Is TikTok eigendom van de Chinese Communistische Partij?

0
13


De virale site voor het delen van video’s TikTok wordt al lang achtervolgd door beweringen dat de app voor sociale media nauwe banden heeft met de Chinese communistische regering, wat tot angst in de VS en daarbuiten leidde.

De bezorgdheid was gericht op beschuldigingen dat de technologie een bedreiging voor de nationale veiligheid zou kunnen blijken te zijn, of dat de Chinese staat zou proberen invloed uit te oefenen of informatie en gegevens te verzamelen, ook al bezit het de app zelf of het moederbedrijf niet.

Dus wat is de app precies, wie is de eigenaar en wie twijfelt over de motieven?

Wat is TikTok?

TikTok is een app voor het delen van video’s waarmee gebruikers beelden kunnen uploaden over elk onderwerp dat ze maar willen. Veel van de clips bevatten muziek en kunnen worden vertraagd of versneld om verschillende effecten te produceren. Populaire accounts plaatsen grappen, grappen of stunts.

Oorspronkelijk moesten de clips slechts 15 seconden lang zijn, maar gebruikers kunnen nu video’s van maximaal 10 minuten plaatsen.

TikTok-bord bij een game-evenement
Het TikTok-logo doemde vorige maand groot op op de stand van het bedrijf tijdens de Tokyo Game Show in Chiba, Japan.
Yuichi Yamazaki/AFP via Getty Images

De Chinese versie van de app, Douyin, werd in 2016 in China gelanceerd en de internationale versie TikTok het jaar daarop.

Toen maakte een fusie van $ 1 miljard met een andere site voor het delen van video’s genaamd Musical.ly in 2018 het wereldwijd beschikbaar en sindsdien is het exponentieel gegroeid tot het vierde meest populaire sociale-mediaplatform na Facebook, YouTube en Instagram, volgens Influencer Marketing Hub .

Hoeveel gebruikers heeft TikTok over de hele wereld?

TikTok heeft meer dan twee miljard gebruikers.

Volgens gegevens die zijn verzameld door statistiekensite Statista, vormden de VS vanaf april 2022 het grootste aantal TikTok-gebruikers, met ongeveer 136,5 miljoen Amerikanen die met de app bezig waren. Indonesië had het op een na grootste publiek met ongeveer 99 miljoen TikTok-gebruikers, terwijl Brazilië op de derde plaats kwam met 74 miljoen gebruikers.

Hoewel TikTok in Chinese handen is, is het niet beschikbaar in China. In plaats daarvan wordt daar een bijna identieke zuster-app genaamd Douyin, eigendom van hetzelfde bedrijf, gebruikt en heeft deze volgens Influencer Marketing Hub meer dan 300 miljoen gebruikers.

Wie is de eigenaar van TikTok?

TikTok is eigendom van het Chinese moederbedrijf ByteDance, gevestigd in Peking. Het bedrijf is echter niet echt geregistreerd in China, maar is gevestigd op de Kaaimaneilanden.

Hoewel ByteDance en TikTok beide kantoren in China hebben, is geen van beide eigendom van de regerende communistische partij en staan ​​beide erop dat ze niet worden gecontroleerd door de overheid.

TikTok heeft kantoren over de hele wereld, met de grootste in Los Angeles, Californië, maar ex-werknemers van klokkenluiders vertelden CNBC dat ByteDance sterk betrokken was bij de dagelijkse gang van zaken van het bedrijf, in de mate dat Amerikaanse werknemers e-mailadressen hadden voor beide bedrijven.

In november vorig jaar trad de voorzitter van ByteDance, medeoprichter van het bedrijf, Zhang Yiming, af; een zet de Voogd zei kwam toen de Chinese regering haar controle over de Chinese technologiesector verscherpte en de druk op haar ondernemersbazen opvoerde om de partijlijn te steunen.

ByteDance heeft in mei van dit jaar een nieuwe eenheid opgericht, Beijing Douyin Information Service Ltd genaamd, om Douyin – de Chinese versie van TikTok – te runnen en het bedrijf heeft toegegeven dat de Chinese Communistische Partij (CCP) inderdaad een aandeel in dat bedrijf bezit.

Maar het bedrijf twitterde dat beweert dat ByteDance zelf eigendom is van de CCP “het bij het verkeerde eind heeft… een Chinees staatsbedrijf heeft een belang van 1% in een andere dochteronderneming van ByteDance genaamd Beijing Douyin Information Service Limited, niet in het moederbedrijf van TikTok.”

Wat zijn de zorgen over de invloed van China via TikTok?

Gelekte interne documenten gezien door de Voogd in september 2019 bleek dat TikTok-moderators te horen kregen dat ze video’s moesten censureren waarin het Tiananmen-plein en de Tibetaanse onafhankelijkheid werden genoemd – onderwerpen die voor de Chinese autoriteiten als gevoelig worden beschouwd. Het leidde tot de vrees dat de staat zijn eigen wereldbeeld buiten zijn eigen grenzen zou kunnen duwen.

Maar een woordvoerder van ByteDance vertelde de Britse krant: “In de begindagen van TikTok namen we een botte benadering om conflicten op het platform te minimaliseren… Toen TikTok vorig jaar wereldwijd begon op te stijgen, erkenden we dat dit niet de juiste aanpak was… De oude richtlijnen in kwestie zijn verouderd en worden niet meer gebruikt. Tegenwoordig gebruiken we gelokaliseerde benaderingen, waaronder lokale moderators, lokaal inhouds- en moderatiebeleid, lokale verfijning van wereldwijd beleid en meer.”

TikTok-bord bij evenement in Tokio
Bezoekers gaan naar de TikTok-stand op de Tokyo Game Show op 15 september in Chiba, Japan.
Tomohiro Ohsumi/Getty Images

Naast censuur vrezen TikTok-critici dat de site privégegevens zou kunnen verzamelen, die zouden kunnen worden gebruikt om individuen te targeten en op de een of andere manier te beïnvloeden, zoals tijdens verkiezingscampagnes.

In augustus verwijderde het Britse parlement zijn eigen TikTok-account, slechts enkele dagen na de lancering, toen wetgevers hun bezorgdheid uitten over de mogelijke veiligheidsrisico’s van gegevensoverdracht aan de Chinese overheid. Een woordvoerder van TikTok vertelde de BBC dat het “teleurstellend” was dat het Parlement niet langer contact zou opnemen met gebruikers, en voegde eraan toe dat het bedrijf graag “onnauwkeurigheden over ons platform” zou ophelderen.

Ondertussen verbood India TikTok zelfs helemaal – samen met meer dan 50 andere apps in Chinese handen in 2020 – waarbij een woordvoerder van de Indiase regering zei dat de sites verboden waren omdat “ze betrokken zijn bij activiteiten die [are] nadelig voor [the] soevereiniteit en integriteit van India, verdediging van India, staatsveiligheid en openbare orde.”

TikTok ontkende de beschuldigingen en het hoofd van TikTok in India, Nikhil Gandhi, bracht een verklaring uit waarin hij de uitspraak aanvecht en zei: “TikTok blijft voldoen aan alle gegevensprivacy- en beveiligingsvereisten onder de Indiase wet en heeft geen informatie van onze gebruikers in India gedeeld. met een buitenlandse regering, inclusief de Chinese regering.”

Vóór het verbod had India volgens de app het grootste gebruikersbestand van de app, met meer dan 611 miljoen van TikTok’s meer dan 2 miljard gebruikers. India vandaag.

Maar het VK en India zijn niet de enige landen die zich zorgen maken over TikTok.

In 2020 flirtte toenmalig president Donald Trump ook met het idee om TikTok te verbieden, daarbij verwijzend naar veiligheidszorgen. Maar ondanks dreigementen om de site te verbieden, is dat uiteindelijk nooit gebeurd.

De zorgen van Amerikaanse functionarissen blijven echter onverminderd groot en de vlammen werden in juni van dit jaar aangewakkerd, toen gelekte audio van interne TikTok-bijeenkomsten onthulde dat de gegevens van Amerikanen herhaaldelijk waren geopend door Chinese ByteDance-medewerkers, volgens een Buzzfeed-rapport.

De volgende maand zei TikTok dat het een poging van de Chinese regering om een ​​geheime rekening op het platform te openen met het doel propaganda te verspreiden, had afgewezen, en beweerde dat het incident zijn onafhankelijkheid bewees.

Desalniettemin ondervroegen Amerikaanse senatoren TikTok Chief Operating Officer Vanessa Pappas over de banden van het bedrijf met Chinese overheidsfunctionarissen tijdens een hoorzitting vorige maand.

Pappas gaf toe dat Chinese werknemers toegang hebben tot de gegevens van Amerikaanse gebruikers. Maar ze stond erop dat TikTok deze gevoelige informatie niet aan China zou doorgeven, hoewel ze vermeed te zeggen of TikTok-eigenaar ByteDance gedwongen zou kunnen worden Amerikaanse gegevens aan de Chinese overheid te overhandigen.

Sen. Rob Portman, een Republikein uit Ohio, vroeg Pappas vervolgens om TikTok ertoe te verplichten “alle data- en metadatastromen naar China af te sluiten”, maar Pappas zou daar niet expliciet op worden gewezen en beloofde in plaats daarvan dat “onze definitieve overeenkomst met de Amerikaanse regering zal voldoen aan alle zorgen over de nationale veiligheid.”

TikTok verplaatste de informatie van zijn Amerikaanse gebruikers naar nieuwe servers bij Oracle Corp in een beweging die Amerikaanse zorgen over gegevensbescherming zou kunnen wegnemen, zo bevestigde het bedrijf in juni aan Reuters.

The New York Times meldde vorige maand dat de Biden-administratie en TikTok de basis hebben gelegd voor een deal waarin TikTok wijzigingen zou aanbrengen in de gegevensbeveiliging en het bestuur zonder dat ByteDance het hoeft te verkopen.

Wat zeggen analisten?

De informatie die door TikTok wordt verzameld, is vergelijkbaar met wat al door andere sociale-mediasites is verzameld, aldus beveiligingsonderzoeker Patrick Jackson. De chief technology officer van een beveiligings-app genaamd Disconnect zegt dat Facebook’s schaal op de wereldwijde markt het een veel zorgwekkendere entiteit maakt dan TikTok.

“Het enorme volume van wat er is verzameld, kan niet worden vergeleken [to TikTok],” hij vertelde VS vandaag. En verwijzend naar het Cambridge Analytica-schandaal, waarbij Facebook-gegevens van gebruikers werden geraadpleegd door politieke campagnes, voegde hij eraan toe: “Wat is er groter dan uw gegevens te gebruiken om een ​​verkiezing te beïnvloeden?” Facebook-oprichter Mark Zuckerberg, nu hoofd van moederbedrijf Meta, sprak het schandaal in 2018 aan en zwoer dat de gegevens van gebruikers in de toekomst zouden worden beschermd.

Maar Michael Lammbrau, de directeur van cyberbeveiligingsbedrijf Internet 2.0 USA en voormalig professor in inlichtingen, beschreef TikTok als een “Trojaans paard”, verwijzend naar de legende over een vijand die zich in een geschenk verstopte om veilig door de stad te komen. verdedigingen.

Hij vertelde Nieuwsweek in augustus: “Als de Amerikaanse regering, in het kader van de nationale veiligheid, TikTok niet verbiedt van de Amerikaanse markt en Amerikaanse apparaten, moeten het Amerikaanse ministerie van Defensie en andere Amerikaanse departementen verdergaan waar het was gebleven en het gebruik verbieden van TikTok op overheids- en persoonlijke apparaten. TikTok bewijst dat het meer is dan een applicatie.

“TikTok heeft de mogelijkheid voor toezicht en beïnvloedingsinspanningen die worden gefinancierd en ondersteund door de Chinese regering (en haar vrienden). Als het Amerikaanse leiderschap zich bezighoudt met beïnvloedingsoperaties, botnets, desinformatie en desinformatiecampagnes door andere buitenlandse regeringen, waarom zou dat dan?” t ze het Trojaanse paard verwijderen dat een vijand in de voordeur kan toelaten?”

TikTok heeft altijd links naar de Chinese overheid ontkend en heeft gezegd dat de gegevens van gebruikers veilig zijn.

Een TikTok-woordvoerder vertelde Nieuwsweek: “De TikTok-service wordt in veel landen over de hele wereld aangeboden, maar kan in China niet worden gedownload. We streven ernaar transparant te werken en staan ​​altijd open om te luisteren naar en samen te werken met beleidsbelanghebbenden om onze benadering van gegevens uit te leggen bestuur.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in