Kyla Scanlon gebruikt TikTok om financiën en economie leuk te maken

0
86


Het laatste nieuws van Wall Street of de Federal Reserve omzetten in een video van 40 seconden is geen sinecure, maar dat is precies wat Kyla Scanlon regelmatig doet. Scanlon, die ook een Substack-nieuwsbrief schrijft en het onderwijsbedrijf Bread oprichtte, heeft bijna 150.000 volgers op TikTok.

Voor een voorbeeld van de inhoud van Scanlon, neem haar video over de toespraak van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve tijdens de recente retraite van de Kansas City Fed in Jackson Hole, Wyoming:

Scanlon sprak met “Marketplace”-presentator Kai Ryssdal over haar TikTok-carrière en de eerder genoemde video over de Jackson Hole-speech. Het volgende is een bewerkte transcriptie van hun gesprek.

Kai Rysdal: Dus kijk, we hebben net die Jay Powell-toespraak TikTok gespeeld, en voordat we het een beetje uit elkaar halen, voor degenen die je niet kennen, wat probeer je te doen in je sociale feeds en ook in je werk?

Kyla Scanlon: Ik probeer economieonderwijs leuk en toegankelijk te maken. Dat is de heel eenvoudige vorm ervan.

Rijsdal: Wat interessant is, want het zijn echt ingewikkelde dingen waar je op de een of andere manier in terecht komt. Ik denk dat die Powell-video ongeveer 40 seconden duurde.

Scanlon: Jaaa Jaaa. Als je het kunt destilleren, moet je het concentratieniveau bereiken, toch? En maak het gewoon heel leuk. Profiteer van visuals, profiteer van script, geluiden, audio, alles. Ja. Het is een multimedia-ervaring.

Rijsdal: Oh, mijn Heer, is het een multimedia-ervaring. Ik bedoel, eerlijk gezegd, de eerste keer dat ik een van je dingen zag, denk ik – en ik heb dit getweet en je reageerde op mij – ik denk dat wat ik zei was: “Oh mijn God!”

Scanlon: Dat was zo’n spannende dag voor mij, toen je dat tweette. Het was gek.

Rijsdal: Ik heb je op de een of andere manier ontdekt. En dit is nog niet zo lang geleden. Het is net als twee maanden geleden. En het viel me een beetje tegen. Kunnen we het even hebben over uw proces? Dus, met het Jay Powell-gedoe – en wetende dat je wilde overbrengen wat Powell had gezegd, wat in wezen is dat er pijn zal zijn, maar bereid je erop voor – hoe dacht je erover om dat in 40 seconden?

Scanlon: Ja, dus ik maakte misbruik van zijn achternaam. En ik hou van Jerome Powell, en ik hoop dat hij niet beledigd is door mij, zoals hem in wezen cosplayen.

Rijsdal: Laten we duidelijk zijn – sorry, laat me erop wijzen dat een deel van je Twitter-header een foto is van Jay Powell aan zijn bureau, en dat je je eigen gezicht op zijn computerschermen hebt geplaatst. Dus als hij je niet kent, zal hij dat nu snel doen, want ik weet dat zijn ouders naar deze uitzending luisteren.

Scanlon: Geweldig. Ja, nou, ik ben een grote fan, Jerome. Iemand heeft dat beeld voor mij gemaakt. Ik heb dat zelf niet gedaan.

Rijsdal: OKÉ.

Scanlon: Ja, met de video was het in wezen zoiets als: “Oké, dus ze gaan pijn veroorzaken. Weet je, “pow” is het eerste deel van Powell’s [last] naam. Dus het is een beetje zoals de “Pow, pow, pow!” En je kunt dat gebruiken als een functie voor mensen om, zoals, de Fed is heel, heel duidelijk dat ze prijsstabiliteit willen beheren, en dat ze bereid zijn een beetje economische pijn op zich te nemen om doe dat.

Rijsdal: En in feite gaan ze, ze blijven doorgaan. Drew, laten we hier deel 3 van spelen [TikTok] zodat we er een beetje over kunnen praten.

Audio van de TikTok op Powell’s Jackson Hole-toespraak: “Markten. Prijsstabiliteit. We blijven wandelen. We gaan Jerome deze tarieven naar boven verhogen. Dus stop.”

Rijsdal: Dat was het “luider voor de mensen achterin als je me niet hoorde”, toch? Ik bedoel, want dat was de afspraak in deze hele toespraak. We gaan naar ‘Jerome’.

Scanlon: Ja precies. Ze gaan “Jerome” de tarieven omhoog. Dat was dus het hele punt van het stuk. En je kunt verschillende effecten in de video’s gebruiken, zoals verschillende sneden om dat punt nog duidelijker te maken. Zoals, hoe chaotischer het is, hoe meer dat soort boodschap aan mensen overbrengt, zoals, het kan een beetje chaotisch zijn wat er gaat gebeuren met de economie, weet je.

“Mensen verdienen het om iets over de economie te leren, omdat ze er deel van uitmaken.”

Rijsdal: Wie is je doelgroep?

Scanlon: Dus voor TikTok zijn het zeker jongere investeerders. Zoals, mijn analyses zijn waarschijnlijk 25 tot 30 voor die doelgroep, en voor mijn nieuwsbrief is het meer institutioneel.

Rijsdal: Praat met me over institutioneel. Dus echte professionele mensen die, je weet wel, meer inzicht willen, toch?

Scanlon: Juist, precies. En dus zou ik zeggen dat er zeker een mix is ​​van mensen die de nieuwsbrief lezen, institutionele en particuliere beleggers of mensen die gewoon geïnteresseerd zijn in economie in het algemeen. Wat ik daar echt mee heb geprobeerd te geven, is bijvoorbeeld een menselijk perspectief op economie en gewoon echt focussen op mensen.

Rijsdal: Hoe ben je hiertoe gekomen?

Scanlon: “Dit” is wat ik doe?

Rijsdal: Dit is wat je doet. Je hele aanwezigheid en uiterlijk, persona, toch? Ik bedoel, je hebt nu een persona.

Kyla Scanlon filmt een TikTok.
Kyla Scanlon filmt een TikTok. (Met dank aan Scanlon)

Scanlon: Ja, ik ben er gewoon een beetje in gerold. Ik begon TikToks te maken toen GameStop uitging, weet je, anderhalf jaar geleden, en ik kwam pas echt door met bewerken, zoals, [I] keek naar andere makers op TikTok, ontdekte hoe ze bewerkten en wilde gewoon op een heel leuke manier over econ praten, want ik heb het gevoel, weet je, mensen verdienen dat. Mensen verdienen het om iets over de economie te leren, omdat ze er deel van uitmaken. Dus dat is het hele doel, het is net alsof je mensen helpt door te lopen waar ze al deel van uitmaken.

Rijsdal: Wat dat ‘mensen’-ding betreft, misschien wel de grootste hit die je de afgelopen maanden hebt gehad, en misschien ooit, zijn je gedachten over een ‘vibecessie’. En een economie is gewoon mensen die ‘bevolken’. Dus geef ons hoe je bij de vibecessie bent gekomen.

Scanlon: Ja, dus vibecessie was een soort van een paar weken in de maak, waar we deze behoorlijk goede afdrukken op metrische gegevens hadden, alsof de arbeidsmarkt het goed deed, de industriële productie het goed deed, alles was in orde. Maar mensen voelden zich echt heel erg slecht. Er is dus een soort van verschil tussen hoe mensen zich voelen en ‘wat ze zouden moeten voelen’. Dus de vibecessie is het idee dat er een afname van de vibe is, ook al zijn de gegevens in orde.

Rijsdal: Wat voor reactie krijg je als je spullen kapot gaan?

Scanlon: Het hangt er dus van af. Net als bij vibecession is er veel, zoals, echt positieve feedback, een beetje dat ik de dingen niet serieus nam, weet je, wat ik echt probeer. Dus ja, ik zou zeggen, zoals de meeste tijd, mensen die proberen over economie te leren, zijn er echt ontvankelijk voor. En dan heb ik het gevoel dat omdat ik op een heel ongedwongen manier over dingen kan praten – zoals, hopelijk een heel toegankelijke manier – mensen plezier kunnen hebben met financiën. Wat ze zouden moeten doen omdat het zo maf is. Eh, dus ik denk dat mensen ervan leren, hopelijk, en dan hebben ze ook plezier met mij, wat ook een enorm doel van mij is.

‘Je vecht tegen het algoritme. Je vecht tegen je aandachtsspanne.”

Rijsdal: “Fun” en “finance” zijn geen twee woorden die bij elkaar horen, maar ik zal je zeggen, jouw stijl maakt het leuk. Dat zal ik zeker zeggen. Ik wil voor de tweede keer teruggaan naar het TikTok-gedoe hier.

Audio van de TikTok op Powell’s Jackson Hole-toespraak: “Dit had een toespraak van 30 minuten moeten zijn, maar ik laat het hier bij. Ik vraag je om op de best mogelijke manier ‘gepow’ te worden. Oke?”

Rijsdal: Ik hou van je Jay Powell-imitatie. Je hebt de enigszins gewijzigde spraak, je zet een bril op en trekt hem naar beneden, en natuurlijk moeten mensen hier naar gaan kijken. Wist je dat toen die toespraak zo’n acht minuten en 51 seconden duurde, je het gewoon uit zou knallen en een punt zou maken dat hij zo kort was?

Scanlon: Ik was zo opgewonden dat het zo kort was.

Rijsdal: Net als wij allemaal, Kyla, net als wij allemaal.

Scanlon: Rechts. Zoals, ik denk dat ik het kan, ik kan binnenkort een video uitschakelen. Want het duurt even, weet je. En dus ja, nee, ik dacht, weet je, hij wilde gewoon één punt duidelijk maken. En hij zou daar zo min mogelijk tijd voor gebruiken. Dat heb ik dus ook geprobeerd in de video. Dus ja, daar ging ik zeker op in.

Rijsdal: We zouden de social media-handvatten hier moeten krijgen, omdat mensen je zouden moeten volgen. Twitter is @kylascan. Ik denk dat TikTok hetzelfde is, toch?

Scanlon: Ja. Dus Twitter, Instagram, TikTok zijn allemaal @kylascan, en dan is mijn nieuwsbrief kyla.substack.com.

Rijsdal: Geef haar een vervolg. Hoe lang doe je over deze dingen?

Scanlon: Het hangt ervan af. Ik zou zeggen van script tot post, het is waarschijnlijk, je weet wel, vijf uur of zo.

Rijsdal: Dat is niet niets.

Scanlon: Nee, ik ben veel beter geworden. Ik kan het nu waarschijnlijk in drie uur doen. Het kost soms wat tijd, zoals bij onderzoek. Het is als een spier. Mijn allereerste TikTok-video kostte me ongeveer 12 uur om het te bewerken, dus ik ben een stuk sneller geworden.

Rijsdal: We moeten even over jouw stijl praten. Ik denk dat “snel vuur” eerlijk is. Het is een beetje jump-cutty. Je moet opletten, ook al duurt het 40 seconden. Ik bedoel, je knalt door veel dingen heen.

Scanlon: Ja. Ik bedoel, je vecht tegen het algoritme. Je vecht tegen aandachtsspanne. Dus veel mensen klagen over hoe snel het is, maar mensen vinden het waardevol om het twee of drie keer te bekijken. Dus het hele doel is, hoe bondig kun je dingen in 60 seconden uitleggen en nog steeds grote afhaalrestaurants hebben aan het eind? Dus daarom gaat het zo snel. Dus als ik aan het bewerken ben, zie ik de audiogolven en snij ik ruimte tussen de audiogolven weg, dus het is heel opzettelijk snel.

Rijsdal: Dus laat me als audioprofessional zeggen dat het wegsnijden van de ruimte tussen de audiogolven niet wordt aangemoedigd in de openbare radio.

Scanlon: Het is waarschijnlijk niet goed om te doen. Maar ja, weet je, je wilt er zoveel mogelijk naar kijken, en de hersenen van mensen smelten, weet je, als ze ernaar luisteren en proberen bij te blijven.

Er gebeurt veel in de wereld. Door dit alles is Marketplace er voor u.

U vertrouwt op Marketplace om de gebeurtenissen in de wereld op te splitsen en u te vertellen hoe dit u beïnvloedt op een op feiten gebaseerde, benaderbare manier. Om dat mogelijk te blijven maken, rekenen we op uw financiële steun.

Uw donatie drijft vandaag de onafhankelijke journalistiek aan waarop u vertrouwt. Voor slechts $ 5 per maand kun je Marketplace helpen ondersteunen, zodat we kunnen blijven rapporteren over de dingen die voor jou belangrijk zijn.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in