Hoe hashtagging-titels auteurs en lezers beïnvloeden.

0
9


“Iedereen vraagt ​​het altijd, dus alsjeblieft,” schreef Aaliyah Aroha in het bijschrift van wat later een van haar populairste TikTok-video’s zou worden. Ze verschijnt, lip-synchroniserend met een nummer van de app-favoriet Onofficieel Bridgerton Muzikaal en een stapel boeken vasthouden, terwijl de woorden “Enemies to Lovers boekaanbevelingen” boven je hoofd zweven. De video, gepost op haar account, @aaliyahreads, met meer dan 216.000 volgers, heeft nu 2,5 miljoen views en meer dan 431.000 likes.

Veel boekenliefhebbers die op zoek zijn naar hun volgende boek – vooral lezers die vasthouden aan genres als romantiek en fantasie – wenden zich eerst tot dit soort verhalen. TikTok wemelt van boekbeïnvloeders zoals Aroha (haar achternaam is een pseudoniem), die hun platforms gebruiken om nieuwe releases te verspreiden, boekaanbevelingen te doen, recensies te delen en meer. Maar in 2021 en 2022 vonden deze makers van inhoud een nieuwe manier om het algoritme te hacken – en op zijn beurt de uitgeverswereld. Dat wil zeggen, totdat ze zich begonnen af ​​te vragen of ze een monster hadden gemaakt.

Onder genrelezers en redacteuren zullen ze zich, afhankelijk van wie je het vraagt ​​en hun mate van betrokkenheid bij internet, registreren tropen (verwijs naar de tweede definitie van het Merriam-Webster-woordenboek – “een algemeen of te veel gebruikt thema of apparaat”) als de tags die worden gebruikt om fanfictie te categoriseren op de site Archive of Our Own (ook bekend als AO3), de ruggengraat van de geweldige fanwiki tvtropes .org, of het interne jargon dat in uitgeverijen wordt gebruikt om nieuwe releases te bespreken. Op TikTok zijn tropen een internetsteno geworden om mensen te helpen hun volgende boek te vinden. Makers hebben het fenomeen BookTok gehackt door deze tropen te gebruiken: ‘vijanden voor geliefden’, ‘moreel grijze hoofdpersonages’, ‘nepdating’ (de trope waarbij personages een façade van genegenheid moeten presenteren aan de wereld, maar uiteindelijk eindigen verliefd – zie Simon en Daphne binnen Bridgerton), “liefdesdriehoeken” – als termen voor zoekmachineoptimalisatie om hun inhoud te verpakken en de “vibe” van een boek over te brengen.

En het werkt ook. “Mensen willen meteen ter zake komen, zodat ze meer kunnen lezen en lezen wat ze leuk vinden”, zei Aroha in een e-mail. “Het is een slimme manier om je aan te passen aan de huidige maatschappij. Ik geloof ook dat het boeken levend heeft gehouden en dat mensen actief willen lezen.”

Er is zeker een publiek voor. Op TikTok hebben video’s die #EnemiesToLovers als tag gebruiken in totaal 4,2 miljard views, terwijl #EnemiesToLoversBooks er 78,2 miljoen heeft. Boeken zoals Het eindigt bij ons door Colleen Hoover (#FriendsToLovers), De liefdeshypothese door Ali Hazelwood (#FakeDating, #GrumpySunshine), en Mensen die we op vakantie ontmoeten door Emily Henry (#FriendsToLovers) werd in 2022 gedrukte bestsellers nadat ze in de hele app was gepromoot met behulp van deze trope-tags. Er is bijna geen ontkomen aan – trope-ificatie speelt een sleutelrol in de invloed van BookTok op de uitgeverswereld, vooral voor de fantasy-, YA- en romantische genres.

Deze afkorting categoriseert boeken op een hyperspecifieke manier. Op BookTok kunnen romantische lezers een boek vinden waarin de liefdesbelangen worden gedwongen om een ​​bed te delen, of fantasielezers kunnen boeken lezen met een superkrachtig vrouwelijk hoofdpersonage (online bekend als een “magische meid”) of een hoofdrolspeler die de ” uitverkorene.” Deze indeling stelt fans in staat om hun eigen avonturen of bepaalde lang en gelukkig leven te kiezen. Het stroomlijnt ook het proces van het uitkiezen van boeken en het maken van bestsellers.

“Op welke manier je iemand ook zover krijgt om boeken te kopen, het is een grote stap voor de boekenindustrie/gemeenschap. Ik denk ook dat het lezers helpt om sneller te lezen waar ze van houden’, zei Aroha.

Maar sommigen geloven dat deze trend reductief is en auteurs beloont voor eenvoud in plaats van complexiteit. Hazelwood, de auteur van de bestseller De liefdeshypothese en Liefde op de hersenen, deed afgelopen zomer een controversieel interview met Goodreads dat leidde tot een verhit online debat over de focus van BookTok op tropen. Hazelwood, die open is over hoe ze fanfictie begon te schrijven, legde dat uit Liefde op de hersenen was het eerste boek dat ze ‘helemaal opnieuw had geschreven’.

“Ik wist eigenlijk niet eens waar ik moest beginnen, en mijn zaakwaarnemer heeft me veel begeleid. Ze had zoiets van: ‘Ik zou heel graag een academisch rivalen-tot-geliefden-verhaal willen lezen’, ‘vertelde Hazelwood aan Goodreads, zelf een website die is gewijd aan de productie van op tropen gerichte lijsten van genre-fictie. “Ze gaf me een aantal stijlfiguren waarvan ze wilde dat ik het verhaal zou bouwen, wat echt heel erg nuttig was omdat ik erg besluiteloos ben en geen idee had wat ik aan het doen was.”

Dit was een beetje te veel, zelfs voor fans die van tropen houden. Mensen online veroordeelde dit soort schrijven als een van de gevolgen van TikTok’s trope-ificatie van literatuur. De ogenschijnlijk talloze video’s die boeken beschrijven – of zelfs verkeerd labelen – met behulp van hun stijlfiguren, waren, zeiden nee-zeggers, eindelijk tot een hoogtepunt gekomen. Tropes, die doorgaans werden gezien als clichés die schriftelijk vermeden moesten worden, waren volgens lezers plotseling overal aanwezig. Ze dachten dat ze nu tropen zagen die meer werden aangehaald in marketingteksten, interviews met auteurs en nieuwere boeken zoals Hazelwoods.

Lezers op TikTok – althans sommigen van hen – gingen van bekendheid met tropen naar, in 2022, oververzadiging. Videomakers die dit probleem behandelden, zeiden dat ze het gevoel hadden dat nieuwere boeken ‘rond de stijlfiguren’ werden gebouwd. Lezers zijn nu vaak goed geïnformeerd om te herkennen of de personages waarin ze zouden moeten investeren, zijn gemaakt om een ​​formule te vervullen in plaats van een plot vooruit te helpen.

Josh Lora, die het BookTok-account @tellthebeees beheert, ziet dat trope-ificatie meer invloed heeft op influencers dan op auteurs. Door boekaanbevelingen te taggen op basis van stijlfiguren en genres, wordt de betrokkenheid van gebruikers gestimuleerd. “Er is bijna een mimetische kwaliteit op sociale media”, legt Lora uit, die ook een pseudonieme achternaam gebruikt. “Als je eenmaal ziet dat iets voor iemand anders werkte, begin je het te doen.”

Hoewel velen online klonken over een van de meest voorkomende trendcycli van de app, heeft het misschien al zijn stempel gedrukt op de echte wereld. Het gebruik van tropen als SEO-termen zou een rol kunnen spelen bij het bepalen van nationale bestsellers en populaire boekaanbevelingen op de app.

NPD BookScan, dat bestsellers en boekverkopen van grote retailers bijhoudt, meldde dat de gecombineerde verkoopcijfers voor auteurs die op BookTok worden vermeld in 2021 meer dan verdubbeld zijn. Volgens de New York Times was de verkoop voor auteurs op BookTok in juli 2022 met nog eens 50 procent gestegen. De totale verkoop van genreboeken steeg ook in 2022, ongeacht of dergelijke boeken in de app te zien waren. Het romantiekgenre kende in 2022 de meeste groei onder de categorieën Amerikaanse gedrukte boeken, terwijl YA-fictie zijn momentum behield na het beste jaar ooit te hebben behaald in 2021. De verkoop van LGBTQ-fictie is ook verdubbeld ten opzichte van het voorgaande jaar. “De groei werd gedreven door een verscheidenheid aan auteurs en series, die werden ondersteund door BookTok en mond-tot-mondreclame”, zei Kristen McLean, analist van de NPD-boekindustrie, in een persbericht.

Volgens Libby McGuire, senior vice-president en uitgever bij Simon & Schuster imprint Atria, wordt TikTok zeker overwogen bij het kopen van boeken. “Er zijn boeken die we op onderwerping lezen en denken: ‘Oh, we kennen deze lezer; we weten waar we ze kunnen vinden op TikTok. We kunnen zien dat dit die markt zou aanspreken’, zei McGuire in een interview.

Ze legde uit dat professionals uit de industrie deze stijlfiguren en termen al enige tijd intern gebruiken. Maar nu, vanwege hun populariteit bij het grote publiek, neemt Atria deze stijlfiguren op in de metadata van het boek, zodat lezers iets kunnen vinden dat bij hun past. “De consument heeft zoveel meer kennis gekregen”, zei McGuire. “Ze categoriseren de boeken nu op dezelfde manier als mensen in het bedrijf.”

Op een fundamenteel niveau is trope-ificatie al lang een onderdeel van het romantiekgenre. Een happy end, het basiselement van elke romantische roman en te vinden in de vele subcategorieën van het genre, garandeert romantische lezers een ervaring die specifiek is voor het genre. Maar niemand had verwacht dat we op een dag zouden kunnen zoeken naar boeken met bijvoorbeeld één mes-tot-keelscène.

“Er is dit plezier van de vertrouwdheid, die deel uitmaakt van wat zorgt voor een intieme, gemakkelijke leeservaring”, zei Catherine Roach in een interview. Roach is professor in gender- en culturele studies aan New College aan de Universiteit van Alabama, die ook romantische romans heeft geschreven onder het pseudoniem Catherine LaRoche.

Als een lezer van fantasy en romantiek, heb ik een behoorlijk deel van de BookTok-beroemde romans opgepikt om te begrijpen waar het hele discours over ging. Het heeft iets opwindends om te zien hoe een boek aan je verwachtingen voldoet – en soms overtreft – zelfs als je weet welke stijlfiguren het zal onderzoeken. Maar die vertrouwdheid heeft ook een keerzijde. “Als je bijvoorbeeld alleen maar op zoek bent naar je ’tweede kans’-romantische stijlfiguren, mis je een heleboel heerlijke verhalen waar je misschien toe aangetrokken bent of die je anders hebt gevonden,” zei Roach. “Het kan beperkend en beperkend zijn, maar het kan ook efficiënt zijn.”

Redacteuren en schrijvers die boeken plannen rond tropen die populair zijn op TikTok, kunnen zich zorgen maken in 2023. Zoals Lora opmerkte, kunnen trends in publiceren vluchtig zijn. Kijk maar naar de weg SchemeringHet succes van ’s zette in de jaren 2000 een subgenre van paranormale romantische boeken voor tieners en volwassenen op gang, terwijl De Hongerspelen leidde tot de dystopische YA-boom van de jaren 2010 die werd versterkt De doolhofloper en uiteenlopend. Uiteindelijk zagen schrijvers en redacteuren van die boeken afnemende opbrengsten, wat bewijst dat het produceren van boeken op basis van de veronderstelde vraag van het publiek zijn valkuilen heeft. Er kan een tijd komen dat romans die rond deze specifieke stijlfiguren zijn opgebouwd, een keer uit de mode raken opnieuw.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in