Instagram krijgt te maken met meer terugslag van gebruikers terwijl het TikTok blijft achtervolgen

0
72


Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik vind de homefeed van Instagram, die nu bezaaid is met aanbevolen berichten van accounts die ik niet volg, tegenwoordig steeds minder boeiend.

Zoals is geweest goed gedocumenteerd, heeft Instagram de TikTok-draak achtervolgd door te proberen zijn startfeed opnieuw af te stemmen op aanbevolen inhoud van de hele app, waardoor het een veel bredere pool van boeiende berichten krijgt om in de feed van elke gebruiker te markeren. TikTok heeft veel succes geboekt met deze aanpak, die de pool van inhoud uitbreidt waaruit het kan kiezen buiten de directe connecties van elke gebruiker, met de best presterende inhoudsbenadering die vervolgens een meer boeiende, boeiende ‘For You’-feedervaring mogelijk maakt.

Alleen heeft het op IG niet echt zo gewerkt, met de verschuiving naar meer aanbevelingen die tot aanzienlijke reacties van gebruikers leidde, waardoor Instagram sindsdien zijn aanpak moest terugschroeven.

En vorige week gaf Instagram-CEO Adam Mosseri ook toe dat het nu ook is te ver gegaan in het pushen van video in de appwaardoor nog meer gebruikers zijn afgewezen.

Adam Mosseri Instagram Verhaalclip

Dus waarom heeft het niet gewerkt – wat doet TikTok in dit opzicht beter dan Instagram, wat de app aantrekkelijk maakt, terwijl het IG-gebruikers afstoot?

Een deel ervan is verwachting, en Instagram wil afstand nemen van wat het ooit was. Instagram-gebruikers verwachten een bepaalde ervaring in de app, en dat maakt het moeilijker voor IG om er afstand van te nemen – en tot nu toe is het platform te snel in zijn verschillende draaipunten gegaan, wat gebruikers geïrriteerd heeft.

Instagram kan dit nog steeds, het moet alleen langzamer gaan. Dat is wat het nu wil doen, met Meta CEO Mark Zuckerberg nog steeds verwacht te zien AI-aanbevelingen verdubbelen het komende jaar in de app. Dat zal waarschijnlijk nog steeds veel Insta-gebruikers irriteren, maar als Instagram overschakelt naar een meer geleidelijke integratie, de aanbevelingen en video-push in de loop van de tijd opvoert, zou het nog steeds kunnen werken en IG in staat stellen op te gaan in het territorium van TikTok.

Het is gewoon dat TikTok nog steeds groeit, heel snel, en je kunt je voorstellen dat Mosseri en Co. de druk zullen voelen om bij te blijven waar ze kunnen, wat wordt belemmerd door de terugslag van gebruikers.

Maar er is nog een ander element dat vaak over het hoofd wordt gezien in de opkomst van TikTok – hoewel veel onderzoeken en onderzoeksrapporten dit duidelijk als een belangrijk punt van zorg hebben benadrukt.

TikTok gebruikt, voor beter of slechter, menselijke basiswensen als groeimotor in de app. Met andere woorden, TikTok belicht veel halfgeklede jonge mannen en vrouwen, als een middel om de betrokkenheid te maximaliseren, wat Instagram niet doet, althans niet op dezelfde manier.

In mijn persoonlijke ervaring heeft TikTok herhaaldelijk video’s van in bikini geklede jonge meisjes in mijn feed gepusht, ondanks mijn directe aanwijzingen dat ik niet geïnteresseerd ben in deze inhoud. Natuurlijk ben ik me er terdege van bewust dat dit op algoritmen is gebaseerd en dat de app je alleen meer of minder laat zien waar je mee bezig bent. Maar in dit geval heb ik in alle gevallen bewust aan de app aangegeven dat ik daar niet in geïnteresseerd ben, via de beschikbare prompts, om te testen of ze desondanks blijven verschijnen. En dat doen ze – TikTok weet dat dit soort inhoud ervoor zal zorgen dat mensen terugkomen, ondanks het feit dat het deze gebruikers blootstelt op manieren die niet helemaal gezond zijn.

Dat is de kernkritiek van veel voorstanders van de gezondheid en veiligheid van kinderen, die geloven dat TikTok geseksualiseerde inhoud promoot ten koste van jonge gebruikers, van wie velen als gevolg daarvan geestelijke gezondheidsproblemen hebben.

Volgens de Amerikaanse Psychologische Vereniginghangt de seksualisering van meisjes direct samen met moeilijkheden bij het ontwikkelen van een ‘gezond seksueel zelfbeeld’:

“Onderzoek koppelt seksualisering aan drie van de meest voorkomende psychische problemen bij meisjes en vrouwen: eetstoornissen, een laag zelfbeeld en depressie of depressieve stemming.

TikTok speelt in op dergelijk gedrag door dit soort inhoud in gebruikersfeeds te duwen, zelfs als ze, zoals gezegd, geen interesse hebben getoond in dergelijke inhoud. Mijn persoonlijke ervaring is anekdotisch, maar verschillende andere onderzoeken hebben hetzelfde gevonden:

“Trends op TikTok zijn hier bijzonder vatbaar voor, en veel jonge meisjes hebben de neiging om deel te nemen aan trends die een hyperseksualisering van zichzelf, hun houding en persoonlijkheden en hun lichaam vereisen. Je zou kunnen stellen dat sommige van deze trends ‘lichaamsvertrouwen’ bevorderen, maar de aard van deze uitdagingen omvat de componenten van seksualisering die de American Psychological Association schetst.

Waar TikTok in dit opzicht bijzonder schadelijk kan zijn, is de geavanceerde AI- en entiteitsidentificatie, waardoor het mensen meer video’s kan laten zien die ze misschien leuk vinden op basis van zeer specifieke eigenschappen.

Bin 2020, a gelekt intern document toonde aan dat TikTok-moderators de opdracht hadden gekregen om inhoud met mensen te onderdrukken die ’te lelijk, arm of gehandicapt waren voor het platform’. TikTok heeft gezegd dat dergelijke voorschriften snel uit zijn richtlijnen werden verwijderd, maar het concept dat TikTok dit zelfs kan doen, deels op basis van algoritme-identificatie, suggereert dat zijn systemen dergelijke parameters kunnen gebruiken als rangschikkingstools – wat betekent dat TikTok kan, en zal dit waarschijnlijk doen, fysieke eigenschappen als deze gebruiken om mensen meer te laten zien van wat ze willen, en minder van wat ze niet doen.

Met andere woorden, TikTok’s AI kan fysieke elementen detecteren en deze gebruiken als overeenkomende parameters, zodat gebruikers blijven scrollen. Extrapoleer dat naar verschillende lichaamstypes, blootgestelde huid, haar, ogen, enz.

Thoed opent dan een heel ander aandachtsgebied.

Zoals uitgelegd door BuzzFeed:

Een van de meest populaire soorten video’s van TikTok-gebruikers, die meestal jong en vrouwelijk, zijn video’s met lipsynchronisatie, waarin ze dansen en meezingen met hun favoriete liedjes. Deze uitvoeringen worden soms geseksualiseerd door oudere mannen die op de app op de loer liggen, de jonge makers expliciete berichten sturen en, in sommige gevallen, de video’s remixen en meedansen via een TikTok-functie genaamd ‘duet’. En het platform ziet dit soort gedrag niet alleen over het hoofd, de kernmechanica faciliteert het per ongeluk. Het leert wat je leuk vindt en laat je daar steeds meer van zien. Het reageert ook in realtime en levert een eindeloze stroom van vergelijkbare video’s, zelfs als je niet bent ingelogd.”

Met andere woorden, als enge lurkers video’s van dansende jongeren blijven waarderen, zullen ze blijven verschijnen op zijn of haar ‘For You’-pagina, terwijl ze ook specifieker worden gemarkeerd op basis van fysieke eigenschappen en typen.

Instagram komt niet op dezelfde manier overeen met inhoud, en hoewel er ook problemen zijn met over-seksualisering op IG, gebruikt TikTok dit als wapen, op manieren die Meta waarschijnlijk niet eens zou riskeren, uit angst om ter verantwoording te worden geroepen in de media.

Maar TikTok komt ermee weg vanwege zijn gepersonaliseerde algoritmen, omdat veel gebruikers bang zijn om hierop te wijzen, uit angst om hun eigen gebruiksgedrag bloot te leggen. Maar het lijkt meer dan dat: TikTok gebruikt dit als een belangrijke groeistrategie, opnieuw gebruikmakend van vleselijke verlangens om mensen naar binnen te lokken en ze door de app te laten scrollen.

In die zin is TikTok niet zo ongevaarlijk als virale danstrends het doen lijken – hoewel dit ook betekent dat het Instagram in dit opzicht waarschijnlijk voor zal blijven, althans voorlopig.

Totdat IG een vergelijkbare aanpak hanteert en meer van dit soort inhoud in meer gebruikersfeeds pusht, of TikTok wordt opgepakt omdat het meer toegang geeft tot zijn algoritmen.

Hoewel ik vermoed dat TikTok om deze reden weerstand zal bieden aan het openen van zijn zwarte doos met entiteitsidentificatie, waardoor het zal blijven stijgen, terwijl het meer zorgwekkende trends aanwakkert.

Dat plaatst IG in een steeds moeilijkere positie – maar je kunt er zeker van zijn dat Meta’s groeiende leger van lobbyisten in Washington deze invalshoek bij elke gelegenheid zal aangrijpen.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in