Hoe merken Instagram, TikTok . gebruiken

0
121


  • Een nieuw rapport zegt dat de verkoop van social shopping in de VS in 2025 meer dan zal verdubbelen tot $ 99 miljard.
  • Het Influencer Intelligence-rapport beschrijft hoe marketeers makers en platforms gebruiken om de verkoop te stimuleren.
  • Instagram is hun favoriete platform, maar TikTok wint aan populariteit.

Social shopping is traag op gang gekomen in de VS, maar een nieuw rapport voorspelt dat het klaar is voor groei, aangezien merken influencers gebruiken om de verkoop te stimuleren.

De verkoop van sociale winkels in de VS zal naar verwachting meer dan verdubbelen tot $ 99 miljard in 2025 vanaf 2022, aangedreven door kledingmerken, consumentenelektronica en woondecoratie, aldus een nieuw 39-pagina’s tellend rapport, “The Role of Influencers within Social Commerce”, van het Britse influencer-marketingplatform en merkadviesbureau Influencer Intelligence, onder vermelding van Accenture.

Sociaal winkelen is in de VS en het VK niet aangeslagen bij shoppers en adverteerders zoals in China, waar het in 2021 $ 400 miljard bereikte. Platforms zoals Facebook en TikTok hebben problemen ondervonden met hun sociale winkelfuncties en zijn in sommige gevallen teruggetrokken .

Toch ziet Influencer Intelligence een groot potentieel voor social commerce, vooral als er influencers bij betrokken zijn.

“Er is zeker interesse, maar er is nogal wat voorzichtigheid. Merken willen inspringen, maar een deel ervan is dat de technologie er gewoon niet is”, zegt Sarah Penny, content- en onderzoeksdirecteur van Influencer Intelligence.

Hier zijn vijf belangrijke punten uit het rapport, dat is gebaseerd op een online-enquête onder 150 marketeers die in maart en april is gehouden en uit andere deskundige bronnen.

1. Influencer-budgetten verschuiven naar social shopping

Merken hebben meer dollars naar social commerce verplaatst, omdat het resultaten heeft opgeleverd. Wanneer influencers worden geïntegreerd in een social commerce-campagne, stijgt de ROI met maximaal 35%, aldus het rapport, daarbij verwijzend naar Ogilvy.

Negenentwintig procent van de ondervraagde merken zei tegen het einde van het jaar 30% tot 49% van hun marketingbudget voor influencers te besteden aan social commerce, tegenover 23% van de merken nu.

Wellnessmerken hebben de trend gestimuleerd, waarbij 45% van de respondenten zegt dat ze de uitgaven voor social commerce in die categorie hebben opgevoerd, op de voet gevolgd door mode en beauty.

“Waar e-commerce tot nu toe werd aangedreven door zoeken en vaak het resultaat was van het feit dat een klant precies weet wat ze willen kopen, zien we nu een verschuiving van dit waar influencer en social commerce de ontdekking van nieuwe producten stimuleren”, Lex Bradshaw – Zanger, L’Oréal UK en Ierland’s chief digital and marketing officer, zeiden in het rapport.

2. Instagram wint, maar TikTok komt sterk op

Bijna zeven op de tien merken zeiden dat Instagram het meest succesvol was als het gaat om influencer-gedreven social commerce-campagnes. TikTok werd tweede (begunstigd door vier op de tien merken), gevolgd door Facebook, YouTube, Twitter, Snap en Pinterest.

Instagram is ook populair bij shoppers, met meer dan de helft van de gebruikers die wekelijks op het platform winkelt, volgens de eigen enquête van het platform.

Experts uit de sector wezen op de krachtige algoritmen van Instagram en TikTok als factoren voor hun succes. Instagram is goed ingeburgerd en heeft het ook gemakkelijk gemaakt voor merken om zijn sociale winkelfuncties te gebruiken, zei Penny.

Maar TikTok verkleint de kloof. Terwijl 61% zei dat Instagram in de toekomst een prioriteit zou zijn, noemde 45% TikTok, een stijging van 40% die het nu als hun meest succesvolle platform noemde.

3. Als het op influencers aankomt, is kleiner beter

Merken hebben het meeste succes geboekt bij micro-influencers, degenen die 5.000 tot 9.999 volgers hebben en worden gezien als zeer loyale consumenten.

“Ik heb liever 10 kleinere streamers die zich op ons publiek richten dan één enorm publiek zonder lange levensduur”, vertelde Gavin Williams, directeur van digitale en e-commerce bij luxeboetiek The House of Creed, aan Influencer Intelligence.

Penny zei dat micro-influencers vaak contact hebben met hun volgers, wat het vertrouwen bevordert.

“Je raakt misschien niet zoveel klanten met hen, maar de conversie die je krijgt van dat publiek is een stuk hoger omdat er veel meer vertrouwen is. Het is peer-to-peer-aanbeveling op sociale media,” zei ze.

Een derde van de merken meldde dat ze van plan zijn het meest te investeren in micro-influencers voor social commerce, en een vergelijkbaar aandeel zegt dat ze influencers gebruiken met meer dan 1 miljoen volgers.

4. Liveshopping, AR en virtuele influencers

Marketeers zien een groot potentieel voor social commerce in live video, augmented reality en virtuele influencers.

Uit onderzoek van Shopify blijkt dat bijna 50% van de consumenten productvideo’s wil bekijken voordat ze een aankoop doen. Dienovereenkomstig is meer dan 60% van de marketeers van plan om prioriteit te geven aan video’s met shoppable links in hun social commerce-strategie, terwijl een derde van plan is om livestreaming te gebruiken, zoals Nordstrom en Sephora al doen.

Nog eens 36% van de respondenten voorspelde dat influencer-marketingcampagnes met AR social-commercestrategieën zouden domineren, terwijl 30% AI-aangedreven conversatie en personalisatie als een grote trend beschouwt.

De aantrekkingskracht van virtuele influencers is dat ze met elke klant kunnen communiceren en dat hun reputatie controleerbaar is.

Alibaba gebruikte bijvoorbeeld zijn AI-beïnvloeder Ayayi om zijn merk Tmall te promoten en kreeg in één week 53 miljoen views voor de hashtag #AlibabaDigitalEmployeeAYAYI, volgens het rapport.

“Generatie Z toont toenemende interesse in tweedimensionale en ACG-inhoud (Animation, Comics en Games), en een groeiend aantal merken adopteert virtuele influencers om deze fans te verleiden. In de toekomst kunnen we ook virtuele klantenservice zien, 24-uurs live-uitzendingen gehost door virtuele ankers en nog veel meer”, vertelde Elisa Harca, medeoprichter en Azië-CEO van Red Ant Asia, aan Influencer Intelligence.

5. Sociaal winkelen moet aantonen dat het de verkoop stimuleert

Ongeveer een derde van de respondenten (35%) noemde betere ROI-info een toptrend in social commerce in de komende twee jaar.

“Vanuit het perspectief van het platform is er nog veel werk aan de winkel in termen van hoe transacties kunnen worden gedaan met zo min mogelijk wrijving voor gebruikers,” zei Penny. “Ze moeten het proces voor merken gemakkelijker maken en meer ondersteuning bieden bij het uitvoeren van campagnes.”

Iets meer dan de helft van de marketeers gebruikt platformspecifieke statistieken zoals traceerbare winkellinks op Instagram. Ook populair waren traceerbare attributielinks in content van influencers (49%), campagne-analysegegevens verstrekt door de influencer (35%) en kortingscodes (28%).

Zo vertelde het Britse briefpapiermerk Papier aan Influencer Intelligence voor zijn back to school-campagne in augustus 2021, het gebruikte trackinglinks en kortingscodes met meer dan 100 influencers voor de campagne. Papier rapporteerde na de campagne de hoogste maandomzet uit organisch verkeer, met een toename van meer dan 20% in Gen Z-klanten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in