Hoe het opdringerige watermerk van TikTok zijn merk een boost gaf en Instagram schaadde

0
69


gebrandmerkt is een wekelijkse column gewijd aan het snijvlak van marketing, business, design en cultuur.

In de regel wil geen enkel bedrijf een distributietool worden voor zijn grootste rivaal.

Maar dat is wat er met Instagram gebeurde in het begin van zijn strijd om concurrerender te zijn met TikTok. Reels, het antwoord op TikTok, was regelmatig gebruikt om video’s opnieuw te gebruiken die niet alleen voor TikTok zijn gemaakt, maar feitelijk een TikTok-“watermerk” bevatten, bestaande uit een logo en gebruikersnaam. In feite promootte Instagram zijn concurrentie.

Instagram-ouder Meta heeft stappen ondernomen om dit probleem op te lossen: It aangekondigd dat het bedrijf had “gehoord” dat “inhoud die zichtbaar is gerecycled uit andere apps (dwz logo’s of watermerken bevat) de Reels-ervaring minder bevredigend maakt”, en maakte daarmee video’s van rivaliserende merken “minder vindbaar”.

Maar het probleem bleef bestaan ​​en is weer opgedoken, dankzij a Wall Street Journal rapport gedeeltelijk ontleend aan een recent, uitgelekt intern document, “Creators x Reels State of the Union 2022.” Dit document merkte op dat “bijna een derde van de Reels-video’s op een ander platform wordt gemaakt, meestal TikTok, en een watermerk of rand bevat die ze als zodanig identificeert”, aldus Het journaal. Hoewel het algoritme van Instagram deze clips “downrankt”, waardoor hun publiek wordt beperkt, blijven gerecyclede video’s blijkbaar een zeurend probleem. (In sommige gevallen is dit houdt in gewetenloze gebruikers die video’s van andere makers opnieuw plaatsen.)

Het is duidelijk dat dit de meest acute uitdaging van Instagram tegenwoordig alleen maar groter maakt: het wordt al een tijdje ronduit bekritiseerd en bespot omdat het verandert in een steeds meer schaamteloze copycat. TikTok-makers hebben lol gemaakt met Reels als een also-ran-indeling met geen idee gebruikersen de beroemde mega-influencers van Instagram-beroemdheden Kylie Jenner en Kim Kardashian onderschreven een oproep aan “maak Instagram weer Instagram” en “stop met proberen TikTok te zijn.” (Hoewel TikTok de laatste tijd zelf ook wat kopieert.) Dus de poging om originele – of in ieder geval niet schaamteloos gerecyclede – Reels-inhoud aan te moedigen, is steeds belangrijker geworden om het merk van Instagram te beschermen.

Maar het is vermeldenswaard dat dit niet alleen gaat over wat Instagram verkeerd heeft gedaan. Het is ook een eerbetoon aan TikTok’s succes bij het pushen van zijn eigen merk. Dat opdringerige kleine watermerk – inclusief een vereenvoudigde versie van het logo dat heen en weer beweegt – blijft standaard op elk TikTok-scherm op het scherm. Dit had als vervelend ervaren kunnen worden gezien het vaak drukke ontwerp van veel TikToks, maar het lijkt zonder klachten te zijn geaccepteerd. En in de loop van de tijd heeft het het logo van de service zeker tot een van de meest herkenbare in de digitale cultuur gemaakt.

Ten slotte, dat interne metarapport merkte op dat TikTok-gebruikers samen 197,8 miljoen uur per dag besteden aan het bekijken van video’s in de app (vergeleken met de 17,6 miljoen uur die Instagram-gebruikers aan het bekijken van haspels). Dit weerspiegelt de snelle groei van TikTok tot meer dan 1 miljard gebruikersmet inkomsten geschat op $ 12 miljard dit jaar, dankzij toenemende advertentie verkoop. Het watermerk van TikTok blijft hangen wanneer een clip wordt weergegeven getweet of ergens anders ingebed. Dat is nogal wat blootstelling aan het merk van een merk. En in wat kan worden gelezen als een erkenning dat watermerken een essentieel merkinstrument zijn in de korte videooorlogen, heeft YouTube onlangs aangekondigd dat YouTube Shorts-clips – dat is de TikTok/Reels-concurrent van YouTube – worden gemarkeerd met een pictogram om de oorsprong aan te geven als het wordt opgepikt op een ander platform.

Met name de TikTok markering zelf is niet veel veranderd in de zes jaar sinds de oprichting van het bedrijf: The logo blijft een gestileerde glyph die lijkt op een muzieknoot (die de muziek-en-lip-sync-roots van de app weerspiegelt), weergegeven in wit met groenblauw en rode randen, wat een 3D-achtig effect geeft tegen een zwarte achtergrond. “De ontwerper werd geïnspireerd door een rockconcert met een donkere zaal en een verlicht podium”, volgens de site van merkidentiteitsbureau Logaster. Het resultaat doet wat kan zijn logo’s belangrijkste taak vandaag: opvallen op het startscherm van je telefoon. En de eenvoudige maar duidelijke vorm blijft leesbaar, zelfs in kleine, monochrome vorm in een watermerk.

Dat gezegd hebbende, een groot deel van het succes van een bepaald logo komt neer op rauwe herhaling en blootstelling. En de manier waarop TikTok die taak heeft uitgevoerd, heeft het Meta zeker moeilijker gemaakt. Het is algemeen bekend dat Facebook en Instagram effectief zijn eerder een rivaliserend formaat gekloond, met wat neerkwam op een versie van Snapchat’s “verhalen” die de diensten niet eens de moeite namen om te hernoemen. Het is duidelijk dat het deze keer een veel grotere uitdaging zal zijn om zoiets weer voor elkaar te krijgen – en die logo-ed watermerken zijn een reden.

Dat is wat Instagram nu zo’n hoofdpijn bezorgt. (Meta) heeft gezegd dat het gelekte interne rapport niet volledig up-to-date is met de laatste gegevens en uit de context is gehaald, maar heeft toegegeven dat het bedrijf “werk te doen” heeft met Reels.) Het bedrijf verhoogt naar verluidt de financiële prikkels voor makers om Instagram-specifieke, of op zijn minst Instagram-geleide, inhoud te maken. Maar zelfs die inspanning dreigt de dominantie van TikTok te onderstrepen.

Toch heeft TikTok in zekere zin standaard niet alleen alle ontelbare video’s die via zijn platform zijn gemaakt en gedistribueerd, maar een hele genre van verslavende, korte clips, in feite. Daarom is het eerste probleem dat Instagram moet vermijden, het risico dat het ook definitief wordt gebrandmerkt – als gewoon een andere plek om TikToks te zien.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in