Hoe TikTok-trends van invloed kunnen zijn op het tekort aan type 2 diabetesmedicijn Ozempic

0
13


 • De Food and Drug Administration meldt tekorten aan het type 2 diabetesmedicijn Ozempic.
 • Het nieuws komt nadat het medicijn viraal is gegaan omdat het tot gewichtsverlies heeft geleid.
 • Experts zeggen dat sommige mensen het medicijn off-label gebruiken om af te vallen.

Het voorgeschreven medicijn Ozempic, dat wordt gebruikt voor de behandeling van patiënten met diabetes type 2, is viraal gegaan op het sociale mediaplatform TikTok vanwege de bijwerking van het gewichtsverlies. Omdat de resultaten zo dramatisch zijn, is er een toename van patiënten die geen diabetes type 2 hebben en die de medicatie off-label zoeken om het te gebruiken vanwege de effecten op gewichtsverlies, wat heeft geleid tot een tekort aan medicatie voor mensen met type 2 2 diabetes die het om andere redenen nodig hebben.

Het tekort aan medicatie begint een serieus probleem te worden voor patiënten die het nodig hebben om hun diabetes type 2 onder controle te houden, waardoor ze zich moeten wenden tot andere wegen die mogelijk minder effectief zijn.

Ozempic is een injecteerbaar medicijn dat wekelijks wordt ingenomen voor de behandeling van type 2-diabetes. Het wordt gebruikt om de bloedsuikerspiegel bij volwassenen te reguleren, samen met verbeteringen in de levensstijl van voeding en lichaamsbeweging.

“Ozempic behoort tot de GLP-1 RA-medicatiefamilie, die patiënten op drie manieren helpt”, zegt Martha Garcia-Stout, PharmD, JD, docent aan het College of Health Professions and Sciences aan de University of Central Florida. “Het helpt door de maaglediging te vertragen, wat de opname van voedingsstoffen vertraagt, waardoor een glucosepiek na de maaltijd wordt voorkomen; verhoging van het circulerende insulinegehalte door de aanmaak van meer insuline te stimuleren; en het verminderen van de afgifte van extra suiker uit de lever in de bloedbaan.”

Als onderdeel van de behandeling van diabetes type 2 helpt Ozempic de spijsvertering en eetlust te reguleren, waardoor iemand een vol gevoel krijgt en minder calorieën binnenkrijgt.

Ozempic kan de hoeveelheid insuline in uw lichaam verhogen, zodat uw bloedsuikerspiegel niet stijgt, het kan de beweging van voedsel door uw maag vertragen en de hoeveelheid suiker in uw bloedbaan verlagen.

Een resultaat van het gebruik van Ozempic is gewichtsverlies. Het is viraal gegaan op TikTok met hashtags #Ozempic en #OzempicWeightLoss, die beide video’s onthullen waarop miljoenen kijkers hebben afgestemd om de dramatische gewichtsverliestransformaties te zien bij degenen die de medicatie nemen, van wie velen geen diabetes type 2 hebben .

“Ozempic is een zeer krachtige glucoseverlagende medicatie en het is een van de meest effectieve glucosegeneesmiddelen die we hebben. Maar het heeft ook een aantal zeer belangrijke voordelen voor gewichtsverlies, wat meestal belangrijk is voor mensen met diabetes type 2”, zegt Dr. Kathleen Dungan, specialist in endocrinologie, diabetes en metabolisme aan het Wexner Medical Center van de Ohio State University.

Als gevolg hiervan wordt Ozempic off-label voorgeschreven, wat verwijst naar het nemen van een door de FDA goedgekeurd medicijn voor niet-FDA-goedgekeurd gebruik.

“Niet-diabetici die willen afvallen, vragen hun artsen om voorschriften voor Ozempic om hetzelfde significante gewichtsverlies en eetlustremmende effecten te bereiken”, zegt Garcia-Stout.

Het creëert zeker een probleem voor diabetici die de medicijnen nodig hebben die ze nodig hebben. In feite heeft de Food & Drug Administration het op haar website vermeld als “Momenteel in een tekort”.

“Het wordt een groot probleem omdat patiënten hun eigen advocaat moeten zijn”, zei Dungan. “Ze moeten hun leverancier op de hoogte stellen als ze het recept niet kunnen krijgen. Er is geen automatische vervanging. Een aanbieder zal voor een onderstation moeten schrijven, maar die is er misschien niet altijd, afhankelijk van de dosis die de patiënt gebruikt.”

Bovendien is het onderstation mogelijk niet gedekt door het verzekeringsplan van die patiënt en kunnen er beperkingen zijn waardoor ze niet kunnen overstappen.

“Als een patiënt geen echte pleitbezorger voor zichzelf is en ze niet overstappen op iets anders, dan lopen ze het risico dat hun bloedsuikers uit de hand lopen, wat kan leiden tot gebeurtenissen zoals ziekenhuisopname,” voegde Dungan eraan toe.

Ozempic heeft een zustergeneesmiddel, Wegovy, dat daadwerkelijk is goedgekeurd voor gewichtsverlies bij mensen met obesitas. Het medicijn bevat hetzelfde actieve ingrediënt als in Ozempic – semaglutide. Wegovy heeft, net als Ozempic, ook een tekort.

“Wegovy gebruikt hetzelfde molecuul, maar wordt anders gedoseerd en heeft een andere FDA-regelgeving en begeleiding”, zei Dungan.

Hoewel Ozempic en Wegovy hetzelfde actieve ingrediënt bevatten, is de ene door de FDA goedgekeurd voor gewichtsverlies en de andere niet. Novo Nordisk, de fabrikant van beide medicijnen, zegt dat de twee niet uitwisselbaar zijn.

Volgens de Novo Nordisk-website: “Hoewel Wegovy en Ozempic beide semaglutide bevatten, zijn het verschillende producten met verschillende indicaties, doseringen, titratieschema’s, enz. De producten zijn niet onderling uitwisselbaar. Andere door de FDA goedgekeurde medicijnen voor chronisch gewichtsbeheer zijn beschikbaar.”

Bovendien heeft Ozempic bijwerkingen die ongemakkelijk kunnen zijn, waaronder:

 • Constipatie
 • Diarree
 • Misselijkheid
 • Braken

Ernstige bijwerkingen kunnen zijn:

 • Misselijkheid
 • Pancreatitis
 • Diabetische retinopathie
 • Hypoglykemie
 • Galblaas ziekte
 • Allergische reactie

“Patiënten kunnen met hun arts praten over het overschakelen naar een alternatief GLP-1 RA-product”, zegt Garcia-Stout. “Dit kan het gebruik van andere semaglutide-producten omvatten. Patiënten kunnen ook kijken naar andere leden van de GLP-1 RA-geneesmiddelenfamilie, zoals de injecteerbare alternatieven van dulaglutide (Trulicity), exenatide (Bydureon) of liraglutide (Victoza), evenals de orale alternatieven van lixisenatide (Adlyxin) en oraal exenatide (Byetta).”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in