Hoe een TikTok-video dit vrouwenkoor uit het noorden van BC naar wereldwijde bekendheid katapulteerde

0
65


Toen Naomi Dugdale en haar oude vriend Lauren Iwanciewski vier jaar geleden lid werden van de Nove Voce Choral Society in Prince George, was het een lokale glee club die vooral bekend was bij Britse Colombianen.

Maar een TikTok-video die ze in september produceerden – met alle koorleden op één na die de hit uit de jaren 80 lipsynchroniseerden Stop niet met geloven van de Californische band Journey — katapulteerde de groep jonge zangers, waarvan sommigen nog geen 15 jaar oud waren, in één klap naar internationale faam.

De clip van 27 seconden maakt deel uit van een serie op de socialemediapagina van het koor en daagt het publiek uit om te raden wie er eigenlijk zingt. Het is meer dan 72 miljoen keer bekeken en het aantal groeit nog steeds.

De post heeft ook meer dan 360.000 reacties van over de hele wereld opgeleverd, onder meer van de Amerikaanse acteur Rosie O’Donnell.

Dugdale, 21, zegt dat de serie die de zanger onthult, tot doel heeft de talenten van individuele leden te laten zien door elk van hen het nummer te laten uitvoeren waar ze van geniet.

Iwanciewski, ook 21, geeft toe dat ze verrast was dat de korte video het koor van de ene op de andere dag zoveel bekendheid heeft opgeleverd.

“In het begin was het gewoon ongeloof, omdat we nooit hadden verwacht dat ze zo hard zouden ontploffen”, zei Iwanciewski. “Dat is gewoon te gek.”

‘Negen stemmen’

Regisseur Robin Norman zegt dat het koor begon in de kerstperiode van 2005: als vrijwilliger bij het Leger des Heils verzamelde ze acht studenten van haar stemtrainingsklas om op verschillende locaties in Prince George kerstliederen te zingen voor de Christmas Kettle Campaign om donaties te stimuleren.

Norman zegt dat ze “Nove Voce” verzon – wat “negen stemmen” betekent in het Italiaans – toen ze een naam nodig had voor het koor om deel te nemen aan een muziekfestival waarvoor minstens negen leden in een team nodig waren.

“Er is niet veel over nagedacht – het was alsof we een naam op het registratieformulier moesten zetten”, zei ze.

Een groep vrouwen zingt in een winkelcentrum, met een waterkoker van het Leger des Heils voor zich.
Robin Norman, uiterst links, leidt Nove Voce-leden die kerstliederen zingen voor het Christmas Kettle Program van het Leger des Heils in een Prince George-winkelcentrum in 2007. (Nove Voce Choral Society/Facebook)

Het geïmproviseerde koor is sindsdien getuige geweest van een groeiend aantal leden en publiek. In 2008 begon het met het houden van drie tot vier kaartjes per seizoen.

Meest recent, op 18 december, werkte de 23-koppige Nove Voce samen met het Prince George Symphony Orchestra voor een concert met kerstklassiekers in het Vanier Hall-theater.

Betaalbaar platform om muziek na te jagen

Nove Voce houdt verschillende audities per jaar voor zangers van 15 jaar of ouder, die een jaarlijkse contributie van $ 125 moeten betalen zodra ze zijn aangeworven.

Norman zegt dat het koor een betaalbaar platform is om muziek te oefenen, vooral voor jonge mensen die muzikaal talent hebben maar geen kans hebben om muziek na te streven tijdens hun studie en carrière.

“Voordat we met Nove Voce begonnen, was er echt nergens voor ze [in Prince George] om te blijven zingen, want privélessen zijn duur, ‘zei ze. ‘Als je naar school gaat voor techniek of verpleegkunde, kan het onbetaalbaar zijn.’

Dugdale, die in het voorjaar haar ingenieursdiploma aan de University of Northern British Columbia afrondt, zegt dat ze al sinds de lagere school in een koor zingt en piano en harp kan spelen.

Maar zelfs met een rijke kennis en ervaring is de sociale steun van collega-koorleden belangrijk terwijl ze haar muzikale interesses blijft nastreven, zegt ze.

“Het is fantastisch hoe je nog steeds in het koor kunt zitten en verschillende achtergronden hebt – alle dames in ons koor hebben zulke verschillende banen, maar we komen samen voor koor.”

Nove Voce zal optreden tijdens een concert met Broadway-thema op 11 februari 2023 en zal deelnemen aan het International Choral Kathaumixw-festival in Powell River, in de Sunshine Coast van BC, in juli.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in