Kia en Hyundai reageren terwijl TikTok-trend van autodiefstal zich voortzet

0
83


Kia en Hyundai hebben gereageerd op een golf van autodiefstallen die vermoedelijk het gevolg zijn van een TikTok-trend waarbij dieven een USB-kabel gebruiken om auto’s te hotwiren.

TikTok staat bekend om zijn enorme aantal virale trends, en hoewel veel van hen volledig onschadelijk zijn, hebben sommige van hen een aanzienlijke hoeveelheid kritiek gegenereerd omdat ze gevaarlijk of zelfs illegaal zijn.

Een trend die sinds vorig jaar op TikTok lijkt te bestaan, is dat dieven zich richten op bepaalde modellen van Hyundai- en Kia-auto’s van 2010-2021 die een mechanische sleutel gebruiken en geen sleutelhanger en drukknop om het voertuig te starten.

De ’trend’ wordt vaak de ‘Kia Boys’-trend genoemd en er zijn een aantal video’s over de trend die viraal gaan op TikTok, of dat nu beelden zijn van de diefstal zelf, of Kia-bezitters die de nasleep van het kapot gaan van hun voertuig laten zien naar binnen.

In een gesprek met CNBC zei Cook County Sheriff Tom Dart dat, “alleen in ons rechtsgebied, [thefts of certain models are] de afgelopen maand met meer dan 800% gestegen. We zien geen einde in zicht.”

Hij voegde eraan toe: “De virale aard van hoe dit een vlucht heeft genomen op sociale media – het heeft dit versneld zoals we nog nooit hebben gezien,” zei Dart. ”[The perpetrators are] doe het in 20 tot 30 seconden. Het is letterlijk zo ouderwets als je je kunt voorstellen.”

Een woordvoerder van Kia zei naar verluidt dat ze zich zorgen maakten over de diefstallen en dat ze gratis stuurslotapparatuur hebben verstrekt aan wetshandhavers in de getroffen gebieden. “Het is jammer dat criminelen sociale media gebruiken om voertuigen zonder startonderbreker in een gecoördineerde inspanning aan te vallen”, zeiden ze.

“Hoewel geen enkele auto diefstalveilig kan worden gemaakt, zoeken criminelen naar voertuigen die uitsluitend zijn uitgerust met een stalen sleutel en een ’turn-to-start’-ontstekingssysteem. De meeste Kia-auto’s in de Verenigde Staten zijn uitgerust met een sleutelhanger en een “drukknop-om-start”-systeem, waardoor ze moeilijker te stelen zijn. Alle Kia-modellen en bekledingen voor 2022 hebben een startonderbreker die ofwel aan het begin van het modeljaar of als een lopende verandering wordt aangebracht.

Een woordvoerder van Hyundai zei dat ze vanaf volgende maand een beveiligingskit gaan verkopen en dat ze zich inspannen om ook stuursloten te distribueren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in