Hoe ‘dopamine dressing’ TikTok’s nieuwste gelukshack werd

0
85


Y2K is dus afgelopen jaar.

“Dopamine dressing” is de populairste modetrend die TikTok regeert, waar mensen over-the-top, levendige outfits uitvoeren in een poging om hun garderobe plezier te geven.

Terwijl #dopaminedressing de 25,6 miljoen views van de app overtreft, begonnen Google-zoekopdrachten naar de kleurrijke rage deze maand te stijgen – en A-listers hebben zelfs de rode loper gesierd in neontinten.

Modepsycholoog Dr. Dawnn Karen, die de term bedacht, zweert bij dopamine-dressing als de sleutel tot geluk door kleding.

“Normaal gesproken kleden we ons voor externe factoren – het weer, andere mensen, speciale evenementen. Tijdens de pandemie vond er een verschuiving plaats. Omdat er niemand was om je te vertellen wat je moest dragen, gaf je jezelf toestemming om stijlen te vinden die je gelukkig maken, “vertelde Karen de show “Today”. “Dit is absoluut geen medicijn, maar ik heb mensen die normaal gesproken erg verlegen zijn een kleurrijke outfit zien aantrekken en fel, fantastisch en vrij worden.”

TikToker in een geheel paarse outfit
TikTokers overspoelen het platform met hun eigen vertolkingen van dopamine-dressing.
polychrom3/TikTok

In feite verandert iemands ‘gehele stemming wanneer ze kleding dragen die representeren wie ze werkelijk zijn’, voegde Karen eraan toe.

TikTokers zijn massaal naar het platform gekomen om te pronken met hun pittige vertolkingen van dopamine-dressing – wat ook als maximalisme kan worden beschouwd – met contrasterende patronen, opvallende kleuren en een beetje persoonlijke flair.

Gebruiker @cybr.grl toonde haar huidige stijl – die helder, verzadigd en leuk is – als een contrast met haar vroegere, somberdere mode-keuzes in een clip die bijna 70.000 views verzamelde.

Ondertussen laat Thalia Castro-Vega, bekend als @polycrom3 online, haar volgers zien hoe ze zich in allerlei kleuren moeten kleden. In één clip met 48.000 views pronkt ze met een paar lila bell bottoms met reflecterende cirkels bungelend aan de zomen, die ze combineerde met een blouse met gezwollen mouwen in een donkerdere tint paars. Natuurlijk maakte ze de monochrome look af met een bijpassende, sprankelende lavendelzak.

TikToker in groene jurk met roze tas
Een gebruiker gebruikte contrast in haar voordeel in een levendige outfit.
killer_closet_/TikTok

Een andere maker van inhoud, bekend als @killer_closet_, schrijft dopamine-dressing toe aan het genezen van haar ‘innerlijke kind’, en zegt in een clip dat het tot haar dertigste duurde om erachter te komen. Bij het vergelijken van een oude foto van haar als kind, snijdt ze naar een actueel beeld van haar in een fluorescerende groene japon gecombineerd met een neonroze, tijgergestreepte tas.

Hoewel dit de nieuwste trend is die online voet aan de grond krijgt, kan het toevoegen van persoonlijkheid – hoe gek het ook is – een lange weg gaan. Voorbij zijn misschien de dagen van passen in de steeds veranderende trends – gemarineerde make-up, Barbiecore, grootmoeder aan de kust, oh my! – en opvallen zal eigenlijk de nieuwste rage zijn.

Analist en modeschrijver Mandy Lee beweert dat de trendcyclus zo snel verandert dat jezelf zijn – levendige tinten en zo – de voorhoede van de modewereld zal worden.

Glenn Close bij Met Gala
Beroemdheden pronken met neon-looks op de rode loper, sinds Barbiecore zijn intrede deed.
Patrick McMullan via Getty Image

“Mijn hardlooptheorie is dat we een punt zullen bereiken waarop er zoveel microtrends zijn dat ze onmogelijk te identificeren zullen zijn, waardoor de trendcyclus zoals we die kennen implodeert en persoonlijke stijl sterker dan ooit zal heersen”, voorspelde ze in een clip met meer dan 652.000 weergaven, eraan toevoegend dat er “veel meer vrijheid van meningsuiting is.”

Cue: dopamine dressing.

Het is bewezen dat kleuren onze stemming beïnvloeden, dus het is geen verrassing dat felle en speelse kleding hetzelfde effect kan hebben.

Een onderzoek uit 2012 van de University of Hertfordshire bevestigde dat op een bepaalde manier kleden – vooral wanneer de drager zich het prettigst voelt – een stemmingsverhogend psychologisch effect heeft.

“Deze bevinding laat zien dat kleding niet alleen anderen beïnvloedt, het weerspiegelt en beïnvloedt ook de stemming van de drager”, zei Dr. Karen Pine, een auteur van de studie, in een release. “Veel van de vrouwen in dit onderzoek hadden het gevoel dat ze hun humeur konden veranderen door hun kleding te veranderen. Dit toont de psychologische kracht van kleding aan en hoe de juiste keuzes iemands geluk kunnen beïnvloeden.”

In de huidige staat van de wereld kan de plotselinge uitbarsting van gekleurde kleding online worden toegeschreven aan het verlangen van mensen naar meer vreugde geïntegreerd in hun leven – zij het via hun kasten.

Shawn Grain Carter, universitair hoofddocent aan het Fashion Institute of Technology, zei dat de opsluiting vanwege de pandemie van het coronavirus ervoor heeft gezorgd dat zelfs de meest vrome liefhebbers van zwarte outfits hun sombere kleding ophangen.

“Het dragen van kleur is meer een ontsnapping aan wat er gaande is”, vertelde Carter eerder aan The Post. “Je hebt een oorlog, economische instabiliteit, nieuwe golven van COVID-gekte – mensen willen zich goed voelen, en dus trek je een roze jurk of een mooie gele set aan. Dit zijn vrolijke kleuren waardoor mensen zich mentaal stabiel en emotioneel op hun gemak voelen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in