‘Ik heb de virale TikTok-boter gemaakt en zal nooit meer iets in de winkel kopen’

0
126


Van bananenbrood, tot zuurdesem, en nu zelfgemaakte boter. Mensen worden gek van virale voedseltrends en boter is geen uitzondering, met 92,3 miljoen views op de hashtag #homemadebutter op TikTok, terwijl #buttertock 296,9 miljoen views heeft.

De geliefde tv-kok Julia Child zei ooit: “Met genoeg boter is alles goed”, en het gouden ingrediënt wordt al lang aangeprezen als het belangrijkste onderdeel van alle goede dingen, van zoete lekkernijen tot haute cuisine.

De verveling van COVID-19-lockdowns, thuiswerken de rigueur worden, en de huidige crisis in de kosten van levensonderhoud hebben veel mensen weer in de armen van doe-het-zelf-activiteiten geduwd, vooral als het om eten gaat, met de hashtag #homemadefoodtrend meer dan 960 miljoen views op TikTok.

Volgens consumentenwaakhond Which? steeg de prijs van boter en smeersels tussen december 2021 en februari 2022 met 4,9 procent, waarbij de prijs van het populaire merk Lurpak in sommige winkels in het VK tot bijna £ 5 ($ 6,10) steeg.

zelfgemaakte boter
Huisgemaakte boter. Stock Afbeelding. De trend heeft de sociale media stormenderhand veroverd, met #buttertock die meer dan 296,9 miljoen views bereikte.
Getty Images

De virale trend

Veel gebruikers hebben het boterding op TikTok geprobeerd en een van de meest bekeken video’s is van foodblogger en kok Cherie Denham, met 27,9 miljoen views. In een gesprek met Newsweek vertelde Cherie ons over haar obsessie met het maken van boter.

Ze zei: “Ik ben dol op zelfgemaakte boter, we zijn momenteel op vakantie en ik heb zelfs mijn karnjer meegenomen! Boter wordt steeds duurder en voor mij is er geen alternatief – het moet boter zijn.

“Ik vind het heerlijk om mijn boter dik te smeren en dan heeft mijn jam een ​​mooie basis en als ik in mijn koude toast of brood bijt zie ik mijn tandafdrukken!!!”

boter mislukt
Boter mislukt. De resultaten met de elektrische garde hadden niet het gewenste effect.
Leonie Helm

De methode

Dus gewapend met een korte geschiedenis van boter en na het bekijken van vele, vele video’s op TikTok, probeerde ik het. Het was een bijzonder warme dag toen ik probeerde boter te maken, wat een nieuwe moeilijkheidsgraad aan het proces toevoegde! Ik heb twee methoden geprobeerd om mijn boter te maken, een met een elektrische garde en de meer rudimentaire manier om het met de hand te schudden.

In theorie heb je alleen een kuipje room nodig, en dan schud of klop je het gewoon tot de karnemelk zich van de boter scheidt, je weet wanneer dit gebeurt, het is niet subtiel! De klopmethode produceerde wat ik alleen maar kan omschrijven als stevige slagroom zonder enig teken van het scheiden van karnemelk, dus ik verliet dat ten gunste van de meer arbeidsintensieve handgemaakte methode.

Ik deed de crème in een Tupperware-doos en schudde. Voor AGES. Na ongeveer 30 minuten (en heel wat pauzes), hoorde ik plotseling een klotsend geluid, opende de doos en de karnemelk was gescheiden van de boter en de boter had het uiterlijk van roerei. Een tip die ik zou doorgeven is om te controleren of je bakje waterdicht is voordat je de room erin doet door hem eerst met water te vullen, of door een keuken bedekt met room te krijgen.

zelfgemaakte boter
Na een tijdje zal je boter van de karnemelk scheiden en heb je een vloeistof en een substantie die op roerei lijken.
Leonie Helm

Vervolgens vormde ik, volgens de TikTok-trend, de boter tot een bal en waste deze herhaaldelijk in ijswater, met als reden dat je alle resterende karnemelk moet afwassen die gemakkelijk ranzig kan worden en de levensduur van je boter verkort.

Ververs het water na elke wasbeurt en blijf wassen, de mijne duurde drie keer, totdat het water helder was. Dan kun je je boter in elke gewenste vorm vormen, ik ging voor de traditionele baksteenvorm en gebruikte twee paletmessen om de gladde randen te krijgen.

Een snufje steenzout maakte mijn creatie compleet, en ik smeerde er meteen wat van op een heet kruisbroodje en kreeg een beloning voor mijn harde werk!

heet kruisbroodje
Een welverdiende beloning! De boter smaakte beduidend beter dan de gemiddelde winkel die spullen kocht.
Leonie Helm

Het vonnis

Het zag eruit als boter en smaakte naar boter, en dat alles voor minder dan $ 1. Zonder de kleine ramp met de elektrische garde was het een beetje tijdrovend, maar alles met de hand in een doos doen was behoorlijk bevredigend, en de smaak was absoluut superieur aan de in de winkel gekochte merken.

Het is mogelijk om je boter op te vrolijken met andere smaken, zoals Cherie uitlegt: “Ik voeg soms dulse toe, een heerlijk zout zeewier van de kustlijn in het noorden van Ierland, als ik geen Dulse heb, voeg ik zeezoutvlokken toe. voeg ook kruiden en eetbare bloemen toe. Ik ben dol op het maken van mijn eigen wilde knoflookboter als het seizoen komt. Deze boters zien er gewoon zo mooi uit naast een zelfgebakken brood en iedereen is zo enthousiast over het proeven van “zelfgemaakte boter.

“Voor mijn zoete boters voeg ik ahornsiroop en kaneel of honing en gemengde kruiden toe. Eerlijk gezegd is de smaak heerlijk op pannenkoeken, wafels en bagels.”

Ik zie mezelf niet echt teruggaan naar het kopen van boter, omdat het zo gemakkelijk en goedkoop was om te maken. Ik zou graag willen experimenteren met het gebruik van echt hoogwaardige crème, wat het ongetwijfeld een duurdere onderneming zal maken, maar ik denk nog steeds dat het zelfgemaakte aspect voldoende is om het de prijs waard te maken!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in