Hoe Samsung de taal van TikTok gebruikt om zijn flip-telefoons te verkopen

0
15


Samsung brengt zijn nieuwe reeks flip-telefoons op TikTok – door zijn waarde als camera, statief en sociaal hulpmiddel aan te tonen.

Het nieuwe apparaat, de Z Flip4, staat centraal in de nieuwe samenwerking met TikTok en Syco, die een jong en creatief publiek wil aanspreken door de vorm van de telefoon te combineren met de functie van sociale media.

De samenwerking bevat speciale ‘Drops’ op TikTok, waarin een beroemde songwriter een gloednieuw nummer zal maken ‘stems’ exclusief verkrijgbaar op het platform. Dat biedt op zijn beurt artiesten of fans de mogelijkheid om hun eigen versie op TikTok te maken, met de kans om een ​​contract met Universal Music te winnen op de achterkant van hun creatie.

Benjamin Braun is chief marketing officer voor Samsung Europe. Hij legt uit dat de campagne is ontworpen om de mogelijkheden van de klaptelefoon te introduceren bij een doelgroep die in het verleden tabletachtige smartphones heeft gebruikt: “Als je een van deze opvouwbare apparaten hebt, zit alles erin. Dus je hebt je camera’s, je luidsprekers, de softwarekracht om ze te mixen…

“TikTok is een plek waar we jongeren kunnen bereiken. Maar als je onze traditionele manier van marketing gebruikt zoals we dat op tv zouden doen, dan werkt dat format nietniet werken. Een tv-advertentie kan 60 seconden lang zijn, 45 seconden lang … dat landschapsformaat en de manier waarop we het verhaal opbouwen in traditionele marketingkanalen, werkt gewoon niet.”

Als gevolg hiervan rekent Samsung op het partnerschap om zijn producten te demonstreren op een manier die authentiek aanvoelt voor de TikTok-generatie. Er zijn parallellen met soortgelijke inspanningen van Fender, die ook samenwerkte met muzikanten aan de korte video-app om zijn bonafide te demonstreren op een manier die eigen was aan het platform. Terwijl Fender zich concentreerde op de muziekaspecten, is Samsung’s pitch breder en omvat meer aspecten van sociale creatie.

Het maakt deel uit van een bredere campagne die erop gericht is om flip-telefoons opnieuw in het publieke bewustzijn te introduceren. Maar hoewel de tv-iteraties van de marketing meer massamarkt zijn, betoogt Braun dat de TikTok-samenwerking de alomtegenwoordige aanwezigheid van Samsung in consumententechnologie aanspreekt.

Creatieve evolutie

Hij zegt dat Samsung’s marketinginspanningen in het algemeen gebaseerd zijn op drie doelen. De eerste is het vergroten van de bekendheid van Samsung’s assortiment elektronica, terwijl de tweede gebaseerd is op aanwezigheid wanneer een consument een aankoop overweegt. De derde, conversie, is het eindresultaat van de campagne in zijn totaliteit – en hij merkt op dat het ervan uitgaat dat het overal authentiek is geweest.

Daartoe merkt hij op dat de snelheid waarmee campagnes samenkomen, wordt opgeschud door platforms als TikTok. Over Samsung’s ’toekomstige generaties’ marketingteam gesproken, Braun zegt: “Het is’s jonge mensen die allemaal onder de 30 jaar zijn. Ik voel me als een dinosaurus als ik ze ontmoet.

“Ze doen niet”geen agentschappen of productiehuizen gebruiken… Ze komen met een idee. Ze schoppen het rond. Ze creëren hun idee op hun Samsung-apparaten. Ze filmen het, monteren het, pushen het live. Van idee tot uitvoering kan het een paar uur duren voordat [publication]. En dan zien ze meteen de uitvoering ervan.”

Braun merkt op dat in dat opzicht het creatieve proces voor marketinginspanningen dat van de gebruikers van Samsung-apparaten en TikTok weerspiegelt. De democratisering van creatie met behulp van die tools stelt makers in staat om de oude poortwachters te omzeilen om een ​​​​publiek te laten groeien – maar het stelt merken als Samsung ook in staat om op dezelfde manier met gebruikers te praten.

De StemDrop-campagne bevat een ‘StemDrop Mixer’ op TikTok, waarmee makers van alle niveaus kunnen experimenteren met individuele effecten, harmonieën en melodieën om hun eigen unieke versie van het nummer te creëren en te uploaden. Het gaat terug op Brauns argument over de voordelen van de democratisering van online muziekcreatie.

De campagne werd officieel gelanceerd op 26 oktober op TikTok, onder creatieve leiding van Syco Entertainment en Republic Records van Universal Music Group. Het bevat ook een origineel nummer – Red Lights – van Max Martin, Savan Kotecha en Ali Payami, die als team enkele van de meest populaire popsongs van de afgelopen jaren hebben geproduceerd om de TikTok-makers een originele hook te bieden.

Merkextensies naar platforms zijn altijd een hachelijke propositie. Een te losse verbinding en consumenten voelen zich verkocht aan, in plaats van een dialoog aan te gaan met het merk. Op zo’n door makers geleid platform als TikTok is dat risico dubbel zo groot. Door zich te concentreren op het aantonen waarom de Z Flip4 complementair is aan het creatieproces, probeert Samsung dat probleem te verhelpen en een nieuwe generatie consumenten te activeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in