‘Ik walgde van mijn lichaam’

0
122


Toen Mindy 19 jaar oud was, verloor ze haar maagdelijkheid aan haar man tijdens hun huwelijksnacht. Ze zegt dat het eerste wat ze voelde schuld was.

“Ik had mijn hele leven geleerd dat als ik mezelf zuiver en waardig zou houden voor mijn man, mijn seksleven geweldig zou zijn”, vertelde Mindy aan In The Know. “Ik voelde me ongelooflijk gebrekkig en gebroken.”

Mindy – wat niet haar echte naam is, maar de alias die ze online gebruikt en hoe ze heeft gevraagd om voor dit verhaal genoemd te worden – groeide op in een mormoons huishouden. De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen (LDS), of, informeel, de Mormoonse Kerk, is een niet-trinitarisch geloof onder het christendom dat volgelingen aanmoedigt om kuis te blijven totdat ze een heteroseksueel huwelijk aangaan.

“Toen ik les kreeg over seks, had het altijd betrekking op mannen,” zei Mindy. “Vrouwen voelen zich egoïstisch door dingen voor zichzelf te verlangen.”

Mindy zei dat haar werd verteld dat het ultieme doel in het leven was om moeder en echtgenote te worden. Ze leerde dat ze als vrouw alleen aan seks moest denken als een manier om haar man te dienen en dit doel te bereiken.

‘Ik zou de beste mormoon worden en het perfecte mormoonse leven leiden’, voegde ze eraan toe. Maar ze had niet verwacht te maken te krijgen met “schaamte en schuldgevoelens en paniekaanvallen rond seks” nadat ze getrouwd was.

Zuiverheidscultuur treft vrouwen en meisjes onevenredig, betoogt auteur Katie Cross in haar boek Feministische traumatheologieën: lichaam, Schrift en kerk in kritisch perspectief. Hoewel de zuiverheidscultuur al tientallen jaren bestaat, begon op onthouding gebaseerde seksuele voorlichting in de jaren ’90 en 2000 populairder te worden in de VS als onderdeel van een terugkerende trend waarin, zoals auteur Jessica Valenti het stelt, de samenleving “seksuele immoraliteit” met elkaar in verband lijkt te brengen. ’ met ‘nationale onzekerheid en naderende apocalyps’.

Als ze werd geleerd dat seks immoreel was, veroorzaakte Mindy een ’trauma’ waar ze nog steeds mee worstelt. Veel van haar verwerking is gedocumenteerd op haar TikTok-account, waar ze bijna 200.000 volgers heeft.

“Ik was drie jaar oud toen mij voor het eerst werd verteld dat ik mijn benen bij elkaar moest houden als ik een jurk draag, zodat jongens mijn ondergoed niet zouden zien”, zei ze in een video. “Ik was 13 jaar oud toen mij werd verteld dat jongens altijd seks zouden willen en dat meisjes van nature minder seksueel zijn – dus het was mijn taak om de poortwachter te zijn.”

Studies hebben uitgewezen dat het uiteindelijk moeilijk is om de seksuele verlangens van mannen en vrouwen met elkaar te vergelijken, omdat het seksuele gedrag van vrouwen in de loop van de tijd verandert en vrouwen ook veel meer stigma krijgen omdat ze seksueel actief zijn.

“Ik was 16 toen ik voor het eerst een jongen met tong kuste, en ik voelde me er zo schuldig over dat ik dood wilde”, vervolgde Mindy in haar video. “Ik walgde van mijn lichaam.”

Na een jaar getrouwd te zijn geweest met haar man, zei Mindy dat ze geloofde dat God haar gebeden niet verhoorde als straf voor haar seksuele gevoelens voor het huwelijk. Op 30-jarige leeftijd besloot Mindy echt te onderzoeken hoe de zuiverheidscultuur haar relatie met seks had beïnvloed en bleef ze de uitdrukking ‘good girl syndrome’ tegenkomen – die ze herhaaldelijk probeerde te negeren.

“Ik had er eerder over gelezen, maar had het altijd weggewuifd omdat ik niet geloofde dat ik daarmee worstelde”, vertelde Mindy aan In The Know. “Dat was het begin van het ontrafelen van alle traumazuiverheidscultuur die me had veroorzaakt.”

Good girl syndrome is wanneer een vrouw haar waarde en sympathie definieert door hoe ze anderen kan dienen. Het is een soortgelijke ideologie als een ‘perfecte mormoon’ zijn.

“Het mormoonse ideaal van perfectie is veeleisender dan het leger”, stelt psychotherapeut Donna Bevan-Lee. “Het is niet alleen van toepassing op uiterlijk, gedrag en werkprestaties, maar ook op gedachten en gevoelens, op iemands fundamentele het zijn.”

Mindy heeft inmiddels de kerk verlaten, wat niet gemakkelijk was.

“Mijn vrienden waren mormoon, mijn familie was mormoon, bijna iedereen die ik kende was mormoon”, vertelde ze aan In The Know. “Toen ik me realiseerde dat ik niet meer aan de religie kon deelnemen, hoorde ik ineens niet meer bij de groep.”

Iets dat de beslissing voor Mindy een beetje gemakkelijker maakte, was dat haar kinderen niet onder het mormonisme wilden opgroeien.

‘Ik voelde de behoefte om mijn kinderen te beschermen tegen de kerk en haar leringen’, legde ze uit. “Toen ik me eenmaal begon te realiseren hoeveel zuiverheidscultuur mijn relatie met seks had geschaad, wist ik dat ik mijn… [daughters] anders.”

Mindy’s dochters zijn niet de enige mensen die getroffen zijn door Mindy’s beslissing om te vertrekken. Sinds het starten van haar TikTok-account zegt Mindy dat ze talloze berichten ontvangt van ex-mormonen.

“De overweldigende boodschap is van dankbaarheid”, zei ze. “Het is een troost om te weten dat je niet gek bent en dat je niet de enige bent. Dat er geluk en een bevredigend leven is buiten de Mormoonse kerk.’

Mindy beschouwt zichzelf niet als ‘genezen’ – in feite verwees ze naar het proces als ‘nooit eindigend’. Ze wordt nog steeds getriggerd door het opnieuw opduiken van herinneringen, maar gelukkig heeft ze een ondersteuningssysteem op TikTok gebouwd waardoor ze zich gevalideerd en normaal kan voelen.

“Eerlijk gezegd, het meest genezende van alles waren sociale media”, zei ze. “Het kunnen vinden van humor in moeilijke situaties heeft me geholpen om zoveel pijn te verwerken.”

Mindy raadt aan: Kom zoals je bent door Emily Nagoski

“Dit boek is zo goed in het uitleggen van de seksualiteit van vrouwen en het normaliseren van alles waardoor je je anders en gebroken voelt,” zei Mindy. “Het hielp mijn hersenen naar een meer sekspositieve plek te verplaatsen.”

Als u of iemand die u kent worstelt met een psychische aandoening of psychische problemen, neem dan contact op met de Nationale Alliantie voor geestesziekten op 1-800-950-6264. U kunt ook verbinding maken met een Crisis tekstregel adviseur gratis door te sms’en met het woord “HUIS” tot 741741. Bezoek de NAMI-website voor meer informatie over: tekenen en symptomen van verschillende psychische aandoeningen.

De post Ex-Mormon gebruikt TikTok om ‘alle trauma’s te ontrafelen’ die de zuiverheidscultuur haar heeft veroorzaakt, verscheen eerst op In The Know.

Meer van In The Know:

Peuter verandert time-out in schattig dansfeestje

5 torenventilatoren en airco’s met ingebouwde luchtreinigers die helpen bij astma en allergieën

TikTok-moeder deelt een eenvoudige en pijnloze hack voor het verwijderen van pleisters

TikTok zegt dat dit bestverkochte parfum je veel complimenten zal opleveren: ‘Het zal ervoor zorgen dat iedereen die je tegenkomt tot je aangetrokken wordt’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in