Inside One User’s Quest om zijn TikTok-algoritme te vernietigen

0
15


Een brutale CGI-rat die pumps draagt ​​en danst op een onherkenbare mengelmoes van popmuziek. Een persoon die een vlieg in een spuit vangt en hem platdrukt. Een ander vult een ballon met verf en spettert deze vervolgens uit op een bord. Een oude man die recht in de camera staart terwijl een onheilspellend lied op de achtergrond speelt, terwijl een griezelige boodschap over zijn gezicht zweeft: “’s nachts sluip ik naar het dichtstbijzijnde mortuarium en voed ik me met het rottende vlees. denk je dat ik een grapje maak?” Een tapir die aan een enorme lolly likt.

Al deze video’s zijn de afgelopen maanden op TikTok gepost, maar de kans is groot dat je ze tijdens het scrollen nog nooit bent tegengekomen: het is het soort extreem niche-, vaag verontrustende inhoud dat nauwelijks de mainstream For You-pagina’s haalt.

Er is echter minstens één gebruiker die al deze video’s heeft gekregen, evenals honderden andere die net zo verontrustend zijn sinds hij twee jaar geleden bij de app kwam. Hij wil zijn identiteit anoniem houden, maar gaat langs @flyingwhaleboi. En sinds het downloaden van TikTok heeft hij geweigerd een andere gebruiker te volgen, in plaats daarvan is hij op avontuur gegaan om te zien en te delen wat het algoritme hem zou blijven voeden.

Zijn streven wordt nu gevolgd door bijna 66.000 mensen.

@flyingwhaleboi #duet with @robertmccambly275 #ShowOffLandOFrost #DoritosDareToBeBurned #MessFreeHero #fyp #foryoupage ♬ achtergrondmuziek – DJ-muziekkanaal – Nguyen Thanh Tung

Op zijn pagina is de naamloze gebruiker constant bezig met het bijwerken van een serie genaamd “mijn bizarre fyp met jou delen die ik 2 jaar heb gecultiveerd zonder iemand te volgen”, met behulp van de Duet-functie op de app om zijn gezichtsuitdrukkingen te laten zien die reageren op de rare video’s die op zijn For You-pagina verschijnen en niet meer context toevoegen dan dat.

Op de vraag waarom hij het doet in een interview met de Daily Dot, zei @flyingwhaleboi dat hij er niet zo veel over nagedacht had. “Eigenlijk is het gewoon een beetje gebeurd”, zei hij. “Ik ben zo met de meeste dingen, ik maak nooit afspeellijsten voor muziek of abonneer me nooit op iemand op YouTube of iets dergelijks.”

De anonieme gebruiker erkent dat het TikTok-aanbevelingssysteem natuurlijk niet alleen wordt beïnvloed door de mensen die iemand volgt. Hoewel het bedrijf notoir geheimzinnig is over de details van zijn algoritme, onthulde de rapportage dat het rekening houdt met alles, van interacties zoals leuk vinden, reageren en delen tot onthouden met welke bijschriften, geluiden en hashtags wordt gewerkt of hoeveel tijd is besteed aan het bekijken van een enkele video.

In tegenstelling tot oudere sociale media zoals Facebook, Instagram of Twitter, die pas onlangs zijn begonnen met het tonen van gebruikers inhoud van pagina’s en makers waarop ze zich niet hebben geabonneerd, was het volgen van mensen op TikTok nooit zo belangrijk. Toch probeert @flyingwhaleboi zijn For You-pagina zo min mogelijk te beïnvloeden: hij geeft alleen commentaar op zijn eigen video’s, en de belangrijkste manier waarop hij kan scheeftrekken is het algoritme door te doen wat hem populair maakte – duetten met de vreemdste video’s die hij vindt.

@flyingwhaleboi #duet with @mokeman0969 #foryoupage #fyp #ReTokforNature #MessFreeHero #DoritosDareToBeBurned ♬ Ik ben niet meer bang – Mokeman / Mokeman

“Ik deel ongeveer de helft van de video’s die ik op mijn FYP zie. Ik probeer bepaalde onderwerpen/video’s te vermijden die controversieel kunnen zijn, dus ik laat die meestal weg’, legde hij uit. “Ik zou zeggen dat de ervaring over het algemeen een beetje gekmakend was. Meestal heb ik het gevoel dat ik gek aan het worden ben.”

Krankzinnig, walgelijk of ronduit absurd, de video’s die hij deelt, stellen duizenden mensen in staat wiens For You-pagina’s anders worden gedomineerd door meer reguliere inhoud – huisdieren of eten, boeken of tv-programma’s – om een ​​kijkje te nemen in een van de meest griezelige hoeken van TikTok: WeirdTok . Video’s onder de #weirdtok-hashtag zijn meer dan 1,6 miljard keer bekeken, maar de meeste van de echt rare inhoud die zijn weg vindt naar het account van @flyingwhaleboi is vaak helemaal niet getagd.

“Onzinnige of ronduit rare humor is altijd behoorlijk aanwezig geweest op internet, maar het heeft de afgelopen tien jaar niets anders gedaan dan groeien. We begonnen met grappige kittenfoto’s, maar memes als medium zijn steeds meer gelaagd en ondoordringbaar geworden’, zegt Valentina Tanni, een kunsthistorica wiens onderzoek zich concentreert op internetcultuur. “Het lijkt soms op dada of surrealisme. Soms voelt het alsof je naar de rare dingen kijkt waar dromen van gemaakt zijn: je ziet bizarre, abnormale nevenschikkingen die eruitzien alsof het door je onderbewustzijn is opgeroepen. Andere keren zijn ze meer dadaïst, wat betekent dat ze ook vrijwillig oneerbiedig zijn – niet alleen absurd, zelfs een beetje verontrustend, vervelend en onaangenaam om te zien.

@flyingwhaleboi #duet met @Surreal #ReTokforNature #DoritosDareToBeBurned #GenshinTeleport #fyp #foryoupage origineel geluid – Surrealistisch

Volgens Tanni, wiens boek “Memestetica” uit 2020 ingaat op de esthetiek van de vreemdste inhoud op internet, is TikTok slechts het nieuwste formaat voor een soort bizarre humor waar vooral Gen Z een voorliefde voor lijkt te hebben.

“Er zit zelfs een vleugje nihilisme in: je hebt het idee om niet eens te proberen content te maken die een boodschap overbrengt. Tegen de achtergrond van een wereld die afstevent op vernietiging, creëren we inhoud die nergens op slaat. Dit is waarom ik ze vergelijk met dadaïsten: tijdens de Eerste Wereldoorlog waren ze daar, in het neutrale Zwitserland, en maakten zinloze uitvoeringen, vanuit het idee dat ze geen dingen konden produceren die logisch zijn binnen een systeem waar niets meer logisch is.”

Onder de absurde inhoud die volgens haar perfect werkt op TikTok, zijn extreem korte, surrealistische video’s die normale trends herinterpreteren.

“Er is een meisje dat begint met haar ochtendroutine, maar in plaats van normale dingen te doen, doet ze dingen die nergens op slaan, zoals koffie in een kom pasta zetten of eieren in de schoenenkast. Ze verandert dagelijkse gebaren in absurde,” zei ze. “Dan zijn er meer traditioneel ‘rare’ video’s die directer zijn gekoppeld aan een specifieke internetesthetiek. Ze zijn bijna horror.”

Als dit soort inhoud zijn oorsprong vindt in 4chan en nog steeds springlevend is op andere platforms, vooral Reddit, lijkt het alsof TikTokers een manier hebben gevonden om het aan te passen aan dit nieuwe medium.

En @flyingwhaleboi, met zijn geschrokken ogen en toewijding om de meest bizarre dingen die hij op de app vindt te delen, is een geweldige plek om te beginnen als je een teen wilt onderdompelen in de griezelige wateren van WeirdTok.

web_crawlr

We crawlen het web, zodat u dat niet hoeft te doen.

Meld u aan voor de Daily Dot-nieuwsbrief om elke dag het beste en slechtste van internet in uw inbox te krijgen.

*Eerste publicatie: 26 oktober 2022, 8:24 uur CDT

Altviool Stefanello

Viola Stefanello is een in Rome wonende journalist die zich bezighoudt met internetcultuur, internationale zaken, mensenrechten en de kruising tussen politiek en platforms. Haar werk is gepubliceerd in de Italiaanse edities van Wired en Rolling Stone, evenals in The Correspondent, Euronews en andere internationale publicaties.

Altviool Stefanello

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in