In het kielzog van Ian crowdsourcen bezorgde families reddingspogingen met TikTok, Facebook

0
28


Veel mensen wier dierbaren achterbleven op het pad van orkaan Ian, zijn bezig met crowdsourcing van reddingspogingen terwijl ze worstelen met de hulpeloosheid van wachten en niet weten.

In TikTok-video’s en Facebook-berichten delen families hun wanhopige smeekbeden en beantwoorden vreemden hun telefoontjes, zelfs als lokale functionarissen mensen aansporen om officiële kanalen te gebruiken voor hulp.

Hannah Foltz had aangenomen dat haar grootouders, Janet en Larry, geëvacueerd waren vanuit hun stacaravan in Napels. Maar toen de 35-jarige in Indiana van haar moeder hoorde, hoorde ze dat ze niet alleen waren gebleven, maar dat het water dat hun huis overstroomde bijna borstdiep was en de koelkast dreef. Haar 75-jarige grootmoeder kon niet zwemmen.

“We waren allemaal in pure paniek, zittend in Indiana, huilend, ons hulpeloos voelend,” zei Foltz.

Ze wendde zich tot een Facebook-groep van meer dan 400.000 mensen, #HurricaneStrong.

“Ze zijn doodsbang en hebben allebei gezondheidsproblemen”, plaatste ze in de groep samen met het adres van haar grootouders.

Ze had niet verwacht dat zelfs maar één gebruiker van sociale media naar haar grootouders zou gaan en zo snel verslag zou uitbrengen. Maar dat werd gevolgd door nog een barmhartige Samaritaan en toen nog twee.

“Weten dat er mensen zijn die gewoon letterlijk een volslagen vreemde willen helpen”, zei ze. “Dat was net een wonder.”

Te midden van Ians woede was een informele digitale structuur gebouwd op de ruggen van eerdere rampen. Gebruikers deelden online formulieren om reddingen aan te vragen en zich vrijwillig aan te melden. Er ontstonden Facebook-groepen met smeekbeden om hulp, waaronder telefoonnummers en adressen, en aanbiedingen van vrijwilligers om in te grijpen.

De autoriteiten blijven er bij Floridians op aandringen officiële noodkanalen, zoals 911, te gebruiken om onmiddellijke nood te melden, niet sociale media, wat onbetrouwbaar kan zijn en zelfs de barmhartige Samaritanen die reageren in gevaar kan brengen. De woordvoerder van de Amerikaanse kustwacht, Erik Villa, zei dat familieleden moeten proberen hun dierbaren te pakken te krijgen en het gebied waarin ze wonen in de gaten te houden voordat ze de hulpdiensten bellen.

Kingman Schuldt, de gepensioneerde brandweercommandant van Napels bij de International Association of Fire Chiefs, zei dat gebruikers van sociale media ook discreet moeten zijn met hoeveel openbare informatie ze online over hun dierbaren delen.

“Het is duidelijk dat wanneer je een openbaar verzoek om hulp doet, je voorzichtig moet zijn met hoeveel je daar uitgeeft, omdat er slechte acteurs zijn”, zei hij.

De berichten trekken hartstochtelijk aan en drijven sommigen ertoe om naar binnen te rennen om te helpen.

Er was een kort moment woensdag toen de 87-jarige vader van Heather Donlan, Jack, zijn dochter belde voor wat volgens hem de laatste keer zou zijn. Er was een pijp gesprongen in zijn huis in Napels en er kwam water van buiten naar binnen, waardoor hij naar binnen werd afgesloten.

Donlan, wiens huis in Napels ook water kreeg, had al 911 gebeld over haar vader en kreeg te horen dat reddingswerkers zouden proberen hem te bereiken, maar de wegen waren onbegaanbaar. Ze kon hem zelf op geen enkele manier bereiken.

Een vriend van de brandweerman raadde haar aan haar bericht op Facebook te delen en te kijken of iemand in de buurt haar vader te hulp kon komen. Haar vader was al uren in het water en zijn telefoon raakte leeg.

Een plaatselijke lerares en haar zonen liepen door het water om bij Donlans vader te komen. Ze brachten hem naar het huis van Donlan, vijf kilometer verderop, en hij werd naar het ziekenhuis gebracht voor uitdroging en een wond aan zijn enkel.

“Dat bericht op sociale media heeft 100% zijn leven gered”, zei de 48-jarige Donlan. “De mensen hier ter plaatse zouden niet hebben kunnen helpen als het niet ook was geweest voor de mensen die bereid waren om opnieuw te delen, te pushen en te posten toen we geen service hadden.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in