Klimaatverandering, politiek naar Oekraïne, TikTok-zoekresultaten staan ​​bol van verkeerde informatie: rapport

0
89


TikTok verstrekt verkeerde informatie aan gebruikers die op zoek zijn naar nieuws over politiek, klimaatverandering, Covid-19, de oorlog in Oekraïne en meer, volgens een woensdag vrijgegeven rapport.

Volgens een onderzoek van NewsGuard, een waakhond van de media, vormen toxiciteit en valse beweringen een “aanzienlijke bedreiging” bij TikTok, dat een online plek wordt waar jongeren naar informatie kunnen zoeken.

NewsGuard omschrijft zichzelf als een “journalistiek- en technologisch hulpmiddel” dat de geloofwaardigheid van websites en online informatie beoordeelt.

“Zelfs wanneer de zoekresultaten van TikTok weinig tot geen verkeerde informatie opleverden, waren de resultaten vaak meer polariserend dan die van Google”, zei NewsGuard over zijn bevindingen.

NewsGuard analyseerde in september de top 20 resultaten van 27 TikTok-zoekopdrachten over nieuwsonderwerpen en ontdekte dat 19,5 procent van de voorgestelde video’s valse of misleidende beweringen bevatte, aldus het rapport.

Onderzoekers zeiden dat ze TikTok- en Google-resultaten vergeleken van zoekopdrachten naar informatie over schietpartijen op scholen, abortus, Covid-19, Amerikaanse verkiezingen, de Russische oorlog tegen Oekraïne en ander nieuws.

Valse of misleidende beweringen in de resultaten omvatten samenzweringstheorieën gepromoot door QAnon en vermeende zelfgemaakte recepten voor hydroxychloroquine, een voorgeschreven medicijn dat wordt gebruikt om malaria en lupus te behandelen, volgens NewsGuard.

TikTok zegt dat de methodologie die in de analyse wordt gebruikt gebrekkig is en dat het een prioriteit is om verkeerde informatie te bestrijden.

“Onze Communityrichtlijnen maken duidelijk dat we geen schadelijke verkeerde informatie toestaan, inclusief medische desinformatie, en we zullen deze van het platform verwijderen”, zei een TikTok-woordvoerder in reactie op een AFP-onderzoek.

“We werken samen met geloofwaardige stemmen om gezaghebbende inhoud over onderwerpen die verband houden met de volksgezondheid naar een hoger niveau te tillen, en werken samen met onafhankelijke factcheckers die ons helpen de juistheid van inhoud te beoordelen.”

Terwijl hij woensdag tijdens een hoorzitting van de Senaat over de impact van sociale media op de nationale veiligheid getuigde, zei Alex Roetter, voormalig senior vice-president van engineering van Twitter, dat de Chinese overheid een investeerder is in TikTok-moederbedrijf Bytedance, en dat het prikkels heeft om de winst en gebruikersbetrokkenheid te maximaliseren.

“Het TikTok-algoritme duwt Chinese jongeren op onderwijswetenschappelijke, technische en wiskundige inhoud terwijl het een feed met twerkende video’s, verkeerde informatie en andere destructieve inhoud naar Amerikaanse kinderen stuurt”, vertelde Roetter aan de senatoren.

Social-mediabedrijven kunnen profiteren van opvallende online-inhoud, ondanks schadelijke effecten op de samenleving, zei Roetter in zijn openingsopmerkingen.

“Onze servicevoorwaarden en communityrichtlijnen zijn opgesteld om onze visie van een veilige en authentieke ervaring te waarborgen”, zei TikTok-topman Vanessa Pappas tijdens de hoorzitting.

“Ons beleid kent een nultolerantie voor desinformatie, gewelddadig extremisme en haatdragend gedrag.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in