Khaby Lame, TikTok’s meest gevolgde ster, krijgt het Italiaanse staatsburgerschap | Italië

0
51


Khaby Lame, de in Senegal geboren komiek die de meest gevolgde TikTok-gebruiker ter wereld is, heeft het Italiaanse staatsburgerschap gekregen.

Lame, 22, woont sinds zijn geboorte in Italië en heeft gezegd dat hij zich altijd Italiaans heeft gevoeld. Hij ontving zijn staatsburgerschap woensdag tijdens een ceremonie in Chivasso, zijn geboortestad, dicht bij Turijn in de noordelijke regio van Piemonte.

Lame wendde zich tot TikTok nadat hij zijn baan in een fabriek had verloren toen Italië aan het begin van de coronaviruspandemie op slot ging en tot nu toe bijna 150 miljoen volgers trok met zijn video’s waarin hij virale inhoud bespot met zijn handelsmerk geërgerde uitdrukking.

Hij werd op 8 juni door het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken op de hoogte gesteld van zijn staatsburgerschap, een paar weken voordat hij de Amerikaanse socialmedia-ster Charli D’Amelio inhaalde om te worden gekroond tot ’s werelds beste TikTok-gebruiker.

Lame, die zijn Senegalese paspoort heeft behouden, vertelde verslaggevers dat hij “erg trots” was op het staatsburgerschap en “een grote verantwoordelijkheid voelde voor de eed die ik heb afgelegd”.

Het komt te midden van een langdurig politiek debat over het al dan niet toekennen van het staatsburgerschap aan kinderen die in Italië zijn geboren aan buitenlandse ouders, ongeacht het staatsburgerschap van hun ouders, waardoor Italië in overeenstemming wordt gebracht met andere Europese landen. Momenteel kunnen kinderen die in Italië zijn geboren uit buitenlandse ouders pas vanaf 18 jaar een aanvraag indienen.

Het thema, bekend als Ius Soli (“rechts van de grond”), behoort al jaren tot het prioritaire beleid van de centrumlinkse Democratische partij (PD), maar hervormingen van de burgerschapswetten hebben nooit tot een stemming in het parlement geleid. zelfs toen de PD de regering leidde tussen 2013 en 2018.

Elke keer dat het onderwerp ter sprake komt, roept het een vurige reactie op van de extreemrechtse Broeders van Italië en Liga, die in samenwerking met Forza Italia van Silvio Berlusconi op 25 september getipt zijn om de algemene verkiezingen te winnen.

Toen Roberto Speranza, de minister van Volksgezondheid en politicus met een kleine linkse, progressieve groep deze week zei dat Ius Soli een prioriteit zou zijn, antwoordde Giorgia Meloni, de leider van Brothers of Italy – die de volgende premier van Italië zou kunnen zijn: “Ius Soli is een van de belangrijkste doelstellingen van links … hun prioriteiten blijven altijd dezelfde, ver van de realiteit en behoeften van Italianen.”

In een eerder interview met La Repubblica zei Lame: “Het is niet juist dat iemand die al zoveel jaren leeft en opgroeit met de Italiaanse cultuur en clean is, nog steeds geen recht heeft op burgerschap. En ik spreek niet alleen voor mezelf.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in