Ierland moet voorzichtig zijn met het Chinese dansgekte TikTok – The Irish Times

0
15


Micheál Martin trad vorige maand toe tot het videodeelplatform TikTok en werd snel herinnerd aan de gevaren van sociale media. Een van de eerste video’s van de Taoiseach bevatte een foto van een enorme muurschildering in Cork van een man met een kartonnen doos over zijn hoofd. Het werd verwijderd nadat straatartiest Asbestos zei dat hij het auteursrecht op de foto had en klaagde dat het zonder toestemming werd gebruikt. Maarten verontschuldigde zich.

Een andere vroege video van de Taoiseach werd enkele dagen na Fianna Fáil’s jaarlijkse feestavond gepost, met beelden van het evenement. “Hoe ging het met onze 80e Ard Fheis?” vroegen de beheerders van Martin’s account onschuldig. Ze kregen een stortvloed aan cynische en spottende reacties. ‘Er zijn er niet veel, hè?’ reageerde een wereldvermoeide TikTokker. “Ik heb meer mensen in de rij zien staan ​​om een ​​kamer te huren in Dublin.”

Martin’s aarzeling om TikTok te omarmen is een mooie metafoor voor het dilemma waarmee de staat wordt geconfronteerd als het gaat om het Chinese platform

In zijn eerste week op het platform plaatste Martin een stortvloed aan nieuwe video’s, maar dit is sindsdien afgenomen tot een handvol onregelmatige, bezadigde berichten. Sociale media zijn een strijdgebied en gevestigde politici worden overal waar Ierse jongeren samenkomen gegarandeerd warm onthaald. De leider van het land lijkt oprecht onzeker over hoe hij moet omgaan met gebruikers van de service, die naar verluidt adverteerders heeft verteld dat het hier meer dan 2,2 miljoen maandelijkse actieve accounts heeft.

Martins aarzeling om TikTok te omarmen is een mooie metafoor voor het dilemma waarmee de staat wordt geconfronteerd als het gaat om het Chinese platform. Moet de staat van dichtbij en persoonlijk dansen met een van zijn meest actieve investeerders in de particuliere sector? TikTok bouwt hier immers momenteel een datacenter van 600 miljoen euro en breidt zijn personeelsbestand ook uit met 1.000 tot 3.000.

Of moet de staat afstandelijk blijven van een door China gecontroleerd bedrijf? Het is een bliksemafleider geworden voor politieke controverse in rivaliserende supermacht de VS, een traditioneel bastion van buitenlandse kapitaalstromen naar Ierland en de thuisbasis van de meeste andere grote investeerders van dit land. TikTok ontkent altijd met klem de beschuldigingen dat de Chinese overheid er enige invloed op heeft of de enorme hoeveelheid waardevolle persoonlijke gegevens die het over zijn jonge westerse gebruikers heeft.

Toch blijven de beschuldigingen, vooral in de VS, komen. Forbes heeft onlangs zijn bezorgdheid geuit over hoe TikTok Amerikaanse gebruikers volgt, wat tot woedende ontkenningen van het bedrijf leidde. Soms kan het moeilijk zijn om onderscheid te maken tussen echte klachten en andere die meer lijken te neigen naar het feit dat ze ronduit anti-Chinees zijn. Bezorgdheid over de manier waarop een Chinees bedrijf gegevens zou kunnen controleren, is redelijk, maar met name Republikeinen zijn ook geneigd om allerlei soorten rood-onder-het bed-guf te spuien.

De regering van de Amerikaanse president Joe Biden heeft de dreigementen van de vorige regering teruggedraaid en probeert met TikTok te onderhandelen over een kader voor hoe het in de VS moet opereren.

Ondertussen, terug op het favoriete kleine Europese eiland van de Amerikaanse technologie-industrie, heeft Martin een fijne lijn betreden, met zijn gloednieuwe TikTok-account en een opmerkelijk onopvallende bijeenkomst om eerder dit jaar investeringen te bespreken met TikTok’s chief executive, Shou Zi Chew. De céad mile fáilte voor het Chinese bedrijf van de staatsondernemingen en politieke functionarissen leek altijd minder uitbundig dan die gereserveerd voor grote Amerikaanse technologiereuzen zoals Apple en Google.

Recente gebeurtenissen tonen aan waarom voorzichtigheid het sleutelwoord moet blijven. Europese gebruikers van TikTok hebben deze week een privacy-update ontvangen die wordt gepromoot door een Ierse advocaat, Elaine Fox. Als voormalig senior Facebook executive in Dublin is ze nu TikTok’s hoofd privacy voor Europa. Dat plaatst haar in de frontlinie van alle gevechten in de Europese Unie over hoe TikTok omgaat met de gegevens van zijn gebruikers.

TikTok vertelde zijn Europese gebruikers in de update dat hun gegevens nu toegankelijk zijn voor personeel van buiten het continent, ook in China, waar de overheid de afgelopen jaren de lijn heeft aangescherpt voor haar inlandse techgiganten. Ook medewerkers in landen als Brazilië, Canada, Israël, de VS en Singapore kunnen de gegevens inzien.

Fox houdt vol dat Europese gebruikersgegevens alleen worden gedeeld met personeel in plaatsen zoals China, waar het “gebaseerd is op een aangetoonde noodzaak om hun werk te doen”. Maar het vooruitzicht van datastromen van Europa naar China kan altijd tot controverse leiden. De Commissie voor gegevensbescherming hier onderzoekt TikTok al over hoe het omgaat met eventuele gegevensoverdrachten naar China.

Ondertussen lijken de VS en TikTok en hun Chinese geldschieters nog steeds van plan te zijn overeenstemming te bereiken over een kader om de bezorgdheid over de nationale veiligheid van de VS aan te pakken. TikTok heeft al aangekondigd dat het de gegevens van gebruikers zal uitbesteden aan servers van het Amerikaanse bedrijf Oracle. Een breder akkoord met de VS lijkt lang te duren.

Maar als het komt, kan het helpen om de politieke retoriek rond de risico’s van de opkomst van TikTok in het Westen als het dominante sociale-mediaplatform onder beïnvloedbare jonge geesten te verminderen. CNN meldde deze week dat Brendan Carr, een Amerikaanse federale communicatiecommissaris, zei dat het misschien beter is om TikTok simpelweg te verbieden.

Welke nieuwe reputatie- en regelgevingsrisico’s komen er voor Ierland als het volgend jaar de thuisbasis wordt van TikTok’s grootste farm van dataservers?

Dat lijkt een extreme en, op dit moment, onwaarschijnlijke zet. Een TikTok-verbod zou geopolitieke gevolgen hebben voor de toch al gespannen relatie tussen de VS en China. Als het zou gebeuren, zou het dilemma van Ierland over hoe nauw het moet dansen met het geldrijke TikTok ook veranderen in een volledig dilemma.

Hoe zou de Amerikaanse regering, de grootste geopolitieke steunpilaar van de staat buiten de EU, reageren op het voortdurende gebruik van deze staat door TikTok als bruggenhoofd voor investeringen in Europa? Achter gesloten deuren zou het waarschijnlijk niet te warm zijn. Welke nieuwe reputatie- en regelgevingsrisico’s komen er voor Ierland als het volgend jaar de thuisbasis wordt van TikTok’s grootste farm van dataservers?

Het grootste risico voor de Staat is dat zoveel factoren hier grotendeels buiten de controle van beleidsmakers liggen. Dit omvat de betrekkingen tussen China en de weldoener van Ierland, de VS, over TikTok. Het omvat ook grotendeels de houding van de EU ten opzichte van TikTok en eventuele gegevensstromen die het zou kunnen hebben met China. Ierland kan worden geteisterd als een van deze problemen ooit oplaait.

Al die tijd blijft TikTok hier fors investeren in de economie. De officiële aanpak van Ierland lijkt voorlopig te zijn om je mond te houden en te dansen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in