Hoe TikTok de giftige eetcultuur in stand houdt

0
11


TikTok’s meest bekeken video’s over eten, voeding en gewicht houden de giftige voedingscultuur in stand onder het jonge publiek van de sociale-mediasite, zo blijkt uit een grootschalig onderzoek in de VS.

Onderzoekers van de Universiteit van Vermont in de VS analyseerden 1.000 TikTok-video’s onder de tien meest gebruikte hashtags voor voeding, voeding en gewicht. Gezien de invloed van het socialemediaplatform, bevelen ze ondersteuning aan voor gebruikers om geloofwaardige voedingsinformatie te onderscheiden en hun feeds samen te stellen om voedingsgerelateerde inhoud te vermijden.

Het team publiceerde zijn bevindingen in PLOS One.

Co-auteur van de studie, vertelde Dr. Lizzy Pope: Kosmos de studie “illustreert hoe vaak inhoud met betrekking tot gewicht en voedingscultuur op TikTok is”.

Het onderzoek toont aan dat inhoud die werd gedeeld onder tien populaire hashtags – elk met meer dan een miljard views – het idee bestendigde dat gewicht de belangrijkste maatstaf voor iemands gezondheid is, verheerlijkte dunheid en positioneerde voedsel als een middel om gezondheid of dunheid te bereiken.

Minder dan 3% van de geanalyseerde video’s was ‘inclusief gewicht’.

Voor video’s met de code #nutrition is slechts 1,4% gemaakt door geregistreerde diëtisten, waarbij de meeste voedingsadviezen voor gewichtsverlies worden gegeven door niet-experts.

Logboek.  pon.  0267997. T002
De laatste geselecteerde hashtags / Credit: University of Vermont

Pope zegt dat dit soort voedingsgerelateerde inhoud op sociale media niet goedaardig is.

“Eerder onderzoek heeft aangetoond dat het bekijken van voedingsgerelateerde sociale media-inhoud correleert met een negatief lichaamsbeeld en eetstoornissen.”

De bevindingen zijn met name zorgwekkend gezien de populariteit van TikTok onder tieners en jonge volwassenen.

“Elke dag krijgen miljoenen tieners en jonge volwassenen inhoud op TikTok te zien die een zeer onrealistisch en onnauwkeurig beeld schetst van voedsel, voeding en gezondheid … vast komen te zitten in ‘gewichtsverlies’ TikTok kan een heel moeilijke omgeving zijn, vooral voor de gebruikers van het platform, dat zijn jonge mensen”, zegt Pope.

Onderzoeken van het Reuters Institute in 20 landen, waaronder Europa, Noord-Amerika, Japan en Australië, hebben aangetoond dat 40% van de mensen tussen 18 en 24 jaar TikTok elke week gebruikt. Het platform zegt dat een derde van de gebruikers 14 jaar of jonger is.

De analyse hield ook rekening met speciale effecten zoals geluiden die aan de video’s werden toegevoegd, een functie van het sociale-mediaplatform. Ze ontdekten dat verschillende geluiden die vaak worden toegevoegd aan inhoud over gewichtsverlies, een dialoog in de stijl van een peptalk van een coach of trainer waren, met zinnen als “geen excuses”, “sta op” en “als je het al erg genoeg wilt, zul je doe het”, suggereert het falen om gewicht te verliezen als een falen van persoonlijke motivatie.

Een deel van de video’s (14%) vermeldde specifieke diëten, waaronder caloriearme of eiwitrijke diëten, vloeibare ‘reinigingen’ en intermitterend vasten.

Pope beveelt aan: “jonge mensen ontwikkelen kritische denkvaardigheden rond de inhoud die ze op sociale media zien, en stellen hun feeds zorgvuldig samen om spervuur ​​​​van voedingsgerelateerde inhoud te voorkomen”.

“Maar het is ook heel belangrijk dat we werken aan het bestrijden van maatschappelijke normen die de voedings- en welzijnscultuur in stand houden”, zegt ze.


Lees verder: Vapen op TikTok wordt positief weergegeven

Horloge: Barbie-poppen en lichaamsbeeldLAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in