Joe Jonas, Hayley Kiyoko Grap over arrestatie in ‘Locked up’ TikTok Trend

0
44


  • TikTok-video’s die grappen maken over gearresteerd te zijn met het nummer “Locked Up” van Akon zijn viraal gegaan.
  • Ze bevatten een filter waardoor het lijkt alsof de gebruiker achter in een politieauto zit.
  • Er zijn meer dan 200.000 video’s van TikTokers die het nummer gebruiken, waaronder Joe Jonas en Hayley Kiyoko.

TikTokers en beroemdheden gaan viraal met video’s die grappen maken over gearresteerd worden voor iets dat momenteel niet illegaal is, als onderdeel van een trend die is ingesteld bij het nummer “Locked Up” van Akon.

De video’s volgen hetzelfde formaat, met makers die een filter gebruiken dat bekend staat als “POlice by Jphant”, waardoor het lijkt alsof ze achter in een politieauto zitten, en een a capella-versie van “Locked Up” op de achtergrond.

Ze bevatten meestal tekst overlays om iets te beschrijven dat de gebruiker in het verleden heeft gedaan of dat ze op dit moment graag doen, met een grapje dat als het “illegaal zou worden gemaakt”, de gebruiker uiteindelijk zou worden gearresteerd. De weergegeven teksten zeggen: “Ik probeer constant het motief te vinden / waarom ik doe wat ik doe?”

Tot nu toe hebben meer dan 200.000 video’s op TikTok het geluid gebruikt, waarvan de meeste in de stijl van de trend.

Zanger Joe Jonas plaatste op 22 augustus een versie van de trend waarin hij schreef: “Als het vergeten van teksten illegaal was.” In 2019 verschenen de Jonas Brothers op “The Late Late Show with James Corden” en Joe’s broers zeiden dat hij altijd de teksten van zijn liedjes vergeet en een teleprompter op het podium moet gebruiken. Zijn video is meer dan 800.000 keer bekeken.

Zanger en acteur Hayley Kiyoko plaatste op 21 augustus een soortgelijke video met de tekst: “Als het drinken van limonade ooit illegaal wordt.”

In het bijschrift heeft Kiyoko het getagd met #LemonadeMouth. De hashtag verwijst naar de Disney Channel Original-film uit 2011 met dezelfde naam waarin Kiyoko speelde, waarin een groep verschoppelingen een band opbouwt door het drinken van limonade en een band vormt. Haar video werd bijna 8 miljoen keer bekeken en fans prezen hem en de film in de reacties.

Jersey Shore-ster Vinny Guadagnino maakte ook een “Locked Up”-video, met meer dan 11 miljoen views. In de tekst staat: “Als degene die net de groepschat leest maar niet reageert, illegaal wordt.”

Andere populaire video’s in de trend zijn: “Als de grappigste broer of zus illegaal wordt”, “Als een slechte smaak bij mannen illegaal wordt”, of “Als een stoute teef ooit illegaal wordt.” Velen krijgen meer dan 1 miljoen views.

Het geluid dat in de video’s wordt gebruikt, werd in april voor het eerst gepost door een TikTok-gebruiker, bekend als @coinyes, die video’s van populaire nummers plaatst met alleen zang. In de video was te zien hoe Akon het refrein zong, maar de audio bevatte geen instrumenten.

De vroegste video in het formaat van de trend leek op 9 augustus te zijn geplaatst door @montyjlopez, de vader van influencer en acteur Addison Rae, die meer dan zes miljoen views kreeg. Lopez is onlangs verwikkeld in controverse over beschuldigingen dat hij een relatie had met een vrouw die niet zijn vrouw was. Dit leidde tot een vete met influencer Tana Mongeau, die onder een van zijn video’s zei: “Ik bel de politie.”

Zijn video bevatte geen bijschriften op het scherm, maar liet Lopez lip-synchroniseren met het nummer achter in een politieauto met behulp van het filter en ondertiteld met “Got me!”

Het nummer “Locked Up” werd uitgebracht in 2004. Het is geschreven vanuit het perspectief van een persoon die is opgesloten en niet weet wanneer ze zullen worden vrijgelaten. Volgens NME verklaarde Akon eerder dat hij het nummer schreef terwijl hij in de gevangenis zat.

Hoewel de trend populair lijkt onder TikTok-gebruikers, zijn er enkele tegenstanders. ZoĆ« Hecht schreef voor de online publicatie HerCampus dat het “licht maakt van een belangrijk gesprek in het huidige klimaat met betrekking tot politie-interacties”, en adviseerde TikTokers “zich bewust te zijn van de echte impact” van de trend.

Andere TikTok-trends die op dezelfde manier zijn bekritiseerd, zijn de “Mugshot Challenge” in 2020, waarbij make-up werd gebruikt om er gehavend en gekneusd uit te zien en vervolgens foto’s en video’s in mugshot-stijl te maken. Veel influencers die meededen aan de challenge werden later beschuldigd van het verheerlijken van geweld. Een trend in 2021 waarbij mensen deden alsof ze door de politie werden gearresteerd en weggevoerd, kreeg ook weerklank vanwege het verheerlijken van politiegeweld.

Akon, Joe Jonas, Hayley Kiyoko en Vinny Guadagnino reageerden niet onmiddellijk op de verzoeken van Insider om commentaar.

Bekijk hier de berichtgeving van Insider’s Digital Culture-team voor meer van dit soort verhalen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in