Hoe liefdeloos van plan is om hun TikTok-viraliteit om te draaien voor aankomende EP

0
157


Op dit moment is het geen geheim dat wat TikTok-makers bezitten ongelooflijk waardevol is. Dat is de reden waarom teams van artiesten en beroemdheden in de entertainmentindustrie hun klanten aansporen om mee te doen in de razernij. Het is ook waar ze talent zullen vinden, zoals het rockduo Loveless uit Los Angeles.

Multi-instrumentalist Dylan Tirapelli-Jamail en zanger Julian Comeau zijn pas iets meer dan twee jaar samen en plukken nu al de vruchten van hun succes op sociale media. Navigeren in de muziekindustrie kan een ontmoedigende taak zijn voor elke babyband, maar niet voor Loveless. “Eerlijk gezegd was het een beetje makkelijk omdat de industrie ons min of meer negeerde”, zegt Comeau. “Ze gaven niet echt om ons, dus we hebben gewoon naam gemaakt zonder hen.”

“We waren niet echt aan het navigeren door de industrie, we waren aan het navigeren door sociale media”, voegt Tirapelli-Jamail toe. En dat is gelukt: ze verzamelden 1,2 miljoen volgers op TikTok, Hank Green zong samen met Comeau in een TikTok-duet en hun covers werden miljoenen keren bekeken. Namelijk: Lizzo stopte ze liefdevol in de gevangenis voor hun kijk op ‘About Damn Time’.

@lizzo #stitch met @thisisloveless ♬ origineel geluid – lizzo

Met de originele “About Damn Time” omslagpost met 7,4 miljoen views plus de 4,2 miljoen van Lizzo’s reactie, kreeg Loveless minder dan 60 seconden aan inhoud op een app blootstelling aan een geheel nieuwe fanbase. Comeau was verrast dat Lizzo de TikTok zelfs zag: “Mijn moeder zei eigenlijk ‘Denk je dat Lizzo zal reageren?’ en ik had zoiets van ‘No way.’” Het was een belangrijke mijlpaal voor de band, vooral voor Tirapelli-Jamail, die oorspronkelijk afkomstig is uit Lizzo’s geboorteplaats Houston, TX.

Dat was niet de enige cover die Loveless op TikTok plaatste die aandacht kreeg. Nadat hun kijk op ‘Happier Than Ever’ van Billie Eilish viraal ging, brachten ze een volledige versie uit voor DSP’s, waarmee ze in slechts twee weken tijd meer dan 1 miljoen streams op Spotify kregen. Hun cover van Elley Duhé’s “Middle of the Night” heeft 12,5 miljoen views op hun originele TikTok-post en 11 miljoen voor een versie die clips van een muziekvideo die ze voor het nummer hebben gemaakt met elkaar verweven. Hun volledige versie heeft momenteel meer dan 13 miljoen streams op Spotify, het bereikte nummer 1 in de iTunes rock chart en nummer 2 in Billboard’s Hot Hard Rock Songs – achter My Chemical Romance’s “The Foundations of Decay”.

“Toen ik onze naam als tweede zag onder My Chemical Romance, poepte mijn 13-jarige ik in de broek van mijn 30-jarige ik”, glundert Tirapelli-Jamail.

Waar ze dankbaar zijn voor het succes dat hun covers hebben gezien, is Loveless verre van een coverband. Hun doel met het plaatsen van deze covers op TikTok is om de band en vooral hun originele muziek in het oog te krijgen. Een strategie die wordt weerspiegeld met de release van de meer populaire covers voor DSP’s.

“Zelfs als ongeveer 1% van die mensen naar een origineel nummer luistert”, ziet Comeau het als een overwinning. “Ik wilde tegen het einde van het jaar 1 miljoen maandelijkse luisteraars bereiken”, zegt Comeau, “en dat doel hebben we in juni bereikt.” Toen managers eindelijk interesse begonnen te krijgen, werd deze specifieke doelstelling uitgelachen. “We praten niet meer met die managers”, grapt Comeau met een grijns die een frontman waardig is.

Dit was niet de enige keer dat de industrie het duo van zich afschudde. “Eerlijk gezegd beschouwen ze ons gewoon als minder dan omdat we covers hebben gemaakt. Ik hou van deze nummers die we coveren, maar ik wil niet worden gezien als minder dan een artiest omdat ik de kunst van andere mensen waardeer. Dat vind ik onterecht.” Ze merkten ook op dat het maanden duurde nadat ze viraal gingen voordat Spotify hen redactionele aandacht gaf en dat er geen labels waren die contact hadden opgenomen.

“Eigenlijk werden we afgewezen voor [SiriusXM’s] Octaan herhaaldelijk. Ze vertelden ons dat ze onze nummers niet konden spelen omdat het geen Active Rock is, het niet in de mal gaat passen, de luisteraars het niet leuk zouden vinden”, zegt Comeau. Al snel draaiden die rollen om. Labels, managers en zelfs SiriusXM hebben sindsdien contact opgenomen met Loveless.

Na het succes van ‘Middle of the Night’ riepen ze uit tot ‘No more covers’. Dus waarom zou je kort daarna een cover van Kate Bush’s “Running Up That Hill (A Deal with God)” volgen? “Omdat Octane ons dat vroeg”, lachte Tirapelli-Jamail. Caity Babs, on-air talent voor Octane, stak zijn hand uit en vroeg hen om het nummer te coveren voor een special “Stranger Things”, maar het nummer wordt nog steeds uitgezonden op Octane.

Ze houden er allebei van om het succes van hun covers buiten TikTok te zien, evenals hun korte inhoud in de app, maar zeggen dat het niet zo lonend is als het maken van een origineel nummer. Hoewel hun originele muziek op TikTok steeds populairder wordt, heeft het algoritme van de app de neiging om inhoud te pushen die niet inherent van hen is. Comeau legt uit: “Ik ben TikTok en zijn algoritme erg dankbaar voor het feit dat het ons veel van ons succes heeft gegeven, maar tegelijkertijd is het niet gebouwd voor artiesten om te slagen; het is gebouwd om het platform te laten slagen. En uiteindelijk is het niet winstgevend voor TikTok om nieuwe muziek te verspreiden en nieuwe mensen onze nummers te laten ervaren en fans te laten worden.”

Dit is de reden waarom TikTok gewoon een hulpmiddel is, niet het ultieme voor artiesten, suggereren ze.

Loveless behandelt zeer serieuze onderwerpen met zeer pakkende hooks en verkent “de donkere, droevigere delen van hun psyche, maar op een manier die leuk is om naar te luisteren”, legt Comeau uit. En ze beginnen net aan de oppervlakte te komen. “Gitaren, poppunk en metal zullen altijd een kernonderdeel van onze stichting zijn, maar er is nog veel meer dat we willen doen.”

Opgroeiend en luisterend naar alles, van jazz en muziektheater tot punk, valt er meer te ontdekken op sonisch, visueel en thematisch gebied. Hun debuutalbum was volledig geschreven tegen de tijd dat Comeau zijn band dumpte en een muzikale liefdesrelatie met Tirapelli-Jamail volledig omarmde. Ze weten individueel wie ze zijn als schrijvers, maar nu ontdekken ze echt wie ze zijn als Liefdeloos. Deze ontdekkingsreis zal volledig te zien zijn met hun aanstaande EP, “End of an era”, die begin september wordt uitgebracht.

“Hoewel veel van de teksten gaan over duistere dingen en een soort van verontruste, opdringerige gedachten, denk ik dat er een sfeer van hoop is en echt de vreugde in pijn probeert te vinden”, zegt Comeau. “Ik leef met een chronische psychische aandoening. Het is niet zo dat ik me zorgen maak over iets dat in mijn leven gebeurt, ik ben altijd verdomd angstig. In plaats van daardoor vernietigd te worden, besloot ik daar wat hoop in te vinden.”

“Onze dromen voor dit project zijn aanzienlijk gegroeid”, zegt Comeau. Ze hebben getekend bij UTA en krijgen aandacht van verschillende platenlabels. Met een groeiende fanbase en liveshows in het vooruitzicht voor de herfst, nemen ze het allemaal in zich op.

“Ik heb in veel verschillende bands gespeeld en ik heb veel verschillende rollen in de industrie gehad. Niets daarvan voelde als het mijne”, zegt Tirapelli-Jamail. “Als ik iets heb dat een deel van mij is, zie ik elk succes in zekere zin valideren.” En voor andere nieuwe artiesten die TikTok proberen te gebruiken als een hulpmiddel voor succes, stop met je grootste criticus te zijn en word je grootste fan. Biedt Comeau aan: “Je moet houden van wat je doet, anders, hoe gaat iemand anders dat doen?”LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in