Hoe TikTok de ultieme plek werd om te winkelen

0
123


  (ES)

(ES)

TikTok kwam voor het eerst in het publieke bewustzijn tijdens het hoogtepunt van de eerste lockdown van 2020. ‘S Nachts namen mensen dansroutines van 15 seconden op, kopieerden recepten voor bananenbrood en lachten om gestoorde komische sketches. Sindsdien is een app die grotendeels werd afgedaan als een meme-gestuurd platform, een van de krachtigste platforms geworden voor het stimuleren van modetrends en verkopen.

Beroemdheden zoals Hailey Bieber en Selena Gomez hebben beide met succes beautymerken gelanceerd die zijn verankerd rond een TikTok-first marketingplan. Tegenwoordig is het onmogelijk om makers te ontkomen aan het beoordelen van producten uit respectievelijk Rhodos of Rare Beauty. Rare Beauty CMO Katie Welch onthulde onlangs in een interview met The Verge dat de make-uplijn buiten Selena Gomez’ eigen sociale bereik is gegroeid, wat vooral verbazingwekkend is gezien het feit dat ze de vijfde meest gevolgde persoon op Instagram is. Influencers hebben hun merk ook een begrip gemaakt dankzij hun strategisch gebruik van het platform. Het meest opvallende is dat de 25-jarige Matilda Djerf haar cult-achtige populariteit op de app heeft gebruikt om $ 22 miljoen aan verkopen te verdienen voor haar Djerf Avenue-merk.

Luxe modehuizen experimenteren met succes met de app. Het meest opvallende is dat #Gucci bijna 3,1 miljard views heeft, met de iconische Jackie-tas van het merk, die voor het eerst werd uitgebracht in 1961, met meer dan 21 miljoen views. Als gevolg hiervan is de vraag naar de tas jaar-op-jaar met 50% gestegen, waardoor de gemiddelde verkoopprijs met 65% is gestegen volgens het RealReal 2021 Reasale Report. Evenzo heeft de Pochette-tas met monogram van Louis Vuitton meer dan een miljoen views op TikTok gegenereerd, wat zich vertaalde in een stijging van 47% jaar-op-jaar in de verkoop van de schoudertas.

Selena Gomez op TikTok (Selena Gomez/TikTok)

Selena Gomez op TikTok (Selena Gomez/TikTok)

Producten zoals de Dyson-föhn van £ 400, Clinique’s 50 jaar oude zwarte honinglippenstift en Kim Kardashims Skims-loungejurk zijn viraal gegaan en zijn cult-items geworden, onmogelijk te kopen. In het TikTok 2022 What’s Next-rapport ontdekten ze dat 67% van de gebruikers zegt dat TikTok hen inspireert om te winkelen, zelfs als dat niet de bedoeling is. De populaire hashtag #TikTokMadeMeBuyIt heeft meer dan 21 miljard views.

Hoewel sociale media al jaren aankoopbeslissingen beïnvloeden, is TikTok anders dan alles wat eerder is geweest. Het heeft 1,2 miljard actieve gebruikers die maar liefst 25,7 uur per maand aan de app besteden. Daarentegen besteden Facebook-gebruikers slechts gemiddeld 16 uur per maand en Instagram-gebruikers 7,9 uur. Bovendien is 70% van de TikTok-gebruikers Gen Z, die momenteel $ 143 miljard aan totale koopkracht waard is en tegen 2025 130% zal bijdragen aan de groei van de markt voor persoonlijke luxegoederen.

TikTok heeft twee manieren waarop videomakers inkomsten kunnen genereren met hun inhoud: korte video’s en livestream-shopping. De eerste zijn minivlogs in de trant van ochtendroutines, Outfit Of The Days en tips en recensies die producten in herkenbare, organische omgevingen plaatsen (hoewel de maker waarschijnlijk een gelieerde link naar het product heeft in zijn bio of TikTok-winkel). Ondertussen is livestream-shoppen in wezen een gemoderniseerde versie van een tv-winkelkanaal zoals QVC, waar makers en merken hun producten in realtime presenteren.

Georgia May op TikTok (Georgia May/TikTok)

Georgia May op TikTok (Georgia May/TikTok)

“In de context van Gen Z is het geen verrassing dat TikTok enorm veel conversiekracht heeft”, zegt Jordan Mulvaney, Creative Digital Strategist bij The Digital Fairy. directe aankopen. Recensies uit de eerste hand zijn de krachtigste tool in het arsenaal van een merk, op voorwaarde dat ze in de eerste plaats een goed product verkopen.”

En dan is er nog het algoritme. In de app kun je vijf dagen achter elkaar door de bodemloze ‘Voor jou’-pagina scrollen en voortdurend nieuwe inhoud krijgen die specifiek is afgestemd op je interesses; wat betekent dat er onbeperkte mogelijkheid is om iets te kopen. Een van de meest onaangename resultaten van deze honger naar nieuwheid die wordt ingeprent door het oneindige algoritme, is de “microtrend”. Vaak nemen deze seizoenstrends de esthetische componenten uit traditionele subculturen en herverpakken ze in iets dat kan worden nagebootst, gekocht en verkocht. Microtrends stimuleren ook consumptiegedrag van gebruikers door gebruik te maken van de psychologische angst om iets te missen – wanneer iedereen die een bepaald kledingstuk draagt ​​viraal gaat, moet u het toch ook kopen?

Het is een mind-trick die nu wordt versterkt door de buitensporige berichtgeving in de media over TikTok-trends, waar publicaties rapporteren over de nieuwste rages – zoals ‘coastal grandma chic’, ’the clean girl’, ‘cottagecore’ en ‘night luxe’ – naast ‘How om deze look te krijgen” pagina’s vol met links. Eerder dit jaar merkte Rachel Tashjian, directeur van het modenieuws van Harper’s Bazaar, op: “we beleven een massapsychose die zich uit in trendrapportage.”

“De combinatie van het TikTok-algoritme, waarmee gewone mensen buitengewone grip kunnen krijgen, en de in-platform winkelfuncties, die impulsaankopen vergemakkelijken, maakt TikTok tot een krachtig platform voor merken die verkopen willen maken”, zegt influencer-marketingbureau Verity Park, oprichter van Verity Park. , TBH. “Een van de video’s van 30 seconden van mijn klanten waarin haar haarroutine werd getoond, werd door 1,4 miljoen mensen bekeken en leverde £ 7.000 aan verkopen op voor de merken die ze koos om te laten zien. Een ander verkocht voor meer dan £ 100.000 aan schoonheidsproducten in een paar TikTok-levens.”

Veel buitenstaanders hebben gebruik gemaakt van de kracht van TikTok en hebben het platform gebruikt om in de industrie door te breken. Twee jaar geleden lanceerden IndrÄ— NarbutaitÄ— en Lukas Źvikas het streetwear-merk Broken Planet World op TikTok. Binnen twee maanden na het testen van inhoud gingen ze monsterlijk viraal. “Het was niet eens een gestage groei. We hadden letterlijk geen weergaven, en toen bam – één video werd in één nacht drie miljoen keer bekeken”, herinnert Narbutait zich. Dankzij dat groeide hun Instagram-pagina in een week van 100 naar 10.000 volgers, en terwijl ze het algoritme bleven beheersen, groeide het merk binnen een jaar uit tot een bedrijf van meerdere miljoenen ponden.

Hoewel NarbutaitÄ toegeeft dat de app hun leven heeft veranderd, aarzelt ze om te veel op TikTok te vertrouwen. “Als je bijvoorbeeld een productlijst wilt posten, bereikt die mensen waarschijnlijk niet. Je moet nadenken over trending geluiden en formaten, wat betekent dat je je creatieve visie sterk moet aanpassen”, zegt ze. “Met TikTok is het feit dat het zo authentiek is wat mensen naar het platform drijft. Het is niet gepolijst, het is niet de plek waar je je hoogproductieve, redactionele video’s plaatst.”

Broken Planet Market op TikTok (Broken Planet Market)

Broken Planet Market op TikTok (Broken Planet Market)

Narbutait: hoewel TikTok goed is voor het vinden van nieuwe klanten, is het niet per se gebouwd om een ​​gemeenschap te cultiveren op dezelfde manier als Instagram. “Terwijl TikTok de mogelijkheid heeft om een ​​product uit te verkopen nadat het viraal is gegaan, staat het de specifieke merken niet toe klanten buiten een trend te houden”, beaamt Mulvaney. “Merken hebben de mogelijkheid om social te gebruiken als een geweldige marketingtool en het in hun bredere ecosysteem te verwerken, maar als het gaat om merkloyaliteit en affiniteit, zal een flits in het pan-product niet veel blijvende effecten hebben.”

Naarmate TikTok dergelijke problemen begint aan te pakken, bestaat het gevaar dat de app te veel gefocust raakt op het uitbouwen van deze delen van het platform en zijn aantrekkingskracht verliest. NarbutaitÄ— is meerdere keren benaderd om Broken Planet te laten beginnen met live winkelen, maar heeft elke keer teruggedrongen: “Ik begrijp dat het een andere manier van winkelen is, maar de hele sfeer ervan moedigt overconsumptie aan. Er zijn timers, snelle kopers en complete overprikkeling – het werpt me letterlijk af als ik het zie. Winkelen moet niet snel en impulsief zijn, zeker gezien alles wat er speelt met de klimaatcrisis.”

“Als TikTok niet oppast, kan het kapitalisme het vernietigen, vergelijkbaar met hoe we Instagram snel hebben zien veranderen in een digitale winkelstraat met advertenties en merken die je links, rechts en in het midden raken – als de kwaliteit van de gebruikerservaring is risico loopt, zal het publiek stuiteren”, beaamt Jordan, verwijzend naar de recente ‘Make Instagram, Instagram Again’-protesten waarbij beroemdheden als Kim Kardashian en Kylie Jenner een online petitie steunden waarin het platform werd opgeroepen voor zijn flagrante minachting van zijn gebruikers voor winst .

Of het nu een opzettelijk ontwerp is of niet, TikTok is op weg om een ​​van de krachtigste e-commerceplatforms ter wereld te worden. Of dat is wat de gebruikers willen, is echter iets dat de levensduur van de app zal bepalen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in