Lezer, ik heb ze gevolgd: TikTok breidt zijn inhoud uit om gebruik te maken van het BookTok-fenomeen | Boeken

0
117


Social media-app TikTok levert meer inspanningen om de kracht van zijn boekeninhoud te benutten, met nieuwe partnerschappen met retailers, live-evenementen en clubs.

“BookTok”, zoals gebruikers TikTok-inhoud over boeken hebben genoemd, bestaat uit alles, van video’s van de te lezen stapels van makers tot livestreaming van huilen bij emotionele romans. BookTok kan worden gecrediteerd met een aantal hits, waardoor soms de belangstelling voor oudere titels opnieuw wordt aangewakkerd, zoals de roman It Ends With Us uit 2016 van Colleen Hoover (door TikTokers “CoHo” genoemd) die opnieuw in de bestseller-hitlijsten werd gelanceerd nadat BookToker Aliisha Keens erover had gepost in maart. Andere boeken die populair zijn gebleken, zijn Ocean Vuong’s On Earth We’re Briefly Gorgeous, Red, White & Royal Blue van Casey McQuiston en Beach Read van Emily Henry.

TikTok schat dat de BookTok-hashtag tot nu toe bijna 65 miljard keer is bekeken en beschreef het als “een van onze meest actieve gemeenschappen”.

Het platform heeft nu een boekenclub gelanceerd in het VK, beschreven als een nieuwe manier voor de “levendige gemeenschap” van boekenfans op de app om “hun liefde voor lezen te delen”. Het is de eerste poging van het socialemediaplatform om formeel betrokken te raken bij BookTok.

Ondertussen organiseerde Waterstones’ vlaggenschipwinkel in Piccadilly eerder deze maand een BookTok Festival, en in de VS werkte retailer Barnes & Noble samen met TikTok om de #BookTokChallenge te lanceren.

Waterstones’ Piccadilly’s BookTok Festival was een kans voor makers om elkaar persoonlijk te ontmoeten, zei Will Rycroft, manager voor publieksontwikkeling bij Waterstones. “We wilden ze ook geven wat ze willen, dus vroegen we het hen”, zegt Rycroft. “Ze wilden uitgevers ontmoeten om de boeken te vieren waar ze al van houden; krijg bewijzen van aanstaande releases en merchandise; geniet van wat boekenachtig amusement plus drie panelevenementen voor BookTok-favorieten, waaronder een livestream van Taylor Jenkins Reid – die allemaal ongelooflijk snel uitverkocht waren.”

Waterstones heeft een centraal TikTok-account met 84.000 volgers en een aantal van zijn individuele winkels hebben ook accounts aangemaakt, net als veel uitgevers.

De samenwerking van Barnes & Noble met TikTok, die op 31 augustus afloopt, moedigt mensen aan om nieuwe boeken en auteurs te ontdekken en te lezen en vervolgens hun reacties te delen via #BookTokChallenge. De challenge werkt samen met een aantal BookTok-accounts en werkt op dezelfde manier als de TikTok Book Club.

De TikTok Book Club zal de hele zomer en daarna elke maand een nieuw boek bespreken, waarbij de discussies worden geleid door vijf “BookTok-laureaten”. Samen hebben de vijf TikTokers – @Bmercer, @li.reading, @edenreidreads, @cocosarel en @jackbenedwards – meer dan 1 miljoen volgers.

James Stafford, hoofd partnerschappen en gemeenschap bij TikTok, zei: “Het was geweldig om #BookTok te zien uitgroeien tot een echt wereldwijd fenomeen, dat een diepgaande impact heeft op de literaire wereld.

“Van het onder de aandacht brengen van weinig bekende auteurs en genres tot het introduceren van klassiekers aan een nieuwe generatie, #BookTok heeft geholpen om een ​​passie voor literatuur nieuw leven in te blazen en we creëren een nieuwe kijk op het geliefde #BookClub-formaat, zodat onze gemeenschap kan blijven maak contact, stimuleer gesprekken en deel de boeken waar ze het meest van houden.”

Overtuiging van Jane Austen was het eerste boek dat door de boekenclub werd besproken, en TikTok heeft een hub in de app voor de boekenclub gecreëerd, waar “gebruikers gemakkelijk de titel van de maand kunnen vinden en hun eigen recensies, boekesthetiek kunnen maken en delen of nieuwste literaire verliefdheid”.

BookToker Lauren Goldgrub, die video’s plaatst als Lauren’s Little Library, zei dat TikTok “begon op neutraal, veilig terrein” door Persuasion te kiezen.

De boekenclub was een goed idee omdat het aantoonde dat TikTok “tijd en energie in de gemeenschap investeerde, wat op zijn beurt de significante invloed bevestigt die BookTok-makers hebben, en hopelijk meer niet-lezers of vroegere lezers terug in de vouw,” voegde ze eraan toe.

TikTok-gebruiker Libby, die berichten plaatst onder het account TheLibbyRuth, zei dat ze hoopten dat de boekenclub “voor meer boeken van gemarginaliseerde auteurs zou pleiten” en “meer boeken in de schijnwerpers zou brengen waarover niet wordt gesproken buiten de meer reguliere en populaire boeken” .

Authenticiteit is de sleutel geweest tot het succes van BookTok, met de eerste hits die organisch tot stand kwamen en met weinig betrokkenheid van retailers of uitgevers. Goldgrub heeft gewaarschuwd dat makers voorzichtig moeten zijn om authentiek te blijven in het licht van uitgeverspartnerschappen voor de boekenclub, terwijl Rycroft zei dat het cruciaal was dat Waterstones “de toon goed had”.

“De vreugde van TikTok is hoe democratisch het is”, zei Rycroft. “De #Booktok-gemeenschap weet wat ze leuk vinden (en wat niet) en authenticiteit is alles.”

TheLibbyRuth zei dat “TikTok voor consumenten is”. Ze voegden eraan toe: “Hoewel ik geniet van inhoud die door bedrijven is gemaakt, denk ik dat het beste aan TikTok het authentieke en ongepolijste aspect ervan is, en ik zou het vreselijk vinden als het overdreven gecommercialiseerd zou worden, vooral met het gebrek aan diversiteit in publicaties.”

Goldgrub zei dat ze alleen titels van een mogelijke samenwerking tussen TikTok en een uitgever zou weergeven als “Ik de roman van tevoren zou kunnen lezen om ervoor te zorgen dat het niet problematisch is en dat ik het zou aanbevelen, zelfs als ik geen deel uitmaakte van de officiële TikTok Book Club”.

‘Vertrouwen,’ zei ze, ‘is… de munteenheid van internet. Als ik mijn integriteit niet heb, valt alles uit elkaar.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in