Hoe zakelijk TikTok vorm geeft aan hoe generatie Z over werk denkt

0
85


Op haar 29e verjaardag wilde Cece Xie een speciale manier om de anders eenzame gebeurtenis in de begindagen van de pandemie te markeren. Ze besloot een TikTok te maken over wat ze het grootste deel van de tijd deed, en – als advocaat bij een groot kantoor in New York City – betekende dat één ding: werken. Tot haar verbazing begonnen de meningen binnen te stromen. In de volgende twee jaar bouwde Xie meer dan 400.000 volgers op en deelde ze tips zoals wat u moet weten voordat u rechten gaat studeren, maar ook reflecties op de Grote Resignatie.

Inhoud over het bedrijfsleven is niet nieuw, maar TikTok-makers zoals Xie (@cecexie) doen iets nieuws: ze bieden een onverbloemde kijk op het dagelijkse werkleven, op een moment waarop zoveel mensen, vooral jong mensen – heroverwegen de relatie die ze willen hebben met hun baan.

@cexie

het is vier en een halve maand geleden en ik begin me eindelijk optimistisch te voelen en minder bang dat ik van de biglaw-transportband ben gesprongen!!!

♬ Roxanne – Instrumentaal – Blauwe Kalief

Makers op #corporatetokzoals Xie, hebben honderdduizenden volgers verzameld door de draak te steken met die passief-agressieve collega, het verlenen van loopbaanadvies en zelfs het omarmen van zakelijke alter ego’s. Sommigen, zoals Xie, vielen onverwachts in het genre. Anderen, zoals Ross Pomerantz (ook bekend als @corporate.bro), hebben jarenlang de werknormen doorstoken.

Maar de verkooppunten en het materiaal begonnen de afgelopen twee jaar te verschuiven – en dat geldt ook voor de houding ten opzichte van het werk zelf. Het recente discours over TikTok weerspiegelt niet alleen actuele gesprekken over het kantoorleven, maar geeft ook actief vorm aan deze onthullingen – en de termen die we allemaal gebruiken om ze te beschrijven.

“Millennials [are] beseffend dat we ons ‘corporate villain-tijdperk’ binnengaan, waar onze banen niet onze hele persoonlijkheid zijn en geestelijke gezondheid voorop staat,” schepper Rod Thill (@rod) Geplaatst in juni. De term is sindsdien enorm populair geworden in de app, met makers die beschrijven “het betreden van hun corporate schurk tijdperken “als ze afmelden om 16:58 of geniet ervan middagwandelingen terug van yoga.

Of neem het meer recente “stille stoppen”: het nieuwste modewoord op de werkplek dat leidde tot kritiek van een aantal traditionele zakengoeroes zoals Kevin O’Leary. Gebruikt om het werken binnen de parameters van uw functieomschrijving te beschrijven en de druktecultuur af te wijzen, de term werd voor het eerst populair bij video’s van videomakers zoals @zaidleppelin, die stil stoppen definieerde als simpelweg “het idee opgeven om verder te gaan dan op het werk.”

Maar werkplekexpert en adviseur Lauren​Rikleen vragen zegt dat het geen nieuw concept is, maar een nieuw kader dat jongere generaties hebben omarmd. “Ze zijn niet gestopt met hun werk. Ze zeggen gewoon: ‘Ik wil ook geen bijbaantjes meer doen’”, zegt Rikleen.

TikTok-transparantie ontmoet pandemische duidelijkheid

Op haar eerste dag terug naar kantoor als juridisch analist in 2021, koos Naeche Vincent een blazer, wachtte in de rij op haar badge, gedrenkt in het uitzicht op het Vrijheidsbeeld vanuit haar kantoorraam, en heb alles gevlogd op TikTok. Hoewel ze eerder video’s op het platform had geplaatst, raakte haar zakelijke inhoud een snaar. “Jonge, zwarte vrouwen zie je niet in dit soort banen, of je ziet in ieder geval niet wat er achter gesloten deuren van deze banen gebeurt”, zegt Vincent.

@hengel

Jullie zijn niet klaar voor de doorbraken die ik onlangs heb gehad. We zijn meer dan onze banen y’all #work #millennial #workfromhome #corporate

♬ Maneater – Nelly Furtado

Ze bleef omarmende “dag in mijn leven”-verhalen die gedijen op TikTok en begonnen een serie op haar account waarin ze collega’s vroeg hoe ze Wall Street bereikten. Voor Vincent ligt de kracht van het platform in zijn vermogen om unieke (en zelfs bewaakte) carrières transparant te presenteren. “Ik zag iemand die stedenbouwkundige is, en zij gaat door de stad en kijkt naar de gebouwen, en ik wist niet eens dat dat een carrière was”, zegt Vincent.

Creators leiden zelfs tot salarisdiscussies op het platform, met sommige vragen voorbijgangers hoeveel ze verdienen en wat ze doen. DeAndre Brown (ook bekend als The Corporate Baddie, @imdrebrown) zegt dat hij heeft gezien dat dit soort financiële transparantie heeft geleid tot heroverweging van zijn carrière. “Mensen hadden zoiets van: ‘Nou, hoe kan ik in de tech komen? Jij verdient zes cijfers in technologie, terwijl ik in het bankwezen minder verdien.’”

Terwijl TikTok deze dagelijkse carrière-inzichten mogelijk maakte, destilleerde de pandemie ‘werk tot zijn puurste essentie’, zoals Xie het uitdrukte. Geen graanrepen of kombucha meer van de tap bij startup-kantoren. Geen netwerkbijeenkomsten of gesprekken met collega’s meer in het voorbijgaan; gewoon een laptop, een takenlijst en, voor velen, een harde blik op hun carrière. Het heeft een meetbaar effect gehad: volgens a 2021 Poll in Washington Post-Schar Schoolbijna een derde van de werknemers onder de 40 overwoog tijdens de pandemie van baan of vakgebied te veranderen.

Bij haar bedrijf woonde Xie het ene Zoom-vertrekfeest na het andere bij. Uiteindelijk ging ze ook weg. “Parallel aan de pandemie begon ik me te realiseren dat er veel andere paden waren”, zegt ze. Nu schrijft ze een boek en maakt ze fulltime inhoud, waarbij ze volgers meeneemt naar een ander soort dag in haar leven: die van een ‘advocaat in New York City die schrijver is geworden’.

Een verschuiving in de machtsdynamiek

De pandemie gaf werknemers niet alleen de tijd om diep over hun loopbaan na te denken, maar heeft ook op bepaalde manieren het speelveld op het werk genivelleerd, zegt bedenker Corporate Natalie (@corporatenatalie, die om privacyredenen heeft gevraagd om alleen haar voornaam te gebruiken).

“Ik kan in gesprek zijn met iemand die een senior director is en niet bang zijn dat ik in dezelfde kamer zit als zij, zoals ik zou zijn geweest toen ik net 22 was toen ik aan mijn eerste baan begon”, zegt ze.

Met die toegang – en perspectief verkregen tijdens de pandemie – realiseerden veel mensen wat ze wilden van werk, en een sterke arbeidsmarkt versterkte hun invloed alleen maar. “Je kunt eisen stellen die je eerder nooit zou hebben kunnen doen. Er is veel meer kracht”, zegt Pomerantz. “Als je echt goed bent, en ze willen je echt, zijn er gewoon zoveel meer onderhandelingspunten die je hebt.” (En als je tips nodig hebt om te onderhandelen, TikTok heeft er genoeg video’s daaroverte.)

@corporatenatalie

Het is moeilijk om beter te zijn dan iedereen???? #corporate #workfromhome #passiveaggressive #9to5

♬ origineel geluid – CorporateNatalie

In het afgelopen jaar hebben Amerikaanse werknemers hun baan opgezegd in een tempo dat niet in meer dan een jaar is voorgekomen twee deceniaaanzetten tot discours en debat over de zogenaamde Geweldig ontslag. Velen vonden voldoening in de overstap; degenen die stopten en een nieuwe baan vonden in 2021, zeiden eerder wel dan niet dat hun huidige baan een beter loon, meer doorgroeimogelijkheden en een beter evenwicht tussen werk en privéleven en flexibiliteit heeft.volgens de Pew Onderzoekscentrumen jongere volwassenen hadden veel meer kans om te stoppen dan hun oudere tegenhangers.

Zelfs vóór de pandemie sprak generatie-expert Ryan Jenkins op een evenement waarop hij het publiek vertelde dat medewerkers van Gen Z LinkedIn konden gebruiken om voor de lunch een nieuwe baan te vinden. Een Gen Z-vrouw stond op van achteren en riep: “Waarom wachten tot de lunch?”

De werknemers van vandaag hebben vele methoden om nieuwe banen binnen handbereik te vinden, en met de markt aan hun zijde (tenminste voor nu), vonden ze een kans om te vragen wat ze wilden – of te vertrekken. “De wereld is veranderd”, zegt Jenkins, “en die toegang heeft ons allemaal in staat gesteld om de teugels van onze loopbaan in handen te nemen.”

Balans tussen werk en welzijn

Zakelijke TikTok-makers hebben deze pittige werkplektrends omarmd – van de Grote Resignatie tot de tijdperken van de corporate schurken en stille stoppen – terwijl ze spreken over ontevredenheid over het werk. Volgens Deloitte’s Wereldwijde 2022 Gen Z en millennial-enquête“46% van Gen Z’s en 45% van de millennials voelen zich opgebrand vanwege de intensiteit/eisen van hun werkomgeving”, dus het is niet verwonderlijk dat een sterke balans tussen werk en privé voor deze generaties boven alle andere prioriteiten stond bij het kiezen van een werkgever .

Flexibel werken speelt daarbij een sleutelrol, stellen ze. Bovendien is de kans groter dat Gen Z- en millennial-werknemers langer dan vijf jaar bij hun werkgever blijven als ze inspanningen leveren om positieve maatschappelijke en milieueffecten te creëren, evenals een diverse en inclusieve omgeving.

“Werkgevers zouden over deze kwesties moeten nadenken vanuit de lens van ‘Wat doet het bedrijf wel of niet?’ in plaats van te proberen de schuld af te schuiven op een generatie die gewoon probeert hun weg in de wereld te vinden”, zegt Rikleen.

Met Gen Z en millennials voor 46% van het voltijdse personeelsbestandde inzichten en attitudes hiervan groepskwestie tremenen zal ongetwijfeld het traject van de toekomst van het werk veranderen. En als bedrijven duidelijkheid nodig hebben over wat deze generaties van werk denken, zijn de antwoorden slechts een scroll verwijderd.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in