Is TikTok gemaakt om verslavender te zijn in de VS dan in China?

0
6


In een interview met ’60 Minutes’ van CBS verklaarde een technologie-expert dat de Amerikaanse versie van TikTok – een sociaal mediaplatform in Chinese handen – anders is dan de Chinese versie van de app, waarbij de twee ervaringen worden vergeleken met opium en spinazie.

De Chinese versie van TikTok

Hoewel ze allebei eigendom zijn van ByteDance, biedt Douyin – de Chinese versie van TikTok – een andere versie van de app voor sociale media die niet beschikbaar is voor de rest van de wereld, vooral niet voor kinderen.

“Het is bijna alsof ze erkennen dat technologie de ontwikkeling van kinderen beïnvloedt, en ze maken van hun binnenlandse versie een spinazie-versie van TikTok, terwijl ze de opiumversie naar de rest van de wereld verzenden”, Tristan Harris, een voormalig Google-medewerker, en pleitbezorger voor de ethiek van sociale media, zei over de Chinese benadering van TikTok.

“Als je jonger bent dan 14 jaar, laten ze je wetenschappelijke experimenten zien die je thuis kunt doen, museumexposities, video’s over patriottisme en educatieve video’s”, zei Harris volgens “60 Minutes”, eraan toevoegend dat kinderen in China beperkt waren tot alleen 40 minuten per dag op de app.

“Er is een onderzoek onder jonge tieners in de VS en China met de vraag: ‘Wat is de meest ambitieuze carrière die je wilt hebben?’ en in de VS was de nummer 1 een influencer op sociale media, en in China was de nummer 1 astronaut, ‘zei Harris. “Je laat die twee samenlevingen een paar generaties spelen en ik kan je vertellen hoe jouw wereld eruit gaat zien.”

Hoe vergelijkt de VS?

In de VS staat TikTok bekend om zijn verslavende, gepersonaliseerde en voorspellende algoritme, specifiek afgestemd op de interesses van degene die aan het scrollen is, zo blijkt uit een onderzoek van The Wall Street Journal.

TikTok heeft geen specifieke versie gemaakt voor kinderen, en limieten zijn volledig vrijwillig en kunnen door ouders worden ingesteld als ze dat willen, volgens “60 Minutes”.

Dr. Nia Williams, een onderzoeker aan de universiteit van Bangor die gespecialiseerd is in de geestelijke gezondheid van kinderen, vertelde de BBC dat het “korte en zoete” videoformaat van TikTok is ontworpen om bij elke video hits van dopamine te geven, waardoor gebruikers verslaafd blijven.

“TikTok heeft video’s die je misschien grappig vindt, en je wilt ze zien omdat ze je een goed gevoel geven. Dat is de belangrijkste kern van allerlei verschillende verslavingen,’ zei Williams. “Waar je ook naar zoekt op TikTok, dat algoritme blijft behouden. Hoe meer je zoekt naar dingen die je leuk vindt, ze zullen weten wat je leuk vindt en dat is wat je te eten krijgt.”

“Het is een miljardenindustrie en ze zullen geld verdienen aan advertenties die in verschillende algoritmen zullen worden ingevoerd”, voegde Williams eraan toe.

Actie ondernemen

Volgens eerdere rapportages van Deseret News sprak de FBI zich onlangs uit over haar bezorgdheid over de persoonlijke informatie die TikTok verzamelt, waarbij ze melding maakte van mogelijke zorgen over de nationale veiligheid. In 2020 uitte president Donald Trump zijn eigen zorgen over de app en probeerde hij het gebruik ervan in de VS te verbieden. Zijn inspanningen werden in 2021 onderbroken door president Joe Biden, volgens Deseret News.

Eerder dit jaar startten minstens acht staten een onderzoek naar TikTok, naar het effect van de app op de geestelijke gezondheid van tieners en kinderen, meldde Deseret News.

“Onze kinderen groeien op in het tijdperk van sociale media – en velen hebben het gevoel dat ze de gefilterde versies van de werkelijkheid die ze op hun schermen zien, moeten meten. We weten dat dit een verwoestende tol eist van de geestelijke gezondheid en het welzijn van kinderen’, zegt Rob Bonta, procureur-generaal van Californië.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in