Hoe TikTok LIVE de livestreamingcarrières van M’sian-makers helpt

0
10


[This is a sponsored article with TikTok.]

We kennen en gebruiken TikTok graag voor zijn korte video’s van 15 seconden. Sinds de lancering in 2016 is de app echter uitgegroeid tot meer dan puur entertainment.

Onlangs schreven we over TikTok Shop, het livestream-winkelplatform van het merk waar online verkopers gebruik kunnen maken van het bestaande verkeer van TikTok om hun zichtbaarheid en verkoop enorm te vergroten.

Maar dat is niet de enige manier waarop TikTok gebruikers helpt hun inkomen te vergroten.

TikTok LIVE (LIVE), de livestreamingservice van de app, is waar topmakers gemiddeld tot RM20.000 per maand kunnen verdienen, of RM60.000 in goede maanden, voor consistente livestreaming tot 2,8 uur per dag.

Deze gegevens werden gedeeld door Melissa Yuen, TikTok’s Country Manager voor Maleisië, Singapore, Indonesië en Taiwan, in een interview met Vulcan Post.

Hoe meer je weet: TikTok weigerde ons een referentie voor deze cijfers te tonen. Echter, een artikel gepubliceerd door SEO-ontwerp Chicago (een in de VS gevestigd digitaal bureau) verklaarde dat TikTokers met minimaal een miljoen volgers gemiddeld $ 5.000 per maand kunnen verdienen. Door die getallen om te zetten in Ringgit, tellen ze op.

In plaats van hun inkomen te verdienen via merkpartnerschappen of advertentiedeals, verdienen LIVE-hosts via TikTok’s LIVE Gifts en Diamonds.

Verzilveren van blijk van waardering

Vergelijkbaar met hoe je een goede straatartiest die optreedt in een winkelcentrum een ​​fooi geeft, is LIVE Gifts TikTok’s manier om kijkers hun waardering te laten tonen voor de inhoud van een host.

Kijkers kunnen zoveel geschenken sturen als ze willen tijdens de livestream van de host. In ruil daarvoor beloont TikTok’s “Gifter Level Up”-programma gulle Gifters met voordelen, zoals een livestream shoutout door de host.LIVE Gifts worden gekocht met munten (TikTok’s virtuele valuta), die worden gekocht met echt geld. Op het moment van schrijven kost een enkele munt RM0,05, maar dit fluctueert omdat het gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar. LIVE Cadeaus kunnen tussen 1 munt en 28.888 munten kosten.

Elk virtueel geschenk wordt weergegeven als een geanimeerde of stilstaande sticker

Zodra een gastheer genoeg geschenken heeft ontvangen, kunnen ze diamanten verzamelen om ze om te zetten in echt geld om naar hun bankrekeningen over te maken. Diamanten worden toegekend door TikTok om de populariteit van makers en hun inhoud te erkennen.

Hoe meer je weet: De omrekeningskoers van diamanten is gebaseerd op de wisselkoers van de markt, waarbij 200 diamanten US$1 waard zijn (ongeveer RM4). Als een host 100.000 diamanten verdient voor een livestreamsessie, is dat $ 500 (ongeveer RM2.215).

Sommige LIVE-hosts zijn zo succesvol geworden dat ze hun baan hebben opgezegd, terwijl anderen zelfs een TikTok LIVE-bureau hebben opgezet om meer makers op te bouwen.

Van levensstrijd tot succes met livestreamen

Zuhamizam Mohd Azami, die de artiestennaam “Papi” draagt, is een Maleisische LIVE-presentator die in november 2021 Sakapapi Empire Agency (Sakapapi) oprichtte.

Voor de context: Sakapapi is een TikTok-bureau, de manier waarop het platform met hosts werkt en hun livestreamingcarrière ondersteunt.

Papi begon zijn TikTok LIVE-reis om zijn geestelijke gezondheidsproblemen te bestrijden en als een manier om de tijd te doden te midden van een baanverlies tijdens de pandemie. Door gedurende zijn downtime gemiddeld drie uur constant te streamen, in combinatie met de steun van zijn volgers, groeide Papi uit tot een tophost in Maleisië.

Hoe meer je weet: Tophosts worden wekelijks door TikTok gekozen op basis van het aantal diamanten dat ze ontvangen.

Papi kreeg later een andere baan aangeboden, maar waagde een sprong in het diepe om TikTok-livestreaming als zijn fulltime carrière na te streven.

“Vandaag kan ik met plezier zeggen dat dit de beste beslissing in mijn leven is”, mijmerde hij. Met de steun van TikTok Agency bij het begeleiden van de groei van Sakapapi, huisvest het bureau nu meer dan 360 Maleisische hosts.

De gastheren die met Sakapapi werken / Image Credit: Sakapapi

Een LIVE-host die met Sakapapi werkt, is Erina (​​baby_erinaa), die medio 2021 begon met livestreamen terwijl ze worstelde met slapeloosheid.

Erina streamde consistent lifestyle, ‘day in the life’-content gedurende gemiddeld zes uur per dag terwijl ze ’s nachts wakker was, waardoor haar account groot genoeg werd om door Sakapapi te worden gescout.

Natuurlijk kreeg Erina enige tegenslag van haar familie bij het nastreven van dit carrièrepad, maar haar doorzettingsvermogen en passie slaagden erin hen van het tegendeel te overtuigen.

Zo werd wat begon als een livestream-hobby haar fulltime baan.

Volgens het TikTok-team kunnen LIVE-makers al hun verdiensten rechtstreeks opnemen via de app zelf. Bureaus daarentegen krijgen rechtstreeks van TikTok een commissie betaald, die wordt berekend op basis van de maandelijkse prestaties van hun hosts.

Om toe te voegen, ontvangen Erina en andere LIVE-hosts onder Sakapapi ook voordelen.

LIVE-hosts krijgen bijvoorbeeld wekelijkse virtuele trainingslessen om hun vaardigheden voor het maken van inhoud te verbeteren, zoals het ontwikkelen van ideeën en het bewerken van video’s, allemaal uitgevoerd door Papi.

Sakapapi biedt ook apparatuur voor livestreaming, zoals ringlampen en microfoons om hun streams naar een hoger niveau te tillen. In termen van geldelijke voordelen krijgen gastheren fysieke goudstaven.

Onderdeel van een ecosysteem van creatieven

Volgens Melissa is het doel van TikTok LIVE in de komende zes maanden om zijn positionering als de “livestreaming entertainment-app voor iedereen” te versterken.

Daarom wil TikTok bestaande en aspirant-videomakers aantrekken en laten groeien tot volwaardige hosts die een inkomen verdienen met livestreaming.

“We zijn van plan dit te bereiken door onze inspanningen op te voeren om samen te werken met de juiste bureaus en hosts, terwijl we ook het merkimago en de zichtbaarheid van TikTok LIVE in Maleisië blijven verbeteren”, zei ze.

Behalve dat het een levensvatbare carrièrekeuze is voor videomakers, kunnen TikTok LIVE-hosts merken ook helpen om contact te maken met en resoneren met het publiek terwijl ze verkopen op TikTok Shop.

De relevantie van livestreaming kan niet worden afgewezen, aangezien het zal blijven groeien, met een voorspeld samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 16,14% van 2022 tot 2028.

En hoewel er nog steeds het stigma heerst dat banen voor het maken van inhoud ‘niet echt’ zijn en dat je er niet van kunt leven, kunnen platforms zoals TikTok LIVE en de succesverhalen ervan juist katalysatoren zijn voor verandering.

Zoals Erina opmerkte: “Met inhoud van consistente kwaliteit komt een consistent inkomen.”

  • Meer informatie over TikTok LIVE hier.
  • Lees onze andere artikelen over livestreaming hier.

Featured Image Credit: TikTok LIVE-hosts onder het bureau SakapapiLAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in