Hoe TikTok Colleen Hoover en haar romans een heropleving gaf

0
85


Deze inhoud bevat gelieerde links. Wanneer u via deze links koopt, kunnen we een aangesloten commissie verdienen.

Met een lijst van meer dan een dozijn romans en novellen is Colleen Hoover geen nieuwe auteur. Sinds de publicatie van haar eerste roman in 2012 heeft de romanschrijver de liefdevolle bijnaam CoHo verdiend en heeft ze gewerkt om een ​​enorme aanhang van toegewijde fans te kweken. Ze startte in 2016 een Facebook-groep met de naam Colleen Hoover’s CoHorts, die vandaag de dag nog steeds actief is met meer dan 130.000 leden die over haar werk praten. Er zijn andere groepen opgericht om over haar individuele romans te praten, zoals deze voor Waarheid met meer dan 30.000 leden. Hoover is de 2e meest gevolgde auteur op Goodreads.

Sinds de opkomst van TikTok in de literaire scene, wordt ze de ‘Koningin van BookTok’ genoemd, met meer dan 800.000 volgers en honderden video’s onder de hashtag #colleenhoover. Volgens Hoover’s uitgever Atria hebben haar meest populaire boeken op TikTok in totaal 151 weken doorgebracht The New York Times bestsellerlijst. romans zoals Het eindigt bij ons gepubliceerd in 2016 stonden in 2022 weer op de lijst met blijvende kracht. Hoe zit het met Hoover en haar boeken hebben zoveel weerklank bij TikTok?

Haar TikTok-content

Het duurt niet lang om te zien waarom Hoover zo boeiend is op haar TikTok. Video’s met haar moeder en familie en de realiteit van auteurschap geven kijkers een kijkje in wie ze werkelijk is. Ze plaatst natuurlijk updates over haar boeken, glimpen van een nieuw manuscript en aankondigingen over releasedatums, samen met duetten met lezers die snikken aan het einde van haar emotionele achtbaanboeken. Maar ze plaatst ook video’s van haar ‘hot puinhoop’-leven, zelfs wanneer haar microfoon uitvalt of wanneer ze haar muis en toetsenbord vergeet tijdens een schrijfuitje, 130 kilometer van huis.

Haar lezers schrijven over hoe emotioneel haar boeken zijn, hoe makkelijk ze een marathon te lopen zijn. Video’s vertellen over de wilde plotwendingen, de emotionele whiplash, de hype van Hoovers boeken. Degenen die het weten, nemen mensen op die ze in het openbaar zien, terwijl ze de laatste paar pagina’s lezen of een grote plotwending. Lezers putten voldoening uit het doormaken van dezelfde emotionele beroering en blijven terugkomen voor meer.

Haar pre-TikTok sociale media

Om erachter te komen waarom Hoover en haar romans resoneren met TikTok, wilde ik kijken naar haar andere sociale media van voordat de klok-app werd gemaakt. Haar Instagram vóór 2020 staat vol met weggeefacties voor haar romans, een glimp van haar schrijfleven en berichten over haar persoonlijke leven. Foto’s van gesmolten boter in haar magnetron staan ​​tussen foto’s die haar roman Layla promoten. Foto’s van haar moeder en kinderen, mooie promotionele lay-outs en ook een foto van een verbrande pizza vullen haar raster.

Haar Twitter pre-TikTok-jaren bevatten vergelijkbare inhoud: weggeefacties, persoonlijke berichten en een kijkje in het leven van de auteur. Haar posts zijn vaak sarcastisch, vol humor en nemen zichzelf niet al te serieus.

Echt, als je haar inhoud vóór TikTok vergelijkt met nu, is haar inhoud niet veel veranderd. Ze heeft schijnbaar altijd gepost over haar leven van chaos, haar boeken en interactie met haar fans. TikTok is gewoon een ander platform voor de inhoud die ze plaatst.

Waarom TikTok?

Dus waarom gaf TikTok de boeken van Colleen Hoover een tweede leven? Welnu, ten eerste is het publiek van TikTok bij uitstek geschikt voor de doelgroep van Hoover met 60% in de leeftijdscategorie van 16 – 24 jaar. Bovendien is 60% vrouw, wat het belangrijkste publiek is voor romans. Met haar personages, vaak jonge volwassenen, is het gemakkelijk in te zien waarom TikTok een perfect platform is voor haar romans.

Maar ik denk dat het iets dieper ligt dan dat. Honderden auteurs schrijven voor dat publiek in het romantiekgenre en resoneren lang niet zo veel als Hoover en haar romans. Dit is waar authenticiteit en emotionaliteit om de hoek komen kijken.

TikTok lijkt authenticiteit meer te waarderen dan de meeste andere sociale-mediaplatforms. In plaats van het gepolijste, perfecte leven van Instagram-beïnvloeders of de sarcastische en vaak uitgebraakte inhoud op Twitter, komen makers vaak make-upvrij naar TikTok (of lijken ze op zijn minst make-upvrij) en delen ze hun echte strijd. Authenticiteit, of de gedaante ervan, resoneert met het publiek. Uit een onderzoek bleek dat 64% van de TikTok-gebruikers zei dat ze hun ‘ware zelf’ in de app kunnen zijn, inhoud kunnen plaatsen die ze nergens anders zouden plaatsen, en 77% zei dat ze zich openlijk konden uiten.

Het is moeilijk te zeggen of het een kwestie van timing is, of de populariteit van de app tijdens het begin van de pandemie omhoogschiet, of dat het een kwestie is van smaakveranderingen naarmate Gen Z en hun voorkeur voor ‘oprechtheid’ steeds meer met sociale media bezig zijn. Maar de trend is duidelijk: TikTokers willen rommeligheid en rauwe emoties.

Romantiekromans, met al hun in-your-face emoties en ernst, hebben vanwege deze trend een enorme community op de app gevonden. Lezers concentreren zich vaak op de emoties die boeken hen laten voelen, en stellen lijsten samen met boeken die hen lelijk deden huilen of boeken met emotionele onderbuikslagen. TikTok geeft niet veel om de nieuwheid of veronderstelde artistieke waarde van romans, maar om hoe het voelt om ze te lezen, waarbij vaak romans van jaren geleden worden gepromoot. Het gaat er meer om of een roman leuk is, of ze er iets van voelen, dan hoe slim je je voelt als je ze leest. Jonge volwassenen, fantasie en romantiek behoren tot de meest populaire genres in de BookTok-gemeenschap.

Dus wanneer Hoover video’s van haar rommelige leven plaatst, is hun populariteit logisch. Met de voor jou-paginastructuur van de app en de snelheid waarmee gebruikers het TikTok-algoritme precies voeden wat ze willen, is het een unieke perfecte omgeving om Hoover en haar romans onder de aandacht te brengen van steeds meer mensen dan voorheen.

De emotioneel complexe romances die ze schrijft en de auteur zelf stralen een gevoel van authenticiteit uit en dat is precies waarom ik denk dat ze zo veel weerklank vinden in de app.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in