Levenslang Republikeinse, TikTok-ster voert nu campagne voor Beto

0
127


“We hebben zulke grrrr-eat-gesprekken gehad”, zegt de vrouw, terwijl ze klinkt als de Frosted Flakes-mascotte Tony de Tijger. Het is half juli, en ijsberend door haar wijk in Noord-Texas, haar bril op haar korte blonde haar, de zwetende, vastberaden, blanke vrouw van middelbare leeftijd die een naar voren gerichte video opneemt in een voorstad, middenklassestraat, kan worden aangezien voor wat wordt pejoratief “een Karen” genoemd, zij het de eerste in de geschiedenis met een neusring.

En dat is ze misschien – Karens stemt ook blauw – maar op deze dag loopt ze blokken voor Beto O’Rourke, de democratische kandidaat voor de gouverneur van Texas, en de Grand Prairie-vrouw die online langs Angie Mommadukes gaat, neemt het op voor haar 92.500 TikTok volgers. Haar belangrijkste interesses zijn nu, na een leven lang een geregistreerde Republikein te zijn geweest, gouverneur Greg Abbott uit zijn ambt te krijgen en openhartige, open-minded gesprekken te voeren over sociale en politieke kwesties, waarvan de laatste – nuance – haar een anti-Karen maakt.

“Ik denk dat het hebben van deze gezonde gesprekken en de open dialoog,” zegt ze, terwijl ze pauzeert om de hete lucht van Noord-Texas in te ademen, “het verschil zal maken.”

Angie Fenimore zegt dat iedereen in haar familie die opgroeide conservatief was, behalve haar moeder, die zichzelf omschrijft als een gematigde democraat. Een getrouwde veteraan van de marine die vier kinderen opvoedde in het gebied van Dallas-Fort Worth, als volwassene, Fenimore aangetrokken tot gelijkgestemde media-eigendommen die alleen haar jeugdvisies versterkten, zoals Fox News. Dat is waarom ze voor Beto blokkeert, verder dan dat de El Paso-politicus gewoon iemand anders is dan Abbott, die op zoek is naar een derde termijn als gouverneur van Texas. Als mensen door hun echokamers barsten, zegt ze, zullen ze die diversiteit aan gedachten ontdekken. Het is zo simpel als praten met je buurman.


“Om van elkaar te kunnen leren,” vertelt Fenimore me tijdens een recent telefoongesprek, “ik denk dat er veel meer van ons in het midden zitten dan wat iemand ons graag laat denken.”

De bekering van Fenimore is een vrij recente, en de snelle overgang wordt afgesloten door twee gebeurtenissen: de schietpartij op 24 mei op de Robb Elementary School in Uvalde en de omverwerping van Roe v. Wade precies een maand later. Ze was al op weg in die richting, maar zegt dat haar moment van verandering kwam op de dag dat de toegang tot abortus in Texas in wezen werd geëlimineerd.

“Het werd overgelaten aan Greg Abbott, de lichamelijke autonomie van mijn dochters – al onze dochters, dat was mijn scharnierpunt”, zegt ze, een beetje extra stinkend op de achternaam van de gouverneur.

Maar zelfs nadat ze had besloten dat Abbott niet het antwoord was, was Fenimore wat ze een ‘Beto-scepticus’ noemt. Na een leven lang op (voornamelijk) Republikeinse kandidaten te hebben gestemd, zegt ze dat ze niet zeker wist of ze iemand kon vertrouwen die zo lijnrecht tegenover elkaar stond. Nogmaals, het kwam neer op een één-op-één gesprek, en het gebeurde slechts een paar dagen na de Roe v. Wade beslissing.

@angie_mommadukes Reply to @bigmamab73theog @betoorourke #beto #tx ♬ origineel geluid – Ang

“Ik hoorde de oprechtheid in zijn stem”, zegt Fenimore, verwijzend naar een telefoongesprek van 25 minuten dat ze eind juni met O’Rourke had. Na het bloedbad in Uvalde was Fenimore verbijsterd over de manier waarop O’Rourke tijdens de persconferentie van Abbott tijdens de persconferentie van Abbott van context werd ontdaan in de rechtse nieuwsmedia. ‘Ze hebben nooit gezegd dat hij de ouders had ontmoet. Ze hebben nooit gezegd dat hij met de ouders meeliep’, zegt ze. “[When we spoke] toen begreep ik dat hij oprecht was.”

In de opmerkingen van haar TikTok-video’s ziet Fenimore veel voormalige en huidige Republikeinen die hun bewondering uiten voor haar vermogen om met enige nuance naar zaken als wapengeweld en abortusrechten te kijken. Hoe verfrissend het voor sommige van haar fans ook is, in het echte leven heeft ze echter te maken gehad met enige terugslag onder vrienden. Eentje sms’te haar de hele nacht, noemde haar herhaaldelijk een slecht persoon en fixeerde zich op abortus.

“Hij zei eigenlijk: ‘abortus is moord’ en dat dit abortusverbod ertoe zou leiden dat mensen meer ‘moreel gedrag’ zouden gaan vertonen’, zegt ze lachend. ‘Hou je me voor de gek? Ik moest die persoon blokkeren.’

Maar vooral is Fenimore verrast door de hoeveelheid vruchtbare gesprekken die ze voert, zowel online als offline, zelfs als ze niemand van gedachten verandert. Dat is tenslotte niet wat ze zoekt. De dag voordat we elkaar spreken, vertelt ze een familielid dat ze hun beslissing bij de komende verkiezingen niet wil beïnvloeden. In plaats daarvan, vertelt ze me, stelde ze voor dat ze de volledige 40-pagina’s tellende pdf van het Texas GOP-platform voor 2022 zouden lezen en hetzelfde zouden doen voor de Democratische partij. Op dit moment is het hoe Fenimore haar beslissingen neemt: door de meest letterlijke lezing van de vaak herhaalde zin “moet beide kanten horen”.

‘Neem van daaruit een beslissing’, zegt ze, ‘maar doe je eigen huiswerk.’

@angie_mommadukes Reageren op @hyacinthus_24 Mijn meest onverwachte Beto-stadhuismoment 🥰?’? @betoorourke #betofortexas #tx ♬ origineel geluid – Ang

Als Fenimore en ik spreken, heeft ze Beto nog niet ontmoet, maar dat gaat ze wel doen, eind deze week in een gemeentehuis in Palestina in Oost-Texas. Ondanks dat ze bijna 100.000 volgers heeft op TikTok, is ze nog steeds een media-neofiet. Zelfs een gesprek met een verslaggever was onverwacht, en ze zegt verbaasd te zijn dat mensen contact met haar opnemen om haar vragen te stellen. Dat de democratische kandidaat haar tijdens zijn rondreis door Texas persoonlijk wil spreken, verbaast haar. En ja hoor, een paar dagen later vraagt ​​O’Rourke haar om met hem mee te doen terwijl hij de verzamelde menigte toespreekt.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in