Is lid worden van TikTok de moeite waard voor B2B-bedrijven?

0
10


Meningen geuit door Zelfstandig ondernemer bijdragers zijn van henzelf.

Het videoplatform TikTok, opgericht in 2016 als voortzetting van Musical.ly, is de afgelopen jaren exponentieel populair geworden en heeft ongeveer 1 miljard maandelijkse actieve gebruikers verzameld. De video’s, die ooit alleen werden gebruikt voor dansen en memes, zijn sindsdien aangepast aan een breder publiek van leeftijden, interesses en zelfs platforms. Business-to-consumer-bedrijven hebben zich al aangepast aan TikTok, met bedrijven als DuoLingo en RyanAir die veel succes hebben met de app.

Maar kan TikTok serieus genoeg worden genomen om gebruikt te worden bij business-to-business bedrijven? Hier leest u hoe de app tegenwoordig door B2B-bedrijven wordt gebruikt en waarom dit misschien wel het volgende socialemediakanaal is dat u aan uw marketingstrategie kunt toevoegen.

Gerelateerd: Dit is waarom het niet een grote vergissing is om op TikTok te zijn

TikTok voor bedrijven

Bij correct gebruik kan TikTok zich richten op een nichepubliek met een klein, beheersbaar budget op instapniveau. Aangezien de concurrentie op het platform voor veel niches relatief laag is, biedt het B2B-marketeers de mogelijkheid om het verhaal voor hun onderwerp te bepalen.

Omdat er niet veel B2B-bedrijven op de app zijn, geeft de lage concurrentie u een innovatieve kans en kunt u meer experimenteren. B2B-marketeers kunnen bijvoorbeeld profiteren van de niche van hun bedrijf – en fatsoenlijke organische views en engagementen krijgen. Volgens Social Insider is het gemiddelde betrokkenheidspercentage van TikTok 5,96%. Dit betekent dat de betrokkenheid op TikTok veel groter is dan de afnemende betrokkenheidscijfers van Instagram en Facebook.

Als het op B2B aankomt, gebruiken marketeers TikTok om drie belangrijke redenen:

 • Netwerken: Branchespecifieke inhoud trekt anderen naar uw bedrijf, waardoor er community’s kunnen ontstaan. Lokaal specifieke hashtags zoals #SmallBusinessBerlin en #FurDich (For You-pagina) zorgen ervoor dat mensen in uw omgeving uw inhoud zien.
 • Merk bewustzijn: De authenticiteit van TikTok en de aantrekkingskracht op content die niet overgecureerd is, geven je merk een meer dimensionaal perspectief. Bovendien kunnen de lage toegangsdrempel en de hoge zichtbaarheid met minimale inspanning leiden tot een hoge blootstelling.
 • Leadgeneratie: Korte video’s, favoriet op het platform, wekken de interesse van uw doelgroep en leiden kijkers naar uw bedrijfspagina. Video-afspeellijsten moedigen kijkers vervolgens aan om met uw merk in contact te komen en leiden hen naar uw website voor meer informatie.

Maar is jouw B2B-bedrijf wel de juiste match voor TikTok?

Gerelateerd: ik heb meer dan 50 bedrijven geholpen hun TikTok-volgers op te schalen. Dit is wat ik ze heb geleerd.

TikTok voor je merk

TikTok is een jong, experimenteel platform en er zijn nog veel onbekenden. Zorg ervoor dat je als marketeer met de juiste mindset binnenkomt. Zo haal je het maximale uit het platform.

Als dit alles nog steeds interessant voor je klinkt, zijn hier nog een paar parameters om te bepalen of TikTok de juiste keuze is voor jouw merk.

 1. Je creëert unieke, experimentele content. Wat wel en niet werkt, is een raadspelletje. Neem de tijd om te kijken welke content bij jouw merk past en mensen aantrekt.
 2. U kunt langere tijd wachten om resultaten te zien. Net zoals je niet zeker weet wat zal werken, weet je het ook niet wanneer het zal werken. Het onvoorspelbare algoritme kan je de ene dag 100 views opleveren en de volgende dag 1 miljoen views.
 3. Je wilt trendy zijn. TikTok doorloopt trends veel sneller dan welk ander platform dan ook. Om te slagen, moet u tijd besteden aan het begrijpen van nieuwe trends en deze toepassen op uw merk.
 4. Je gaat op persoonlijk vlak aan de slag. TikTok is niet voor perfecte, samengestelde inhoud. Mensen willen een herkenbare kant van je merk zien. Maak contact met hen op dat niveau en loyale volgers / klanten zullen zich ophopen.
 5. Je kunt wel tegen een beetje cyberpesten. TikTok is niet voor de zwakken – je kunt geen positieve aandacht krijgen zonder ook met een paar trollen te maken te hebben.

Gerelateerd: 10 sprekende voorbeelden van de kracht van B2B Influencer Marketing

Het laten werken voor uw bedrijf

Dus je hebt besloten dat TikTok geschikt is voor jouw bedrijf en bent klaar om het platform in te duiken.

Misschien ben je echter een beetje afgeschrikt door de app en weet je niet waar je moet beginnen. Hier zijn de basiscriteria voor wat het algoritme goedkeurt – en dat zal je het duwtje in de rug naar succes geven.

 • Haak het publiek binnen drie seconden vast.
 • Gebruik trending audio.
 • Focus op een niche.
 • Experimenteer met nieuwe functies.
 • Geef de voorkeur aan een korte aandachtsspanne: gebruik naadloze lussen, gemakkelijk verteerbare inhoud, enz.
 • Maak toegankelijke inhoud: gebruikte ondertiteling en tekst op het scherm.
 • Ga in gesprek met anderen: reageer op en vind de berichten van andere mensen leuk.

En aangezien sociale media er zijn voor mensen. Hier zijn enkele criteria die u moet volgen om ervoor te zorgen dat u boeiende inhoud voor uw publiek maakt.

 • Plaats waardevolle inhoud. Creëer tutorials, hacks, how-to’s, etc.
 • Plaats authentieke inhoud. Toon uw nederigheid en wat uw merk uniek maakt. Voor B2B wordt dit vaak gedaan door te focussen op een enkele persoon in plaats van op een heel bedrijf.
 • Plaats door gebruikers gegenereerde inhoud opnieuw. Doe een duet met andere makers, steek video’s samen en geef meer informatie of geef je eigen kijk op originele video’s

Uiteindelijk kan TikTok een moeilijk platform zijn om het goed te doen voor B2B-marketing — er is een beetje creativiteit en experiment voor nodig om te slagen. De app evolueert echter voortdurend en trekt nieuwe mensen aan. Het biedt marketeers de unieke kans om hun merk snel en op een creatieve manier bekendheid te geven. Om voorop te blijven lopen, kan het lonen om vandaag nog in de app te investeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in