Instagram, Snapchat, TikTok schaden de geestelijke gezondheid van tieners, claim voor rechtszaken – The Hollywood Reporter

0
130


Meta, TikTok en Snap werden getroffen door drie nieuwe rechtszaken waarin ze werden beschuldigd van het aanwakkeren van psychische stoornissen bij tienergebruikers. De aanklagers behoren tot een golf van ouders en hun kinderen die socialemediaplatforms voor de rechter slepen met het argument dat de bedrijven niet alleen gebruikers haken, maar ook weten welke schade ze aanrichten.

De rechtszaken – de laatste in een reeks zaken die sociale media in verband brengen met geestelijke gezondheidsproblemen bij minderjarigen – stellen productaansprakelijkheidsclaims in om Sectie 230 van de Communications Decency Act te omzeilen, een federale wet die technologiebedrijven beschermt tegen aansprakelijkheid die voortvloeit uit inhoud van derden. Ze brengen een theorie naar voren die stelt dat platforms zoals Facebook in wezen defecte producten zijn die leiden tot verwondingen, waaronder eetstoornissen, angst en zelfmoord. Er zijn in het hele land minstens 20 van dergelijke rechtszaken aangespannen onder verwijzing naar de Facebook Papers, een schat aan interne bedrijfsdocumenten die vorig jaar door klokkenluider Frances Haugen zijn gelekt, en er zullen er naar verwachting nog tientallen volgen.

“Dit is het bedrijfsmodel dat door alle gedaagden wordt gebruikt – betrokkenheid en groei boven gebruikersveiligheid – als bewijs door het inherent gevaarlijke ontwerp en de werking van hun sociale-mediaproducten”, zegt een van de klachten die donderdag zijn ingediend bij het Los Angeles Superior Court. “Op elk moment had elk van deze gedaagden naar voren kunnen komen en deze informatie met het publiek kunnen delen, maar ze wisten dat dit hun concurrenten een voordeel zou hebben gegeven en/of dat dit grootschalige veranderingen in hun producten en traject zou hebben betekend. Beklaagden kozen ervoor om door te gaan met het toebrengen van schade en verborg in plaats daarvan de waarheid.”

Eisers richten zich op de productkenmerken van de platforms. Ze beweren dat de algoritmen van de bedrijven gevaarlijke inhoud versterken die voorrang geeft aan betrokkenheid boven veiligheid.

Door claims te vermijden die betrekking hebben op de specifieke inhoud die de platforms hosten, omzeilen ze potentiële immuniteit die voortvloeit uit Sectie 230. De wet heeft technologiebedrijven historisch gezien aanzienlijke juridische bescherming geboden tegen aansprakelijkheid als externe uitgevers. Een belangrijke uitspraak over de wet, die mogelijk wordt hervormd, werd vorig jaar uitgesproken toen een federaal hof van beroep oordeelde dat Snap geen beroep kan doen op Section 230 om zichzelf te beschermen tegen een rechtszaak waarin wordt beweerd dat het ontwerp van het bedrijf van een snelheidsmeterfunctie heeft bijgedragen aan een dodelijke crash door snelheidsovertredingen aan te moedigen. “De beweringen van de eiser vloeien niet voort uit inhoud van derden, maar eerder uit productkenmerken en ontwerpen van gedaagden, inclusief maar niet beperkt tot algoritmen en andere productkenmerken die minderjarige gebruikers verslaafd maken, schadelijke sociale vergelijking versterken en bevorderen, [and] selectief schadelijke inhoud selecteren en promoten bij kwetsbare gebruikers op basis van hun geïndividualiseerde demografische gegevens en activiteiten op sociale media”, aldus de klacht.

De rechtszaken beweren dat het ontbreken van ouderlijk toezicht functies zijn en geen bugs van de platforms. De minimumleeftijd om lid te worden van TikTok is 13 jaar. Toch meldde het bedrijf in 2020 dat volgens de rechtszaak meer dan een derde van de 49 miljoen dagelijkse gebruikers 14 jaar of jonger was. De eisers beweren dat de platforms opzettelijk de authenticiteit van e-mailaccounts niet verifiëren of controleren.

Een andere aantijging is dat de platforms weten dat tieners meerdere accounts openen in strijd met de servicevoorwaarden, maar hen toestaan ​​dit te doen om de groei te stimuleren. Het falen van Snapchat om de regel voor één account af te dwingen, leidde tot pesten onder gebruikers, zegt de rechtszaak.

“Elk van de producten van beklaagde is ontworpen op een manier die bedoeld is om ouders te beletten hun recht uit te oefenen om de gezondheid en het welzijn van hun kind te beschermen en er toezicht op te houden”, aldus de aanklacht. “De producten van beklaagden zijn bedoeld om kinderen in staat te stellen ouderlijk toezicht te omzeilen.”

De klachten betreffen risicoaansprakelijkheid, nalatigheid, ongerechtvaardigde verrijking en inbreuk op de privacy. Een van de eisers, de moeder van een kind dat zelfmoord heeft gepleegd, spant ook een vordering in wegens het opzettelijk toebrengen van emotioneel leed tegen TikTok.

De rechtszaken zijn aangespannen door het Social Media Victims Law Center, dat tal van andere eisers in identieke rechtszaken in het hele land vertegenwoordigt.

Facebook, TikTok en Snap reageerden niet meteen op verzoeken om commentaar.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in