Libs of Tiktok voedt een pogrom tegen transjongeren – J.

0
113


Een school werd gedwongen te sluiten na dagen van bommeldingen, haatdragende berichten en een doodsbedreiging tegen een personeelslid.

Een groep Proud Boys bestormde een bibliotheek tijdens een dragqueenverhaal. Een man droeg een shirt met de tekst: “Dood je lokale pedofiel”, met een afbeelding van een aanvalsgeweer eronder.

Een Idaho Pride-evenement vermeed ternauwernood het doelwit te worden van een rel onder leiding van de blanke nationalistische groep Patriot Front. Eenendertig mannen werden gearresteerd voordat ze konden uitvoeren wat ze van plan waren.

Kamp Ramah was deze zomer het doelwit van een “offensief op sociale media” vanwege zijn beleid om kampeerders en personeel soms te stapelen op basis van hun genderidentiteit in plaats van hun geboortegeslacht.

Wat hebben deze drie gebeurtenissen, en vele andere, met elkaar gemeen? Ze volgden allemaal posts op sociale media van het nu beruchte Libs of TikTok Twitter-account dat op hen gericht was.

Libs of TikTok, dat sinds de lancering minder dan twee jaar geleden meer dan 1,3 miljoen volgers op Twitter (plus meer op Facebook, Instagram en Substack) heeft verzameld, voedt een vroege pogrom tegen transjongeren en hun bondgenoten. En wat maakt het zo bijzonder? dan is dat de rekening wordt beheerd door een zelfbenoemde orthodoxe jood, Chaya Raichik, een voormalige makelaar in onroerend goed die in Los Angeles woont.

Libs of TikTok was kort uitgeschakeld van het plaatsen op Facebook eerder deze maand wegens het schenden van de Community Standards van de site, maar was binnen enkele dagen weer up-to-date en plaatste het. Iets soortgelijks gebeurde dit weekend op Twitter: het account werd korte tijd geblokkeerd vanwege schending van het Twitter-beleid tegen haatdragend gedrag; de tweets zijn nog steeds actief en het account kan over slechts 7 dagen opnieuw tweeten.

Na een aantal mislukte pogingen bij andere anonieme nieuwigheidsaccounts, vond Raichik grip toen ze in april 2021 Libs of TikTok begon met berichten die grotendeels gericht waren op het aanwakkeren van raciale spanningen en het bagatelliseren van politiegeweld tegen zwarte mensen. Maar het was toen ze begon met het opnieuw plaatsen van inhoud van en door queer mensen op TikTok dat het account echt van de grond kwam.

Joe Rogan noemde het account verschillende keren op zijn podcast, en vanaf daar was het een korte sprong om regelmatig op Fox News te verschijnen, gestimuleerd door Donald Trump Jr. en geïnterviewd door Tucker Carlson. Raichik werd ontmaskerd in een column in de Washington Post van april door Taylor Lorenz, wat in een ironische draai haar account alleen maar een boost gaf: de dag nadat de Lorenz-column werd gepubliceerd, kreeg het Twitter-account 200.000 volgers.

We denken over het algemeen aan pogroms als rellen die hebben geleid tot massamoorden op Joden – en als iets uit de geschiedenisboeken. Maar als je de historische onderbouwing van pogroms bekijkt, zoals de serie die in 1881 en 1882 door Rusland raasde, de serie die in 1905 in Odessa meer dan 400 Joden doodde, en het bloedbad in Hebron in 1929, dan zie je een pre-sociale mediaversie van Libs of TikTok’s playbook.

Pogroms zijn geen op zichzelf staande gebeurtenissen. Massaal geweld vereist jaren van het voorbereiden van een publiek om te geloven dat een kwetsbare minderheid in feite een enorm gevaar voor de meerderheid is. Pogroms in een vroeg stadium richten zich meestal op eigendom. Naarmate de tijd verstrijkt, worden die aanvallen genormaliseerd en escaleren ze tot genocidale moorden.

In Odessa doordrongen onderliggende en onophoudelijke anti-joodse sentimenten de gemeenschap, deels als gevolg van waargenomen economische concurrentie tussen hen en andere groepen. In Hebron zorgde de Balfour-verklaring van 1917, die de vestiging van een Joods thuisland in Palestina ondersteunde, voor een toename van antisemitisme in het gebied.

Naarmate de economische en politieke spanningen in die plaatsen toenamen, begonnen mensen antisemitische samenzweringstheorieën te verspreiden. Zoals de Joodse schrijver S. Ansky in 1914 schreef in zijn oorlogsdagboek over de opkomst van pogroms in Rusland: “Het begon allemaal met gefluisterde beschuldigingen, geheime beschuldigingen en smaad, met als doel de Joden af ​​te schilderen als verraders van Rusland.”

In 1917 waren er enkele tientallen pogroms in Oekraïne die door historici worden beschreven als ‘laagwaardig geweld’, voornamelijk gericht op Joodse huizen en bedrijven, met enkele gevallen van afranseling en vernedering. Tegen 1919, dankzij een invasie door Russische en bolsjewistische legers en de samenzweringstheorie dat de bolsjewieken eigenlijk grotendeels joods waren en dus feitelijk namens joden handelden – een canard die tot op de dag van vandaag voortleeft – verspreidden zich honderden pogroms door de regio, waardoor tussen de 40.000 en 100.000 doden.


GERELATEERD: De Twitter-activist achter de extreemrechtse ‘Libs of TikTok’ is een orthodoxe jood. Maakt dat uit?


Dit zijn basisevenementen die beginnen met onverdraagzaamheid, evolueren naar samenzwering en oproepen tot genocide, en uiteindelijk uitbarsten in steeds grotere niveaus van geweld. Voeg nu de kracht van sociale media toe om informatie te verspreiden – inclusief onwaarheden – en het kan snel uitzaaien.

Een account als Libs of TikTok kan met één bericht leugens en onverdraagzaamheid verspreiden onder miljoenen mensen. Na verloop van tijd is het hatelijke en valse verhaal dat kinderen worden “verzorgd” voor seksuele afwijking, hun lichaam misvormd en hun leven vernietigd, zou kunnen leiden tot een daadwerkelijke pogrom tegen transgenders en hun bondgenoten.

Maandenlang zaait Libs of TikTok morele paniek rond genderbevestigende zorg, met het argument dat het kindermishandeling is die op grote schaal wordt gepleegd. Net als eeuwenoude samenzweringstheorieën die gericht zijn op Joden, maken degenen die gericht zijn op transgenders enkele van de meest gruwelijke beschuldigingen die je je kunt voorstellen: “Kinderen “verzorgen” voor misbruik is een misselijkmakend idee, en de meesten van ons zouden er alles aan doen om het te stoppen.

Net als de bloedsprookjes van de Middeleeuwen en daarna, jaagt de trimmer-trope op de angst van mensen voor hun kinderen, wat vervolgens de meest extreme acties als reactie rechtvaardigt. Dus misschien is het geen verrassing dat toen Libs van TikTok zijn volgelingen eerder deze maand vertelde dat het Boston Children’s Hospital genderbevestigende hysterectomieën uitvoerde bij mensen onder de 18, doodsbedreigingen met geweld tegen personeel en clinici volgden.

Het ziekenhuis was de eerste die een transgender gezondheidsprogramma voor kinderen en adolescenten opzette, volgens The Washington Post, en op 11 augustus Libs of TikTok Geplaatst, “Boston Children’s Hospital (@BostonChildrens) biedt nu ‘geslachtbevestigende hysterectomieën’ aan voor jonge meisjes.” De berichten waren niet waar.

De tweet bevatte een 33 seconden durende video van een arts in het Boston Children’s Hospital die genderbevestigende hysterectomieën bespreekt – of de verwijdering van de baarmoeder, baarmoederhals en eileiders. Maar de arts heeft nooit gesuggereerd dat de procedure aan kinderen wordt aangeboden. Het idee leek erop te vertrouwen dat het ziekenhuis ‘kinderen’ in zijn naam had.

Het ziekenhuis maakte duidelijk in een verklaring van 16 augustus dat het geen genderbevestigende hysterectomieën biedt aan minderjarigen. Maar de schade was al aangericht: The Daily Beast meldde dat het ziekenhuis een stortvloed van “vijandige internetactiviteit, telefoontjes en intimiderende e-mails” ontving, waaronder “dreigementen met geweld” jegens zijn clinici en personeel.

“Lang geleden om deze ‘dokters’ te executeren”, schreef een lid van een pro-Trump-prikbord, voorheen bekend als TheDonald, geciteerd door The Daily Beast, onder een opnieuw geposte kopie van de video.

“Demonen zoals deze verdienen het niet om te ademen!” een Telegram-gebruiker schreef. “Misdaden tegen de mensheid = DOOD.”

Dit is niet alleen haatdragende taal, en niet beperkt tot de uiterst rechtse vleugel. Het is de basis van een pogrom die is gelegd door een social-media-beïnvloeder en haar netwerk van bondgenoten, en krijgt steeds meer voet aan de grond in de reguliere Republikeinse politieke kringen.

Uit een april-enquête van Data for Progress bleek dat 45% van de waarschijnlijke Republikeinse kiezers denkt dat “leraren en ouders die discussies over seksuele geaardheid en genderidentiteit op school ondersteunen, trimmers zijn.”

Er zijn christelijke predikersa politieke kandidaat, en een voormalig politicus die lijkt te pleiten voor openbare executies van homo’s en degenen die hen steunen. Het is slechts een kwestie van tijd voordat iemand luistert.

Achttien staten hebben transjongeren al verboden om deel te nemen aan sport, en Florida heeft in maart een wet aangenomen die de discussie over gender op scholen aan banden legt. Tegelijkertijd heeft de gouverneur van Florida, Ron DeSantis, een waarschijnlijke Republikeinse presidentskandidaat, zijn steun uitgesproken voor wetgeving die “de ouderlijke rechten zou beëindigen” van iedereen die hun kinderen meeneemt naar dragshows.

Dit alles zet het toneel voor veel erger. Een nieuw rapport van de Human Rights Campaign, een belangenbehartigings- en lobbyorganisatie van de LGTBQ, brengt de goedkeuring van de wet van Florida rechtstreeks in verband met een 400% toename van haatzaaiende uitlatingen op sociale media tegen homo’s. Het geweld dat onvermijdelijk het gevolg is, zal waarschijnlijk worden toegejuicht door radicalen en versterkt door Chaya Raichik van Libs of TikTok.

Mensen zullen gewond raken, misschien gedood. Iedereen die geen verantwoording eist van Raichik en de sociale platforms die haar in staat stellen aan te zetten tot haat en geweld, is medeplichtig.

Dit artikel verscheen eerder in de Forward.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in