Iedereen begroet de romantische renaissance, dankzij TikTok

0
103


Niet langer beperkt tot halfvolle bakken in tweedehands boekwinkels, hun ezelsoren pagina’s vergelen met de leeftijd, omslagen met vlasharige helden te paard, hun mollige hoofdrolspeler slap in zijn uitpuilende armen, romans zijn populairder dan ooit – en het is allemaal naar de app die we graag haten.

TikTok heeft duizend microgemeenschappen gelanceerd. Van cottagecore tot clean girl beauty, van recepten in één pan tot therapiesessies van 30 seconden, het is waar Gen Z gedijt, en waar millennials hun relevantie met de seconde voelen wegglippen. Of je het nu leuk vindt of niet, TikTok is waar trends worden geboren (Instagram is waar ze worden uitgespeeld en Facebook is waar ze naartoe gaan om te sterven). Voor zowel romanlezers als schrijvers kan het een boek maken of breken, en het is vooral gefascineerd door romantiekgedreven fictie. Waarom? In één woord: vrouwen.

Romance romans hebben een opleving op Tik Tok.

Romance romans hebben een opleving op Tik Tok.Credit:Robin Cowcher

Romantische romans in alle vormen – historisch, komedies, drama’s, fantasie en sci-fi, romantiek voor jonge volwassenen … de lijst gaat maar door – zijn misschien de laatste echte media die door, over en voor vrouwen zijn gemaakt. Hier heerst de vrouwelijke blik en krijgen leading ladies de ruimte om op hun eigen voorwaarden te denken, voelen en groeien. Ze vechten tegen familieproblemen, vriendschapsbreuken, loopbaanmalaise, zelfrespect en geestelijke gezondheidscrises, en nog veel meer, en ze doen het allemaal op een manier die ze niet degradeert of afwijst, noch ze minimaliseert omwille van een (mannelijke) heldenreis.

Hun liefdesbelangen, somber en met een zilveren tong, bestaan ​​om de hoofdpersoon, en bij uitbreiding, ons te dienen. Ze zijn grappig en gevoelig en houden gratis van onze meisjes. In 15 jaar uitputtend onderzoek kan deze schrijver/dater/dagdromer onomstotelijk zeggen: deze mannen bestaan ​​in werkelijkheid niet. Het is pure vrouwelijke fantasie, en daar houden we van. Mark Darcy, de belangrijkste liefdesbelang in de Bridget Jones serie die door Colin Firth tot nauwsluitende trui-dragende perfectie werd gespeeld, zou Bridget niet naar rechts vegen, en ze zou zijn negering en neerbuigendheid in 2022 niet verdragen. Dit is een genre waarin je je ongeloof kunt opschorten net genoeg om te genieten van de heerlijke fantasie van dit alles. Is het niet geruststellend om te geloven, slechts voor 300 pagina’s of zo, dat de benaderbare, feministische, draagt-vesten-maar-is-eigenlijk-gescheurd-ondanks-nooit-naar-de-sportschool liefde van je leven de hele tijd onder je neus heeft gezeten?

Laten we niet doen alsof de verhalen van vrouwen niet zijn gesubcategoriseerd sinds het begin van de media. DM je favoriete vrouwelijke auteur en vraag wat zij vindt van de term ‘vrouwenfictie’ (hint: ze heeft er waarschijnlijk een hekel aan). Of het boek onder de klassieke literatuur valt (Trots en vooroordelen, Kleine vrouwen), of genre-buigende historische fantasie (Buitenlander door Diana Gabaldon), als het commerciële fictie is (Normale mensen door Sally Rooney) of ongegeneerde pluisjes (Boekliefhebbers door Emily Henry), zijn dit gewoon verhalen over de ervaring van een vrouw. Voor velen van ons, ongeacht onze genderidentiteit, zijn het nastreven van liefde en familie belangrijke en allesomvattende reizen. Hun populariteit nam nooit af: we waren er gewoon van overtuigd dat ze iets waren om je voor te schamen.

Natuurlijk hielpen de omslagen niet: de pastelkleurige skylines van New York en een cartoonstiletto om je te laten weten dat het boek dat je bij Dymocks doorbladert, gaat over een moderne meid die worstelt om alles in de grote stad te hebben. De cringey slogans: “Late nachten, beste vrienden en slechteriken…” Grap. De virale rom-coms du jour, opnieuw vormgegeven in felle kleuren en pittige titels, zijn schattige accessoires en oprechte verhalen die je niet schamen om in de trein te lezen.

Maar BookTok, zoals het in deze omgeving bekend staat, maakt het niet uit. Het ziet je goedkope covers, je heerlijk schuimige clichés, je complexe vrouwen en je beproefde stijlfiguren, en eet ze op met alle honger en enthousiasme van een hondsdolle Marvel-fanboy, en vraagt ​​- nee, eist – meer omdat het gemeenteleden delen uw kronkelige minachting en geïnternaliseerde vrouwenhaat niet.

Bezig met laden

En hoe oncool het ook klinkt, BookTok is een gigantische boekenclub. Het is mond-tot-mondreclame op wereldschaal. In een overvloed aan verschillende formaten, bedekt met filters en dromerige popsongs, ingeklemd in memes en virale soundbites, zijn mensen wanhopig om te praten over het fantastische boek dat ze zojuist hebben gelezen. Ze delen hun meningen, frustraties en geneugten met plots, thema’s en stijlen in een open forum, in een formaat dat gemakkelijk te verteren is. Ze zijn verliefd op fictieve personages. Ze casten hun gedroomde line-up voor ingebeelde aanpassingen. Ze halen romans uit de schaduw – de stomende, verboden schaduwen, waar lijfjes scheuren en lendenen branden – en zetten het in de schijnwerpers die het zo verdient.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in