media Matters, vertelde extra in een schriftelijke verklaring.

Volgens Media Matters noemde Raichik het Boston Children’s Hospital minstens zeven keer in tweets die tussen 11 en 15 augustus werden verzonden, waarbij het ziekenhuis vaak rechtstreeks werd getagd. Ze verdubbelde haar beweringen, zelfs nadat naar verluidt doodsbedreigingen waren geuit tegen ziekenhuispersoneel.

Het Facebook-verbod was echter van korte duur: minder dan 24 uur na het eerste verbod werd de pagina opnieuw gepubliceerd. Het Twitter-account van waaruit de valse bewering oorspronkelijk werd gedaan, bleef gedurende de hele beproeving actief.

Dit is slechts de meest recente controverse met betrekking tot Libs of TikTok, dat eerder door Twitter en Instagram is opgeschort vanwege de geschiedenis van het leiden van intimidatie tegen LGBTQ2S+-mensen. In april schatte Media Matters dat meer dan 200 personen, scholen en districten waren uitgekozen door Libs of TikTok, en de berichten van het account hebben ertoe geleid dat verschillende queer-leraren zijn lastiggevallen, ontslagen of ontslag genomen uit hun functie.

Eerder deze maand ontving een school in Wisconsin naar verluidt bommeldingen nadat Libs of TikTok had gepost dat beheerders een Titel IX-onderzoek voerden naar een transstudent die een verkeerd geslacht had. Hierdoor moest de school tijdelijk sluiten.

Volgens Media Matters vergelijkt het account queer en transgenders vaak met kindermisbruikers door het woord ‘groomer’ te misbruiken. Die beschuldigingen hebben geleid tot echte botsingen, zoals de arrestatie van 31 blanke nationalisten in juni die van plan waren het Pride-festival van Coeur d’Alene te belegeren nadat het wekenlang was uitgekozen door Libs of TikTok.

Libs of TikTok heeft ook een sleutelrol gespeeld bij het verspreiden van homofoob vitriool via internet. Volgens een recent onderzoek van de Human Rights Campaign (HRC) en het Center for Countering Digital Hate (CCDH) is de prevalentie van anti-LGBTQ2S+-groomingsverhalen sinds maart met 406 procent gestegen.

“Online haat en leugens weerspiegelen en versterken offline geweld en haat”, zei CCDH-topman Imran Ahmed in een persbericht bij het rapport. “De normalisering van anti-LHBTQ2S+-verhalen in digitale ruimtes brengt LGBTQ2S+-mensen in gevaar.”

Facebook heeft nog niet publiekelijk gereageerd op het herstel van de privileges van Libs of TikTok. Het account heeft momenteel meer dan 42.000 volgers op het platform, evenals 1,3 miljoen volgers op Twitter en respectievelijk meer dan 237.000 en 42.000 volgers op Instagram en YouTube.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in