‘Ik ben geschokt’: de ‘kustgrootmoeders’ van Groot-Brittannië worden TikTok-stijliconen | Mode

0
156


lIn maart plaatste de 26-jarige influencer Lex Nicoleta een video op TikTok waarin ze de term ‘kustgrootmoeder’ bedacht. De look, een ambitieuze manier van kleden, legde Nicoleta uit, was geïnspireerd op de in wit linnen geklede sterren van Nancy Meyers-romcoms, waaronder Diane Keaton in Something’s Gotta Give. Meer dan alleen mode, belichaamt grootmoeder aan de kust een hele levensstijl. Denk aan welvarende gepensioneerde vrouwen in overhemden met knoopjes, winkelen op biologische boerenmarkten of gezellige diners bij kaarslicht geven voor mede-gescheidenen in een landhuis aan het strand. Cruciaal is dat je niet aan de kust hoeft te wonen en ook geen grootmoeder hoeft te zijn om van de trend te genieten.

De TikTok-hashtag #CoastalGrandmother is meer dan 207 miljoen keer bekeken en is overal te zien, van ITV’s This Morning tot Vogue. Beroemdheden zijn aan boord, met de look verdedigd door Gwyneth Paltrow en Kendall Jenner. In romige chino’s, oversized zonnebrillen en een even grote zonnehoed prees Anne Hathaway de trend op Instagram. “Ik ben al klaar voor #coastalgrandmother chic sinds de geboorte van TikTok”, schreef ze. “Moge dit moment nooit eindigen.”

Afgezien van het feit dat Oprah zich ontspant in slouchy gebreide kleding, zijn de beroemdheden en fictieve personages die het vaakst worden genoemd als iconen van grootmoeders aan de kust rijk en wit, waardoor sommigen de trend als exclusief bekritiseren.

Desondanks blijft de populariteit van de grootmoeder aan de kust groeien. We hebben gezien wat een perfecte grootmoeder aan de kust is, zowel op het grote scherm (zie Meryl Streep in It’s Complicated) als buiten het scherm via beroemde zomerverblijfplaatsen zoals de Hamptons. Maar wat vinden echte Britse kustgrootmoeders dichter bij huis van de trend? En hoe voelt het om een ​​stijlicoon genoemd te worden?

Denise Melfi, 80

met pensioen kinderverzorgster uit Shoreham

Denise Melfi.
Denise Melfi: ‘Je stijl verandert wel een beetje naarmate je ouder wordt’

“Vrienden vertellen me dat ik op mijn leeftijd geen grijs en beige moet dragen. Deze trend laat zien dat het kan. Mijn hele leven draag ik jeans met een mooi topje. Je stijl moet wel iets veranderen naarmate je ouder wordt, alleen dingen als decolletés. Alles gericht op mensen van mijn leeftijd lijkt gestreept. Zelfs mijn kleinkinderen zeggen tegen me: ‘Nanny, stop alsjeblieft met het kopen van strepen.’”

Anne Sadler, 74 jaar

Persoonlijke assistent van Bury, Lancashire

Anne Sadler.
Anne Sadler: ‘Op mijn leeftijd wil je je niet te jong kleden’

“Misschien willen jongere vrouwen zich zo kleden omdat ze zich comfortabel willen voelen. Mijn broek is van M&S, mijn top en spijkerblouse zijn beide van Bonmarché en ik heb mijn hoed van een markt in Suffolk gehaald. Ik hou van de stijl van Joanna Lumley, vooral in haar reisshows. Ze draagt ​​veel luchtige kleding en ziet er chic uit. Op mijn leeftijd wil je je niet te jong kleden, maar je wilt je ook niet te veel als een oma kleden.”

Jane Regan, 68 jaar

Gepensioneerd voormalig eigenaar van een media-wervingsbureau uit Londen, nu Hove

Jane Regan, links, en Deborah Tilly.
Jane Regan, links, en Deborah Tilly: ‘Mijn stijl is veranderd omdat mijn lichaam is veranderd’

“Amerikanen houden van een preppy look. Ze zijn veel conventioneler dan wij. Mijn stijl is veranderd omdat mijn lichaam is veranderd. Ik zou de kleine dingen die ik nu als twintiger droeg niet meer dragen. Wonen in Griekenland heeft invloed gehad op hoe ik me nu kleed voor de zomer. Vandaag draag ik een NRBY-jurk, Spring Court-sneakers en een Jil Sander-zonnebril. Ik hou van onafhankelijke winkels zoals Igigi in Hove en Cordelia James in Lewes. Ik volg Diane Keaton en Linda Rodin op Instagram. Ze dragen hele dure kleding, dus het is puur ter inspiratie.”

Deborah Tilly, 74 Leeftijd: 74

Met pensioen visagist uit Londen nu, nu Brighton

“Vrouwen van in de twintig kleden zich zo? Natuurlijk niet! Ik vind de trend erg Amerikaans en behoorlijk ouderwets. Ik hou van iets meer excentrieke stukken. Ik kocht deze Sud-jurk in Parijs, mijn sieraden in Griekenland en mijn bril is Pagani. Ik hou van Havaianas omdat ze comfortabel zijn en ik heb altijd balletpumps van French Sole gedragen. Zes jaar geleden ging ik op reis door heel Nieuw-Zeeland en Zuid-Amerika. Vrienden van mij die exact dezelfde leeftijd hebben, zeiden dat ik te oud was. Ik dacht: als ik het nu niet doe, doe ik het nooit meer. Je moet je eigen leven maken.”

Anne Munday, 76 jaar

met pensioen NHS-medewerker uit Bedford

Anne Munda.
Anne Munday: ‘Als je mijn leeftijd hebt, moet je verstandig zijn’

“Ik volg graag trends zonder het te overdrijven. Als je mijn leeftijd hebt bereikt, moet je verstandig zijn. Ik zou me veel cooler willen kleden, maar ik zou er een beetje dom uitzien. Sinds ik met pensioen ben, hou ik niet meer van pakken. Meryl Streep en Diane Keaton zijn mijn type mensen, ze zien er casual maar slim uit. Ik heb ervoor gekozen om vandaag strepen te dragen als ik op bezoek ben bij mijn kleindochter, die aan de kust woont.”

Karen Ridder, 71

Met pensioen radiopresentator van Hove

Karen Knight, links, en Pam Tennant
Karen Knight, links, en Pam Tennant: ‘Het is grappig om beschreven te worden als onderdeel van deze trend’

“Het is grappig om beschreven te worden als onderdeel van deze trend. Een stijlicoon zou ik mezelf niet willen noemen. Ik denk niet dat je je sjofel hoeft te kleden als je ouder wordt. Je moet gewoon dingen aanpassen voor die delen van je lichaam die je niet wilt laten zien. Ik mix graag duurdere dingen met goedkopere spullen. Ik draag deze top dood omdat hij licht en gemakkelijk is en ik hem niet hoef te strijken. Ik ben geen fan van hoe Diane Keaton zich kleedt. Het past bij haar, maar het is best heftig.”

Pam Tennant, 80

Met pensioen radiograaf van Hove

“Ik heb de meeste van mijn kleren al heel lang. Ze hebben niet de neiging om uit de mode te gaan. Ik heb twee dochters van in de veertig die me zouden vertellen of ik er ouderwets uitzie. Ze zouden deze trend leuk vinden, omdat ze zich er ook zo kleden. Je stijl verandert enigszins naarmate je ouder wordt, maar ik heb niet het gevoel dat ik me oud kleed. Ik voel me als een 40- of 50-jarige – zo heb ik me altijd gekleed.”

Rachel Lewis, 67 jaar

Parttime verkoop bij Eternal boutique, vanaf Hove

Rachel Lewis.
Rachel Lewis: ‘Je moet positief staan ​​tegenover ouder worden.’

“Jongeren houden waarschijnlijk van deze trend omdat het anders is dan hun leeftijdsgenoten. Hun gebruikelijke uniform is erg mager, terwijl dit zweverig is. Het is geweldig om stijlvol genoemd te worden. Het voelt heel fijn als mensen je complimenten geven als je ouder bent. Je moet positief zijn over ouder worden. Ik heb af en toe gedacht aan een hapje en een drankje, maar je moet gewoon genieten van het stadium waarin je je bevindt. Je kunt er jonger uitzien, maar je kunt niet jonger zijn, dat kun je alleen voelen.”

Beverley West, 65

Met pensioen wiskundeleraar uit Kent

Beverly West.
Beverley West: ‘Ik wil er niet uitzien als schapenvlees verkleed als lam’

“Ik ben geschokt dat iemand zou bewonderen wat ik draag. Misschien houden vrouwen van in de twintig van deze stijl als ze hun eerste baan krijgen en er redelijk slim uit willen zien. Ik heb een basisgarderobe van al mijn favoriete stukjes waar ik gewoon op gooi. Sinds de lockdown heb ik geen boodschappen meer gedaan. Ik wil er niet sullig uitzien, maar ik wil er ook niet uitzien als schapenvlees verkleed als lam. Dat is altijd een grote angst, te jong kleden.”

Lesley McBride, 67

Met pensioen ambtenaar van Hove

“Ik zie de tijdloze aantrekkingskracht van deze trend. Ik heb er nog nooit van gehoord, maar het is net als bij mij. In de hoofdstraat ben ik dol op Phase 8 en Next. Er is een onafhankelijke winkel in Hove, Jaba Yard genaamd, die ook mooie katoenen stukken maakt. Vroeger hield ik van Laura Ashley. Tegenwoordig hou ik van strakke lijnen en kleuren. Een bloemenprint als je ouder bent, kan je er nog ouder uit laten zien.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in