Hoe make-uphandleidingen evolueerden van YouTube naar TikTok

0
107


Schoonheid is een betaalmiddel en kan iemands sociaal kapitaal vergroten – en de manier waarop we digitale schoonheidsinhoud consumeren, evolueert en verandert voortdurend. Het lijkt erop dat TikTok in 2022 grotendeels het favoriete platform is voor makers van schoonheidsinhoud (of ‘goeroes’, zoals ze vroeger werden genoemd) en de ene virale make-uptrend na de andere produceerde en schoonheidsliefhebbers beïnvloedde om bepaalde producten te kopen. Maar er was een tijd dat BeauyTube de beauty-influencer-scene stevig vasthield – sommigen zouden beweren dat het daar is geboren.

Met de opkomst van lifestyle-vloggen en sociaal commentaar, lijkt het erop dat de schoonheidsinhoud van YouTube een achterbank heeft ingenomen ten opzichte van de korte video’s die op TikTok te vinden zijn. Het mooie van BeautyTube is echter dat het fungeert als een visueel archief waar we trending looks en tutorials uit de late jaren 2000, 2010s, nu de 2020s kunnen zien via tutorials van pioniers zoals Jackie Aina, Michelle Phan en meer.

Schoonheidstheoreticus en contentmaker Mikai McDermott merkt op dat je een look kunt creëren van “elk moment in de 21e eeuw”. Daarnaast zegt McDermott dat de schoonheidsgemeenschap op YouTube niet is weggegaan en ook niet is ingehaald door TikTok, maar dat beide platforms totaal verschillende doelen dienen op het gebied van schoonheidsinhoud. “Iedereen kan viraal gaan op Tiktok, maar met YouTube moet je je gemeenschap koesteren. BeautyTok is een nieuw fenomeen als gevolg van onze groeiende relatie met sociale media.”

Teni Panosian, maker van de huidverzorgingslijn Monday Born en een OG-schoonheidsgoeroe die al tien jaar YouTube-tutorials maakt, sluit zich aan. “Het is normaal dat BeautyTube is veranderd en dat makers en het publiek een stap terug hebben gedaan om andere zenders”, zegt ze. Aan de andere kant geeft Panosian toe graag terug te willen keren naar YouTube. TikTok is een verfrissende verandering waar ze persoonlijk van geniet, maar ze zet ook vraagtekens bij de kwaliteit van de inhoud. “Video’s maken op BeautyTube was een investering, een verbintenis en — ik krijg niet hetzelfde gevoel van BeautyTok.”

Schoonheidsspecialiste Alicia Lartey merkt specifiek op dat het gevaar van huidverzorgingsgerelateerde inhoud op TikTok is dat het moeilijk is om huidverzorgingskennis op het platform te verifiëren in vergelijking met gedetailleerde YouTube-video’s. De opkomst van SkinTok en de toegenomen belangstelling voor huidverzorging kunnen worden toegeschreven aan de lockdown in 2020, toen Lartey zei dat er een “hyperfocus op de huid” was. McDermott is het ermee eens dat het een onthullende tijd was. “[It ] onthulde hoe weinig we voor onze huid zorgden”, zegt ze. “We waren niet echt bezorgd over wat er onder de make-uplagen zit.”

Gen Z – een grote sector van TikTokers – wordt ook gecrediteerd als milieubewuster en hyperbewust van de effecten van klimaatverandering, terwijl de schoonheidsgoeroes van YouTube bekend stonden om hun extravagante uithalen en lange make-uphandleidingen waarvoor tonnen producten nodig waren. Maar dat betekent niet dat de consumenten en influencers van TikTok nodig zijn om hun persoonlijke schoonheidspraktijken en hun compatibiliteit met onze omgeving te ondervragen.

Voor McDermott gelooft ze dat jongere generaties nog steeds make-up gebruiken op de manier die makers van OG-schoonheidscontent hebben – alleen op een andere manier. “De dramatische volledige glamourlook die KKW in de jaren 2010 populair maakte, heeft [faded,] maar mensen hebben nieuwe manieren gevonden om hun eigen uiterlijk en esthetiek te creëren met vergelijkbare producten”, zegt ze. De ‘clean girl’-esthetiek vereist misschien geen foundationlagen, vijf verschillende concealers en wimperextensies, maar er is wat consumentisme bij betrokken om die zeer ‘minimalistische’ look te krijgen. “We consumeren meer schoonheid dan ooit dankzij huidverzorgings- en make-upproducten.”

Larthe is het daarmee eens. “TikTok is de SHEIN van schoonheid”, zegt ze. “Iedereen heeft alles omdat hun favoriete goeroe het heeft aanbevolen, zelfs als ze het niet nodig hebben.” (Eén blik op de hashtag ’things TikTok made me buy’ bevestigt dat ze gelijk heeft.) Ze benadrukt dat schoonheid altijd een verspilling zal zijn, omdat veel dingen voor eenmalig gebruik zijn vanwege hygiëne en regelgevende kaders. Evenzo geeft Panosian toe dat ze als maker van inhoud sommige merken heeft gevraagd te stoppen met het verzenden van PR-mailers in een poging om buitensporig consumentisme te verminderen. Ook zij vindt dat overconsumptie meer aanwezig is op BeautyTok.

Dus, kan BeautyTube een comeback maken? “Alles gebeurt in een cyclus”, blikt Panosian terug. “We worden het ene beu en gaan door naar het andere.” Ze stelt de vraag: ‘Hoe lang kunnen we nog zo enthousiast zijn over video’s van zeven seconden? Ik kijk er erg naar uit om een ​​lange vorm terug te komen en terug te keren naar een meer betekenisvolle verbinding. Op dit moment gaat het vooral om vermaakt worden. Ik mis het verbinden.”LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in