Je therapeut hoort niet op TikTok te zitten

0
18


Als de therapie goed gaat, is het een oordeelvrije ruimte waar je echt eerlijk kunt zijn over je gevoelens en tekortkomingen. Je therapeut creëert een veilige omgeving waarin je zonder angst de moeilijkste delen van jezelf kunt verkennen. De gedachten stromen. Als je een sessie verlaat, voel je je lichter, veilig in de wetenschap dat wat er in dat laatste uur is gebeurd, tussen jou en deze vertrouwde persoon zal blijven. Daarom kan ik me dan niet voorstellen hoe het moet voelen om later diezelfde dag sociale media te openen en je wijze, vertrouwde therapeut te vinden die informatie over je sessie deelt door middel van een brutale dansroutine, uitgevoerd terwijl lipsynchronisatie met een Jack Harlow-liedje.

Te oordelen naar de hoeveelheid therapievideo’s op TikTok en Instagram, is deze mini-horrorfilm voor velen een realiteit. Dit soort inhoud is wijdverbreid: duizenden praktiserende therapeuten maken memes over geestelijke gezondheid, coping-mechanismen en de specifieke interacties die ze hebben met hun cliënten, krijgen miljoenen views en worden daarbij beïnvloeders. Onder het mom van educatie en het verbeteren van het welzijn van mensen, zetten deze therapeuten de gesprekken in de spreekkamer om in meme-able content.

De inhoud van deze video’s varieert: terwijl sommige een psychisch probleem of een methode om ermee om te gaan duidelijk uitleggen – zoals wat paniekaanvallen zijn en diepe ademhalingsoefeningen om ze te beheersen – spreken de meeste therapeuten over gedrag dat ze hebben geïdentificeerd in (geanonimiseerde) klanten, specifiek of algemeen. Dit kan van alles zijn, van grapjes maken vermijdingstechnieken van hun klanten op kritiek van cliënten die ’trauma dumping’ op therapeuten in een eerste sessie plaatsten, waarbij de therapeut zichzelf opwierp als de hoofdpersoon in deze interacties. Fragmenten van sessies worden gedramatiseerd tot een komische sketch of belachelijk gemaakt door middel van een lipsynchronisatie, wat betekent dat therapeuten regelmatig commentaar geven op diepe persoonlijke kwesties terwijl ze een face-shifting filter aantrekken of hun heupen schudden bij een Black Eyed Peas-nummer.

Afgezien van de flauwte en fundamentele cringe-factor van deze video’s, zijn de ethische kwesties hier duidelijk. Moet een therapeut zijn cliënten ooit echt in het openbaar kleineren of grappen maken over hun intieme en privégesprekken? Sommige therapeuten zullen zelfs echte momenten uit een sessie of een echte ervaring met een cliënt naspelen: ik heb een verslavingstherapeut zien acteren vanaf het moment dat ze hoorde dat haar cliënt stierf aan een overdosis. Hoewel sommigen misschien beweren dat video’s zoals deze “bewustzijn vergroten”, lijkt dit een schamele rechtvaardiging voor inhoud die schaamteloos is ontworpen om de aandacht te trekken door middel van schokwaarde. En toch suggereren de 2,9 miljard TikTok-views voor #therapeut dat het grote publiek voor deze content zich geen zorgen maakt.

Hoewel veel van deze video’s alleen maar ijdel en banaal zijn, zijn sommige echt niet nuttig. Veel TikTok-therapeuten proberen zich schijnbaar te onderscheiden in een overstroomde markt door contra-intuïtief en, eerlijk gezegd, slecht advies te geven. Anderen moedigen zelfdiagnose aan van een verscheidenheid aan aandoeningen – ADHD, angst, bipolaire stoornis – op basis van ‘symptomen’ die extreem breed zijn (veel openbare instanties, zoals de American Psychological Association, hebben gezegd dat sociale media leiden tot een piek in verkeerd gediagnosticeerde geestelijke gezondheidsproblemen). Bovenal zijn deze video’s simplistisch – het aangeboden advies is zelden verhelderend. Video’s zoals “hoe jezelf te kalmeren” of “dit is gaslighting” herhalen de basisprincipes van bekende onderwerpen: een snelle Google-zoekopdracht zou veel leerzamer zijn. Met ongelooflijke regelmaat maken deze therapeuten de gedurfde suggestie dat uw problemen misschien geworteld zijn – snik! – in je jeugd. Video’s balanceren op de grens tussen counseling en inspirerend spreken, waarbij oppervlakkige en nutteloze zelfhulp-platitudes worden uitgedeeld. Worstel je met een laag zelfbeeld? Heb je geprobeerd om gewoon niet naar de mening van anderen te luisteren?

Selecteer en voer uw e-mailadres in

OchtendoproepSnelle en essentiële gids voor binnenlandse en mondiale politiek van het politieke team van de New Statesman.

De crashEen wekelijkse nieuwsbrief die u helpt de stukken van de wereldwijde economische vertraging in elkaar te passen.

WereldrecensieThe New Statesman’s global affairs nieuwsbrief, elke maandag en vrijdag.

Groene TijdenDe wekelijkse milieu-e-mail van de New Statesman over de politiek, het bedrijfsleven en de cultuur van de klimaat- en natuurcrises – elke donderdag in je inbox.

De cultuurbewerkingOnze wekelijkse cultuurnieuwsbrief – van boeken en kunst tot popcultuur en memes – wordt elke vrijdag verzonden.

Wekelijkse hoogtepuntenEen wekelijks overzicht van enkele van de beste artikelen uit de meest recente uitgave van de New Statesman, die elke zaterdag wordt verzonden.

Ideeën en brievenElke woensdag een nieuwsbrief met de mooiste teksten uit de ideeënkatern en het NS-archief over politieke ideeën, filosofie, kritiek en intellectuele geschiedenis.

Evenementen en aanbiedingenMeld u aan om informatie te ontvangen over NS-evenementen, abonnementsaanbiedingen en productupdates.


 • Administratie Kantoor
 • Kunst en cultuur
 • Bestuurslid
 • Zakelijke/zakelijke diensten
 • Klant / Klantenservice
 • Communicatie
 • Bouw, Werken, Engineering
 • Onderwijs, curriculum en lesgeven
 • Milieu, Natuurbehoud en NRM
 • Facilitair / Terreinbeheer en Onderhoud
 • Financieel management
 • Gezondheid – Medisch en verpleegkundig management
 • HR, Training en Organisatieontwikkeling
 • Informatie-en communicatietechnologie
 • Informatiediensten, statistieken, archieven, archieven
 • Infrastructuurbeheer – Transport, Nutsvoorzieningen
 • Juridische medewerkers en beoefenaars
 • Bibliothecarissen en bibliotheekbeheer
 • Beheer
 • Marketing
 • OH&S, Risicobeheer
 • Operationeel beheer
 • Planning, beleid, strategie
 • Drukken, ontwerpen, publiceren, web
 • Projecten, Programma’s en Adviseurs
 • Vastgoed-, activa- en wagenparkbeheer
 • Public Relations en Media
 • Inkoop en inkoop
 • Kwaliteitsmanagement
 • Wetenschappelijk en technisch onderzoek en ontwikkeling
 • Beveiliging en wetshandhaving
 • Dienstverlening
 • Sport en Recreatie
 • Reizen, accommodatie, toerisme
 • Welzijn, gemeenschap / sociale diensten
De populariteit van deze inhoud volgt op een toegenomen cultureel bewustzijn van therapeutische technieken en een toename in het gebruik van ’therapietaal’. Terminologie die ooit het enige taalgebruik was van psychologen en counselors, is gemeengoed geworden in een bepaalde manier om online met mensen te praten; andere mensen zijn “giftig”, niet in staat om “je grenzen te respecteren”, of je “emotionele capaciteit” maximaal te benutten.

Inhoud van onze partners

De verspreiding van online therapie-inhoud komt ook op een moment dat privétherapie in zowel het VK als de VS duur is (en in het VK worden de wachtlijsten voor NHS-therapie steeds langer). De hapklare versies kunnen voor sommigen aanvoelen als een vervanging voor het echte werk. Maar de opkomst van therapiemedia in de afgelopen jaren – van podcasts tot populaire tv-programma’s zoals Relatietherapie – suggereert ook dat er een bijzondere fascinatie is voor populaire psychologie en de problemen van andere mensen als amusement, een die kan overgaan in morbide voyeurisme: een roddelende, tweedehands vertelling over de ernstige geestelijke gezondheidskwestie van iemand anders. Virale inhoud die niet alleen therapie, maar talloze beroepen binnendringt, zou ons zorgen moeten baren. De afgelopen jaren hebben de talloze problemen aangetoond met bijvoorbeeld de opkomst van influencer-artsen en de toename van het aantal mensen dat zich tot sociale media wendt als eerste aanspreekpunt voor medisch advies. De constante stroom van deze video’s heeft ons verdoofd tot hoe sinister ze zijn.

De ervaring van elke persoon met therapie is anders. Hoewel ik het vooruitzicht misschien persoonlijk beschamend vind, kunnen er zelfs mensen in therapie zijn die het leuk zouden vinden om te zien hoe hun therapeut honderdduizenden views online verzamelt door grappen te maken over hun sessies. Maar ligt hier niet het probleem? Therapiesessies zijn complexe, gevarieerde en unieke ontmoetingen tussen twee individuen. Door deze uiteenlopende ervaringen af ​​te vlakken tot ‘herkenbare’, TikTok-vriendelijke memes, gaat de betekenis die we erin zouden kunnen vinden verloren. Dit micro-genre levert weinig voordeel op voor de cliënt of zelfs maar om zijn steeds groter wordende publiek te onderwijzen – het vergroot alleen maar de invloed en het ego van de therapeut.

[See also: What online discourse gets wrong about therapy]LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in