In de gewelddadige, vrouwonvriendelijke wereld van de nieuwe ster van TikTok, Andrew Tate | TikTok

0
152


Andrew Tate zegt dat vrouwen thuis horen, niet kunnen autorijden en eigendom zijn van een man.

Hij vindt ook dat slachtoffers van verkrachting “verantwoordelijkheid moeten dragen” voor hun aanvallen en gaat uit met vrouwen van 18-19 jaar omdat hij “een afdruk” op hen kan maken, volgens video’s die online zijn geplaatst.

In andere clips vertelt de Brits-Amerikaanse kickbokser – die poseert met snelle auto’s, geweren en zichzelf afbeeldt als een sigaarrokende playboy – over het slaan en stikken van vrouwen, het vernielen van hun bezittingen en het beletten van uitgaan.

‘Het is een klap uit de machete, boem in haar gezicht en grijp haar bij de nek. Hou je bek,’ zegt hij in een video, terwijl hij uitbeeldt hoe hij een vrouw zou aanvallen als ze hem zou beschuldigen van bedrog. In een andere beschrijft hij hoe hij de spullen van een vrouw uit het raam gooit. In een derde noemt hij een ex-vriendin die hem ervan beschuldigde haar te slaan – een bewering die hij ontkent – ​​een “domme hoer”.

Tate’s opvattingen zijn beschreven als extreme vrouwenhaat door liefdadigheidsinstellingen voor huiselijk geweld, die in staat zijn mannen en jongens te radicaliseren om offline schade te begaan.

Maar de 35-jarige is geen marginale persoonlijkheid die op de loer ligt in een obscure hoek van het dark web. In plaats daarvan is hij een van de bekendste figuren op TikTok, waar video’s van hem 11,6 miljard keer zijn bekeken.

Gestileerd als een zelfhulpgoeroe, die zijn voornamelijk mannelijke fans een recept biedt om geld te verdienen, meisjes te trekken en te “ontsnappen aan de matrix”, is Tate in een kwestie van maanden van bijna onbekendheid veranderd in een van de meest besproken mensen ter wereld . In juli waren er meer Google-zoekopdrachten naar zijn naam dan naar Donald Trump of Kim Kardashian.

Zijn snelle opmars naar roem was geen toeval. Bewijs verkregen door de Waarnemer laat zien dat volgers van Tate wordt verteld om sociale media te overspoelen met video’s van hem, waarbij ze de meest controversiële clips kiezen om maximale weergaven en betrokkenheid te bereiken.

De gecoördineerde inspanning, waarbij duizenden leden van Tate’s particuliere online academie Hustler’s University en een netwerk van copycat-accounts op TikTok betrokken zijn, wordt door experts beschreven als een “flagrante poging om het algoritme te manipuleren” en zijn inhoud kunstmatig te vergroten. In minder dan drie maanden heeft de strategie hem een ​​enorme aanhang online opgeleverd en mogelijk miljoenen ponden opgeleverd, met 127.000 leden die nu £ 39 per maand betalen om lid te worden van de Hustler’s University-gemeenschap, velen van hen mannen en jongens uit het VK en de VS .

Maar ondanks dat veel van de inhoud de TikTok-regels lijkt te overtreden, die vrouwenhaat en copycat-accounts expliciet verbieden, lijkt het platform weinig te hebben gedaan om de verspreiding van Tate te beperken of de verantwoordelijke accounts te verbieden. In plaats daarvan heeft het hem naar de mainstream gestuwd – waardoor clips van hem zich konden verspreiden en deze actief konden worden gepromoot bij jonge gebruikers.

Opgegroeid op een landgoed in Luton, de zoon van een catering-assistent en schaakmeester, haalt Tate al lang de krantenkoppen vanwege het aanwakkeren van controverse. Door zijn jaren ’20 werkte hij als tv-producent terwijl hij trainde als kickbokser in de plaatselijke sportschool, hij ging professioneel vechten en wereldtitels winnen.

In 2016 leek zijn publieke carrière voorbij te zijn toen hij nog maar net was begonnen, toen hij werd ingegoten Grote broer hij werd uit het huis gegooid vanwege een video waarin hij een vrouw met een riem sloeg. Kort daarna dook er een tweede video op, waarin hij een vrouw vertelt de blauwe plekken te tellen die hij haar blijkbaar heeft aangedaan. Zowel Tate als de vrouwen ontkenden dat er sprake was van misbruik en zeiden dat de clips seks met wederzijds goedvinden vertoonden.

Er volgde meer controverse. Op zijn Twitter-pagina werden berichten gevonden met homofobe en racistische opmerkingen. In september 2017 werd hij bekritiseerd door liefdadigheidsinstellingen voor de geestelijke gezondheidszorg omdat hij zei dat depressie “niet echt is”. De volgende maand waadde hij in op #MeToo en zei dat vrouwen “enige verantwoordelijkheid zouden moeten dragen” voor verkrachting – een mening die hij sindsdien heeft herhaald en die er onder meer toe leidde dat hij werd uitgesloten van Twitter.

Het verzet leverde Tate werk op en versterkte zijn profiel. Hij verscheen op InfoWars, de podcast van samenzweringstheoreticus Alex Jones; werd gefotografeerd met extreemrechtse YouTuber Paul Joseph Watson en ontmoette Donald Trump Jr in Trump Tower en postte daarna op Facebook: “De tate familie steunt trump VOLLEDIG. MAGA!”

Tate met Nigel Farage, gepost op Facebook in maart 2019.
Andrew Tate met Nigel Farage, gepost op Facebook in maart 2019. Foto: Emory Andrew Tate/Facebook

In het VK mengde hij zich ondertussen met aartsbrexiter Nigel Farage, Facebook-foto’s laten zien en sprak over banden met de anti-islamactivist Stephen Yaxley-Lennon, bekend als Tommy Robinson. Tate beschrijft Yaxley-Lennon in een podcast als een “solide kerel” met een “goed hart” die hij “met onnoemelijke tijden heeft rondgehangen”. In 2019 werd de politie gebeld nadat Tate opdook in het huis van Mike Stuchbery, een journalist die online kritisch over hem was geweest, dagen nadat Yaxley-Lennon hetzelfde had gedaan. Het incident zorgde ervoor dat Stuchbery’s vrouw een paniekaanval kreeg en speelde een rol bij het verlaten van het Verenigd Koninkrijk naar Duitsland.

Lang voordat hij bekend werd op TikTok, werden ook Tate’s opvattingen over vrouwen duidelijk. In 2018 beklaagde hij zich op Facebook over de “achteruitgang van de westerse beschaving” nadat hij op de luchthaven van Heathrow een poster had gezien waarin “meisjes worden aangemoedigd om op vakantie te gaan in plaats van een liefhebbende moeder en een loyale echtgenote te zijn”.

Hij besprak ook openlijk dat hij werd beschuldigd van geweld tegen verschillende vrouwen, hoewel hij naar verluidt uiteindelijk niet werd beschuldigd van andere overtredingen dan een rijovertreding in 2018. In een interview beschrijft Tate een incident waarbij een vrouw een telefoon uit zijn hand in een knuppel, en een man sloeg hem, dus begonnen ze te worstelen. In de worsteling sloeg hij per ongeluk de vrouw en brak haar kaak, zegt hij.

In een andere video zegt hij dat hij door de politie is onderzocht wegens vermeende misbruik van een vrouw, wat hij ontkende, in een zaak waarin zijn huis werd overvallen, apparaten in beslag werden genomen en twee dagen in een cel werd vastgehouden.

Rond de tijd dat de Britse politie beschuldigingen van misbruik aan het onderzoeken was, zou Tate het VK naar Roemenië hebben verlaten. In een video waarin hij zijn redenen voor de stap uitlegde, suggereerde hij dat het was omdat het gemakkelijker zou zijn om aanklachten van verkrachting te ontduiken. Dit is “waarschijnlijk 40% van de reden” dat hij daarheen is verhuisd, zegt hij in een video en voegt eraan toe: “Ik ben geen verkrachter, maar ik hou van het idee om gewoon te kunnen doen wat ik wil. Ik ben graag vrij.”

Er zouden nog meer beschuldigingen volgen. In januari is de Dagelijkse spiegel meldden dat Tate en zijn broer Tristan “miljoenen binnenhaalden van webcamsites waar mannen een fortuin afstaan ​​als ze vallen voor nep-snikverhalen van modellen” – iets wat ze zelf beschreven als een “totale oplichterij”.

In april werd het herenhuis van de broers door de politie overvallen na een tip van de Amerikaanse ambassade dat een 21-jarige Amerikaanse vrouw tegen haar wil werd vastgehouden. De Tates werden meegenomen voor verhoor voordat ze werden vrijgelaten en ontkennen wangedrag. De Roemeense autoriteiten zeiden vorige week dat het onderzoek, later uitgebreid met beschuldigingen van mensenhandel en verkrachting, nog aan de gang is.

Te midden van het drama offline, online, nam Tate’s inhoud een hoge vlucht. Sinds januari zijn opnieuw verpakte video’s van interviews met Tate door de jaren heen miljoenen keren bekeken op TikTok. Maar de afgelopen weken is deze groei versneld. Alleen al in augustus zijn tot nu toe clips met zijn naam meer dan een miljard keer bekeken.

De berichten komen niet van Tate zelf, die niet actief lijkt te zijn op het platform, maar van honderden accounts, vaak met zijn naam en foto, beheerd door zijn volgers – leden van Hustler’s University. Leden, waaronder jongens vanaf 13 jaar, krijgen te horen dat ze tot £ 10.000 per maand kunnen verdienen met lessen over crypto-investeringen, dropshipping en door anderen te rekruteren voor Hustler’s University, waarbij ze 48% commissie verdienen voor elke persoon die ze doorverwijzen.

Om de beste kans te hebben dat mensen zich aanmelden, wordt hen geadviseerd om controverse aan te wakkeren om hun kansen om viraal te gaan te vergroten.

In één gids wordt aan Hustler’s University “studenten” verteld dat het aantrekken van “commentaar en controverse” de sleutel tot succes is: “Wat je idealiter wilt, is een mix van 60-70% fans en 40-30% haters. Je wilt argumenten, je wilt oorlog.”

Veel Tate-video’s lijken op het eerste gezicht ongevaarlijk, zelfs grappig. In zijn kenmerkende openhartige stijl bespot hij mannen die kraanwater drinken in plaats van bruisend water en mensen die katten bezitten. “Echte mannen hebben honden”, zegt hij. Ander materiaal wordt gepresenteerd onder de vlag van mannelijke zelfverbetering.

Maar veel ervan lijkt te voldoen aan de definitie van hatelijke inhoud zoals uiteengezet in de communityrichtlijnen van TikTok, waarin staat dat TikTok “inclusief en ondersteunend” is en inhoud verbiedt die “elke haatdragende ideologie prijst, promoot, verheerlijkt of ondersteunt”, inclusief vrouwenhaat.

In de voorwaarden van TikTok staat ook expliciet dat ze accounts verbieden die zich voordoen als iemand anders, door hun naam of foto op een “misleidende manier” te gebruiken.

Vorige week bleek echter dat inhoud die werd gepromoot naar gebruikers op het platform een ​​flagrante overtreding van de regels was.

We voerden een anoniem experiment uit met een blanco account dat was opgezet voor een tienerjongen en kregen al snel de inhoud van Tate te zien. Na het bekijken van twee van zijn video’s kregen we meer aanbevolen, waaronder clips van hem waarin hij zijn vrouwonvriendelijke opvattingen uitdrukte. De volgende keer dat het account werd geopend, waren de eerste vier berichten van Tate, van vier verschillende accounts.

In één video, gepost vanaf een account met Tate’s naam en gezicht, beschrijft hij feitelijk hoe hij verwacht dat zijn vriendinnen zich zullen gedragen: “Ik betuig, ik verwacht, absolute loyaliteit van mijn vrouw”, zegt hij. ‘Ik laat mijn meiden niet met andere kerels praten, andere kerels leuk vinden. Mijn meiden gaan niet naar de club zonder mij, ze zijn thuis.”

Tate, zoals gepost op Instagram.
Tate, zoals gepost op Instagram. Foto: @cobratate/Instagram

Voor de fans van Tate zullen de bevindingen een kleine verrassing zijn. Veel van zijn geschiedenis is niet verborgen, maar is openlijk besproken in podcasts, en supporters zeggen dat zijn openhartige stijl een tegengif is voor de zogenaamde annuleercultuur.

Critici zeggen dat zijn opkomst zorgen oproept over online vrouwenhaat en mogelijke radicalisering, waarbij een vrouw hem online bestempelt als ‘de engste man op internet’. Een ander, die op een forum om advies vroeg, beschreef hoe de “houding en meningen” van haar vriend “dramatisch” waren veranderd na het bekijken van video’s van Tate.

Andrea Simon, directeur van de End Violence Against Women-coalitie, zei dat veel van de Tate-video’s de voorwaarden van TikTok “duidelijk schenden” en zei dat “door geen actie te ondernemen”, het platform “faciliteert en uiteindelijk profiteert van de mogelijke radicalisering van zijn jonge mannelijke gebruikers”.

Hannah Ruschen, beleidsmedewerker van de NSPCC, voegde toe: “Het bekijken van dergelijk materiaal op jonge leeftijd kan de ervaringen en houdingen van een kind vormen, wat resulteert in verdere schade aan vrouwen en meisjes op en buiten school en online.”

De opkomst van Tate laat ook zien hoe het algoritme van TikTok open staat voor manipulatie door slechte acteurs, zegt Callum Hood, hoofd onderzoek bij het Center for Countering Digital Hate. zo agressief dat je maar een paar ogenblikken hoeft te pauzeren voordat het je keer op keer vergelijkbare inhoud zal aanbevelen.

Hij voegde eraan toe: “Het is aan TikTok om uit te kijken naar schadelijke inhoud en manipulatie van zijn platform. Het roept de vraag op: ‘Waarom hebben ze dit niet opgemerkt? En waarom hebben ze gefaald?”

In een reactie dit weekend zei TikTok dat het vrouwenhaat serieus nam en actief aan het onderzoeken was of accounts die inhoud van Tate plaatsen de regels overtreden.

Een woordvoerster zei: “Vrouwenhaat en andere hatelijke ideologieën en gedragingen worden niet getolereerd op TikTok, en we werken eraan deze inhoud te beoordelen en actie te ondernemen tegen schendingen van onze richtlijnen. We zijn voortdurend op zoek naar versterking van ons beleid en onze handhavingsstrategieën, waaronder het toevoegen van meer waarborgen aan ons aanbevelingssysteem.”

Het gaf geen commentaar op de beweringen van platformmanipulatie, maar zei dat gebruikers kunnen klikken op “niet geïnteresseerd” op video’s die ze niet leuk vinden om toekomstig materiaal voor dat specifieke account te verbergen.

Tate, wiens inhoud dit weekend wijdverbreid op het platform bleef, reageerde niet op verzoeken om commentaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in