Hoe zonnebrand een hot-button-onderwerp werd op TikTok en Instagram

0
112


Aanbeden door zowel oude volkeren als hedendaagse strandgangers, riep de zon zowel ontzag als angst op bij mensen lang voor het aanbreken van de Instagram-beïnvloeder.

Misschien is het dan ook geen verrassing dat zonnebrandcrème een controversieel onderwerp is geworden in het tijdperk van de sociale media. Maar de algoritmen helpen zeker niet.

Jarenlang pleit een factie van wellness-influencers ervoor dat hun volgers zonnebrandcrème helemaal vermijden. In het afgelopen jaar zijn de stemmen tegen zonnebrandmiddelen online versterkt door een combinatie van zorgen over het terugroepen van producten en algoritmen voor sociale media die sensationele, emotiegestuurde inhoud belonen en ook claims over onderwerpen als vaccins hebben versterkt. Als gevolg hiervan vechten zonnebrandcrèmemerken en een nieuw contingent van op wetenschap gerichte influencers terug.

“Het afgelopen jaar is er meer sociale content tegen zonnebrandmiddelen geweest dan ooit”, zegt Esther Olu, een skinfluencer, cosmetisch chemicus en gediplomeerd schoonheidsspecialiste die zonnebrandconversaties online volgt en regelmatig over het onderwerp publiceert. Haar tweets, TikTok-video’s en Instagram-berichten gaan in op een reeks zonnebrandclaims die ze op sociale media vindt, smeekt volgelingen om geen zelfgemaakte zonnebrandcrème te proberen en beweringen van influencers te betwisten dat alleen kokosolie een effectieve zonnebrandcrème is of dat zonnebrandcrème vitamine D-tekort veroorzaakt.

De bezorgdheid over zonnebrandmiddelen op sociale media is ook toegenomen na terugroepacties als gevolg van besmetting met benzeen, wat de CDC identificeert als kankerverwekkend. Eerder deze maand riep Banana Boat vrijwillig zonnebrandcrème terug vanwege benzeenverontreiniging. Dat volgde op een grote golf van terugroepacties in 2021 nadat producten waren verontreinigd met benzeen; merken inbegrepen waren Coppertone, Neutrogena en Aveeno.

Het terugroepen van benzeenverontreiniging is niet beperkt tot zonnebrandcrème, omdat: de besmetting vindt niet plaats door ingrediënten van zonnebrandcrème, maar als “een” doorProduct van productie aërosol spuiten,“Zei Dr. Amy Forman Taub, een dermatoloog met geavanceerde dermatologie. Andere terugroepacties voor benzeenverontreiniging in de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden met aerosol deodorant, droge shampoosvoetschimmelbehandelingen en insectensprays.

Desalniettemin zijn de terugroepacties van benzeen “brandstof voor anti-zonnebrandmiddelen” geworden, zei Olu.

Na de terugroepacties: “Ik had veel mensen die vroegen: ‘Wat moet ik doen? Moet ik het niet dragen? Moet ik gewoon een hoed dragen?’”, zei Dr. Liia Ramachandra, oprichter van het make-up- en huidverzorgingsmerk EpiLynx, dat minerale zonnefilters aanbiedt. “We concentreren ons veel op wetenschap” in berichten aan consumenten, zei ze, en “doen veel voorlichting over het belang van het dragen van sunblock gedurende het hele jaar.”

Er zijn ook zorgen geweest over verschillende veel voorkomende chemische ingrediënten in zonnebrandcrème. Een van de meest prominente die onder de loep wordt genomen, is oxybenzone. Volgens Forman Taub is een bewering dat oxybenzone huidkanker veroorzaakt “zeker vals.” Ze zei dat de bezorgdheid voortkomt uit sommige onderzoeken die verband houden met hormoonontregeling in plaats van kanker. Een rapport uit 2021 van het Wetenschappelijk Comité voor consumentenveiligheid van de Europese Commissie merkte ook op dat, hoewel er bezorgdheid bestaat dat oxybenzone hormonen kan verstoren, die gegevens ‘niet overtuigend’ zijn. Het zei echter dat producten alleen als veilig mogen worden beschouwd als oxybenzone niet meer dan 2,2% van hun formule uitmaakt; Amerikaanse zonnefilters kunnen tot 6% oxybenzone bevatten.”

Volgens een rapport van 9 augustus van de National Academies of Sciences, Engineering and Medicine moet er meer onderzoek worden gedaan naar chemische ingrediënten voor zonnebrandcrème, waaronder oxybenzone, avobenzone, octocryleen, homosalaat, octisalaat en octinoxaat. Het verklaarde: “Tot op heden zijn er bij mensen geen niveaus van toxische effecten gevonden die opwegen tegen de voordelen van deze filters bij het verminderen van overmatige blootstelling aan UV-stralen.” Maar, zei het, “de auteurs erkennen allemaal substantiële lacunes in de gegevens.”

Als resultaat van dit en andere onderzoeken, “In de afgelopen vijf jaar zijn er twee kampen begonnen: de mensen met minerale zonnebrandcrème en de mensen met chemische zonnebrandcrème”, zegt Alison Haljun, mede-oprichter van Gen-Z huidverzorgingsmerk Kinship. De minerale zonnebrandcrème Self Reflect van het merk, die zink als actief ingrediënt gebruikt, is nu het bestverkochte product.

Maar een andere groep gaat veel verder dan deze twee kampen. Dit zijn de “mensen die religieus zijn: ‘Ik wil geen zonnebrandcrème; Ik draag geen zonnebrandcrème'”, zei Haljun.

Wellness-beïnvloeders in deze laatste factie hebben miljoenen gebruikers van sociale media bereikt met advies om zonnebrandcrème te verminderen of te vermijden. Paul Saladino, een influencer die de bijnaam “Carnivore MD” draagt ​​en bekend staat om het pleiten voor een vlees en fruit dieet op de podcast van Joe Rogan (483.000 Instagram-volgers), gepost a Rollen en TikTok-video in juli 2022 waarin staat: “Ik gebruik momenteel geen zonnebrandcrème.” Hij vertelde kijkers dat ze “zich zorgen moesten maken over huidkanker” als ze “conventionele zonnefilters gebruiken” met chemische ingrediënten, waaronder oxybenzone.

Zijn video en de anti-zonnebrandproducten van andere influencers bevatten ook uitspraken met een link naar “zaad oliën” met ziekte, een ander veelvoorkomend onderwerp voor wellness-influencers. Een juni 2020 na gedeeld door een Instagram-wellness-influencer die voorbijgaat Natasja M. (@simpleorganix; 35.700 Instagram-volgers) zegt dat de zon een “levenskracht” is en stelt: “Je lichaam kookt gewoon gifstoffen, pesticiden, synthetische ingrediënten, zaadoliën en zware metalen.”

Het thema dat naar de zon gaan zonder zonnebrandcrème is “gezond” en een bron van vitamine D is gebruikelijk. “Natuurlijk leven”-beïnvloeder Essentially Erin (139.000 Instagram-volgers) deelde in juni een bericht op haar Instagram-account waarin ze zei: “Veroorzaakt de zon kanker of veroorzaakt het herhaaldelijk spuiten en schuimen van giftige chemicaliën en slechte ingrediënten en dan uren in de zon doorbrengen kanker?” Ze voegt eraan toe: “Is de zon echt de slechterik of wordt hij verguisd omdat hij genezend en gratis is?” De post beveelt verder aan om een ​​”basiskleur” te krijgen en een “niet-giftige zonnebrandcrème” zo “minimaal mogelijk” te gebruiken. De Amerikaanse chirurg-generaal heeft verklaard een “base tan” heeft slechts een SPF van ongeveer 3.

Sommige schone schoonheidsmerken zijn ook aan boord gekomen met scepsis over zonnebrandcrème. Huidverzorgingsmerk Primaly Pure bijvoorbeeld, Geplaatst op zijn Instagram-account op 30 juni dat “misschien overmatig gebruik van zonnebrandcrème niet het antwoord is” op de opkomst van huidkanker. Het raadde zinkzonnebrandcrème aan voor “lange tijd in de zon” en verkoopt geen zonnescherm.

De obsessie met de zon als een “genezende” kracht en bron van vitamine D heeft ook geleid tot de extreme trend van “perineum zonnen” die is gepromoot door influencers op TikTok en Instagram, waarvan artsen zeggen dat het “absoluut niet” veilig.

Veel merken op het gebied van huidverzorging en zonnebrand zijn in toenemende mate begonnen met het plaatsen van ‘mythe-busting’-berichten om claims op sociale media te bestrijden. Black Girl Sunscreen heeft bijvoorbeeld een hele ‘mythe-busting’ Stories-sectie op Instagram, terwijl de bloginhoud van Supergoop betwist veelvoorkomende claims rond minerale versus chemische zonnebrandcrème. Bliss had ondertussen een “hack of fictie” -sectie op zijn Instagramverhalen om beweringen over zonnebrandcrème weg te nemen.

Merken hebben ook maakte gebruik van de claim-ontmaskerende skinfluencer-menigte als bondgenoten. Cosmetisch chemicus en influencer Michelle Wong (386.000 Instagram-volgers) betwist regelmatig beweringen op sociale media over zonnebrandcrème op haar blog Lab Muffin Beauty en sociale media-accounts. Ze is zo gefocust op het delen van zonnebrandcrème-inhoud dat haar Twitter-naam momenteel “professionele SPF-videomaker” zegt.

Wong heeft gesponsorde content voor zonnebrandmiddelen gedaan door merken als Isntree en Cetaphil. Ze nam ook deel aan een online “Sunscreen E-Summit”, gesponsord door Deciem, Neutrogena en Croda, gericht op “opkomen tegen verkeerde informatie in de cosmetica-industrie”.

Tiara Willis (186.000 Instagram-volgers), een skinfluencer en professionele schoonheidsspecialiste die regelmatig zonnebrandcrème-inhoud plaatst, heeft gesponsorde zonnebrandcrème-inhoud voor CeraVe gedaan. Ze staat bekend om de “tweevingerregel” om voldoende zonnebrandcrème te meten om op het gezicht aan te brengen. speciaal voor de zwarte huid. Er is een grote misvatting dat zwarte mensen geen zonnebrandcrème nodig hebben, dat onze melanine genoeg is.”

Anti-zonnebrandcrème sentiment is niet gloednieuw. In 2014 bijvoorbeeld, Lululemon, reactie ontvangen toen op de tassen stond dat zonnebrandcrème die in de huid werd opgenomen “slechter voor je zou kunnen zijn dan zonneschijn.”

Voordat Instagram als platform van de grond kwam, begon Wong voor het eerst anti-zonnebrandmiddelen te zien op Facebook.

Maar onder de sociale-mediaplatforms met inhoud tegen zonnebrandcrème is “TikTok een van de grootste” platforms voor het verspreiden van verkeerde informatie over zonnebrandcrème, zei Willis. Dit komt door de schokgestuurde aard van het algoritme, zeiden zij en andere beïnvloeders.

“Op elk socialmediaplatform verspreidt elke verontwaardiging of angst zich sneller dan rationele, kalme, op feiten gebaseerde informatie. TikTok is daar slechts een supercharged versie van. Maar alles wat een beetje eng is, wordt gedeeld,” zei Wong.

“Helaas zien we een enorme stijging in de [number] van consumenten die worden beïnvloed door beauty TikTokers”, zegt Forman Taub. In een recent onderzoek van Advanced Dermatology zei 28% van de vrouwen en 39% van de mannen dat ze “zelden of nooit” draag zonnebrand. Hoewel dit vaak te wijten is aan een gebrek aan interesse in zonnebrandcrème of bewustzijn, worden sommige beïnvloed door online anti-zonnebrandmiddelen, vervolgde ze.

Maar dat heeft de verkoop nog steeds niet getemperd. NPD Group ontdekte dat de categorie zonnebrandcrème groeide met 51% jaar-op-jaar in het tweede kwartaal van 2022, aangezien zonnebrandcrème een basisproduct voor huidverzorging is geworden; een breed scala aan nieuwe productlanceringen is op de markt gekomen.

Dit geldt ook voor de schone schoonheidsgemeenschap. Elena Severin, senior director merchandising bij The Detox Market, zei dat zonnebrandcrème de ‘sterkste groeicategorie voor het jaar’ van de retailer is.

“Er zijn enkele klanten geweest die binnenkwamen en zeiden: ‘Je hoeft geen zonnebrandcrème te dragen'”, met beweringen over vitamine D, zei ze. Maar de meerderheid van de klanten is ‘aan boord met zonnebrandcrème’.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in