Hoeveel gegevens verzamelt TikTok over jou?

0
82


hoeveel gegevens verzamelt tiktok over jou Fotocredits: NASA

TikTok is ’s werelds populairste sociale-medianetwerk, ontstaan ​​uit de overname van Musical.ly in 2018. Maar hoeveel gegevens verzamelt TikTok over jou terwijl je het gebruikt?

TikTok heeft nu meer dan een miljard gebruikers over de hele wereld en is een drijvende kracht geworden in de muziekindustrie. Digital Music News heeft de opkomst van de app gedocumenteerd van obscure karaoke-app tot lieveling op sociale media en alle haperingen die onderweg zijn opgetreden.

In 2019 legde de Federal Trade Commission (FTC) TikTok-moederbedrijf ByteDance een recordboete van $ 5,7 miljoen op voor het overtreden van de Children’s Online Privacy Protection Act (COPPA). COPPA vertelt bedrijven dat het geen informatie mag verzamelen over minderjarigen onder de 13 jaar zonder schriftelijke toestemming van hun ouders. Als gevolg van die privacyrechtszaak heeft TikTok nu een modus voor alleen kinderen waarbij profielen onder de 16 jaar privé zijn en die status niet kan worden gewijzigd totdat de accounteigenaar 18+ is.

TikTok is ook opnieuw onder de loep genomen door de regering van de Verenigde Staten na de poging van voormalig president Trump om TikTok te verbieden. In 2020 volgde de regering van India wel met een verbod. Nu roept een FCC-commissaris Apple en Google op om TikTok uit hun respectievelijke app-winkels te verwijderen vanwege privacykwesties. Verschillende afdelingen van het Amerikaanse leger hebben servicemedewerkers verboden de app op overheidsapparaten te gebruiken. Dus wat voor soort gegevens verzamelt TikTok over jou?

TikTok-gegevensverzameling – Dit weet TikTok over jou

De app is ontworpen om informatie over jou te verzamelen, zelfs als je je niet hebt aangemeld voor een TikTok-account. Als een vriend je een TikTok-link stuurt en je erop klikt, maakt TikTok een geanonimiseerde gegevens-ID aan die die specifieke video associeert met zaken als:

 • Het apparaat dat u gebruikt om toegang te krijgen tot de video
 • Uw locatie bij het openen van de video
 • Uw IP-adres bij het bekijken van de video
 • Als je op het platform hebt gezocht
 • Welke nieuwe inhoud je hebt bekeken
 • De app die je gebruikte vlak voordat je TikTok-content bekeek

Dus zelfs als je geen TikTok-profiel hebt, bouwt deze geanonimiseerde schaduw-ID een profiel op van dingen die je leuk vindt. Wanneer het TikTok-algoritme je weer ziet, geeft het nieuwe aanbevelingen op basis van je eerdere kijkgeschiedenis. TikTok kan andere gegevens afleiden uit de inhoud die je consumeert. Dat omvat uw leeftijdscategorie, geslacht, interesses op basis van bekeken inhoud en biometrische informatie, inclusief gezichts- en stemafdrukken.

Wanneer je je aanmeldt voor TikTok, moet je een e-mailadres of telefoonnummer en je geboortedatum delen. TikTok voegt deze toe aan zijn geanonimiseerde metadata voor informatie die kan worden gedeeld met adverteerders, zoals gedeeld in hun privacybeleid. TikTok deelt ook dat het tekst, afbeeldingen en video verzamelt van het klembord van je apparaat als je inhoud van of naar de app kopieert en plakt – of deelt met een platform van derden.

TikTok is heel openhartig over de gegevens die het verzamelt, als je je verdiept in dat lange privacybeleid. Maar wat niet duidelijk is, is waar de gegevens naartoe gaan en wie ervan profiteert, naast het gebruik van het algoritme voor aanbevelingen om nieuwe inhoud te presenteren om gebruikers verslaafd en scrollend te houden.

Hoe werkt het TikTok-algoritme?

Wat ervoor zorgt dat TikTok kwartaal na kwartaal de nummer één app blijft, is het aanbevelingsalgoritme. Nadat je je hebt aangemeld op TikTok en begint met het leuk vinden en interactief zijn met inhoud, gaat het algoritme aan het werk. Elke persoon die TikTok gebruikt, heeft een unieke feed. TikTok houdt rekening met video’s die je leuk vindt of hebt gedeeld, opmerkingen die je hebt gemaakt en hashtags en bijschriften waarmee je interactie hebt gehad om te bepalen welke inhoud wordt weergegeven.

Het algoritme gebruikt machine learning om te begrijpen waarom u de inhoud interessant vindt. Elke keer dat je met TikTok communiceert – inclusief acties die zo basaal zijn als hoe lang je een enkele video hebt bekeken – wordt er een nieuw gegevenspunt op je metadataprofiel gemaakt. Op basis van de inhoud die je consumeert, kan het algoritme snel bepalen of je religieus bent, of je van komedie houdt, of je van sport, muziek, games houdt of dat je een passie hebt voor specifieke politieke doelen.

Een van de grootste factoren die het algoritme helpen bepalen of je de inhoud leuk vond of niet, is hoe lang je ernaar hebt gekeken. Heb je de hele video bekeken? Heb je het teruggekeken? Heb je het dempen ongedaan gemaakt als het gedempt was? Blijf je steeds maar vijf seconden van de video beluisteren? Elk van deze acties genereert gegevens om het algoritme te helpen begrijpen wat een gebruiker van een stukje inhoud vindt.

Kun je TikTok-gegevensverzameling stoppen?

Omdat TikTok zo sterk gefocust is op het verzamelen van gegevens van zijn gebruikers, is het moeilijk om het volledig uit te schakelen. Het weigeren van toegang tot functies zoals locatie- en opslagrechten op een apparaat beperkt de TikTok-ervaring ernstig. Een ding dat gebruikers kunnen doen, is kiezen of gepersonaliseerde advertenties worden in- of uitgeschakeld.

 1. Tik ‘Mij‘ en ga dan naar ‘Instellingen.’
 2. Navigeren naar Privacy > Veiligheid > Personaliseren.
 3. Schakel de ‘Gegevens’ functie uit te staan.

Gebruikers kunnen TikTok ook verzoeken om de gegevens die het over hen heeft verzameld, te verzenden. Hier leest u hoe u het TikTok-gegevensprofiel kunt zien dat de app over u heeft opgebouwd.

 1. Open de TikTok-app en ga naar ‘Profiel.’
 2. Open de ‘Instellingen.’
 3. Navigeren naar Privacy > Personaliseren > Gegevens.
 4. Kiezen ‘TikTok-gegevens downloaden.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in