Instagram’s TikTok-ificatie zorgt voor een uittocht naar rivalen

0
127


Fotografen, ontwerpers en andere creatievelingen die zijn uitgeschakeld door Instagram’s spil naar TikTok-achtige functies, verhuizen voorlopig naar alternatieve platforms.

Waarom het uitmaakt: Instagram is al lang een digitale galerijruimte voor allerlei soorten artiesten, waardoor ze een publiek kunnen vinden, contact kunnen maken met andere creatievelingen en betaalde optredens kunnen binnenhalen.

 • Maar de geleidelijke evolutie van het platform, dat eigendom is van Meta, tot een app met veel reclame en winkelen die de voorkeur geeft aan korte video en algoritmisch geselecteerde inhoud, heeft de toekomst van het delen van digitale kunst in beweging gebracht.

De context: Instagram legt al jaren de nadruk op stilstaande beelden. Maar recentere veranderingen, zoals een focus op winkelen en een grote toename van de hoeveelheid voorgestelde inhoud die in de feeds van gebruikers verschijnt, hebben tot een afrekening gedwongen.

 • Instagram werd een wereldwijd fenomeen dankzij de focus op ‘visual storytelling’, schrijft fotograaf en techjournalist Om Malik. Maar, zegt hij, het draait nu allemaal om het vermarkten en verkopen van ondermaatse producten en middelmatige diensten door influencers met minder diepgang dan een vel papier.
 • Instagram-hoofd Adam Mosseri liep onlangs enkele van de meest controversiële veranderingen terug, hoewel hij aangaf dat de Instagram van weleer niet zal terugkeren.

Een handvol rivaliserende apps en platforms rapporteren recente pieken in gebruikersactiviteit.

 • Ze omvatten relatief nieuwe nieuwkomers, zoals Glass (voor allerlei soorten fotografen) en Grainery (vooral voor filmfotografen).
 • Zelfs oude favorieten zoals Flickr – een pionier in het delen van digitale fotografie die halverwege de jaren 2000 de loyaliteit van serieuze fotografen bezat – zijn een boost zien, en sommige creatievelingen keren terug naar Tumblr, een andere oude artiestenhaven. Weer anderen gaan naar VSCO, dat begon als een hulpmiddel voor het bewerken van foto’s voordat het werd omgezet in een deelplatform.
 • Anderen experimenteren ook met e-nieuwsbrieven.

Wat ze zeggen: “We begonnen aan Glass te werken … omdat we het gevoel hadden dat de fotocommunity op Instagram die de achterkant van Instagram heeft gebouwd, niet meer bestaat”, zegt Glass, hoofd community en marketing, Daniel Agee. “2012, 2013 Instagram komt nooit meer terug. En dat internet komt nooit meer terug.”

 • Agee zegt dat het door advertenties en verkoop ondersteunde model van Instagram het een slechte plek heeft gemaakt voor artiesten die hun werk proberen te delen.
 • Daarentegen is Glass op abonnementen gebaseerd, voor $ 4,99 / maand.
 • Dat Glass reclamevrij is, maakt het ontwerp opmerkelijk schoner dan dat van Instagram, en Agee zegt dat de site merken zelfs verbiedt om zich aan te melden om hun waren of diensten te verkopen.
 • De abonnementskosten kunnen gebruikers ertoe aanzetten actieve, positieve deelnemers te zijn.

VSCO-voorzitter Eric Wittman, Ondertussen zegt hij dat toen hij iets meer dan een jaar geleden aan boord kwam, “we een geweldige discussie hadden en eigenlijk zeiden: ‘kijk, onze belangrijkste gebruikers zijn deze opzettelijke, serieuzere makers, als je wilt, vooral fotografen.’ En daar willen we echt op terug leunen en ons echt richten op inspiratie.”

 • VSCO, dat ongeveer $ 30 per jaar kost, introduceerde onlangs Spaces, een soort groepsgalerij-functionaliteit. “Dat is een enorme investering die ons grootste team bij het bedrijf is”, zegt Wittman.

Ja maar: Geen van deze services zal waarschijnlijk in de buurt komen van de meer dan miljard gebruikers van Instagram. Het gebruikersbestand van Glass bevindt zich bijvoorbeeld in het bereik van midden vijf cijfers.

 • Het kiezen van een strategie die niet afhankelijk is van megaschaal kan op de lange termijn zinvol zijn – kleinere online groepen die zijn opgebouwd rond specifieke interesses (zoals sommige kleine subreddits) zijn over het algemeen gezondere omgevingen dan enorme gratis netwerken (zoals Twitter).
 • Maar schaal helpt creatievelingen die reputatie willen opbouwen en dingen willen verkopen. Sommigen zullen uiteindelijk video omarmen, en velen zullen gewoon wennen aan de veranderingen van Instagram.

De grote afbeelding: Dit maakt allemaal deel uit van de langdurige spanning tussen makers en platforms.

 • Creators vertrouwden op apps zoals Instagram en YouTube om hun publiek te bereiken, waardoor ze werden blootgesteld aan de grillen van de platforms en het soort inhoud dat ze prioriteit geven.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in