Hoe de TikTok-trend ‘blijf giftig’ van invloed kan zijn op IRL-dating?

0
109


blijf giftige trend

Wanneer we normaliseren dat we onvriendelijk en giftig zijn tegenover mensen, kan het ingebed raken in onze cultuur (Credit: Getty)

‘Als ze je vertellen “sorry dat ik je gisteravond vergeten ben te sms’en”, zeg dan “het is oké, je concurrentie niet” #staytoxic.’

‘Als je ruzie krijgt, zeg dan: ‘Ik ben er niet in geïnteresseerd om niet gerespecteerd te worden door iemand voor wie ik mijn normen heb verlaagd’. BLIJF GIFTIG.’

Als je een fervent TikTok-scroller bent zoals de rest van ons, is het ongelooflijk waarschijnlijk dat je ‘#staytoxic’-video’s bent tegengekomen met alternatief datingadvies.

In de meest eenvoudige bewoordingen delen ‘blijf giftig’-video’s giftige datingtips, waaronder hoe je iemand geïnteresseerd kunt houden, hoe je met iemands emoties kunt spelen en hoe je iemands aandacht kunt krijgen – allemaal door middel van manipulatief gedrag.

En om te zeggen dat ze populair zijn, is een understatement. Video’s met #StayToxic op het populaire sociale mediaplatform hebben maar liefst 542,8 miljoen views verzameld – dat is een heleboel consumptie van slecht advies.

Het is niet alleen de #StayToxic-tag die van de grond komt, want als je door de hashtag kijkt, biedt TikTok suggesties over waar je naar zou willen kijken op basis van waar anderen naar hebben gezocht, waaronder ‘blijf giftige vrouwen’, ‘giftige tips om te maken ze geobsedeerd’ en ‘giftige antwoorden’.

Maar is het echt zo ‘giftig’ als het allemaal lijkt? En in een tijd waarin we schadelijk datinggedrag zoals ghosting en gaslighting uitdagen, waarom gaat deze trend dan viraal?

Zoals YouTuber Nick Green (greenisnotnick) uitlegt in zijn video ‘what is the stay toxic trend on TikTok’, sommige video’s die je onder deze hashtag op TikTok vindt, zijn erg satire, maar de zorg is dat sommige dat niet zijn – met velen komen massaal naar het commentaargedeelte van sommige video’s om hun goedkeuring te delen.

In een TikTok-video van @jayoffline, die drie miljoen volgers heeft en een speciale afspeellijst met ’toxic therapy (funny)’-video’s die hij heeft gemaakt, deelt hij een clip van hem die danst met het bijschrift ‘sms je ex om 1 uur ’s nachts hier”… zeg dan “nvm verkeerd nummer” #staytoxic’.

Hoewel de video, die nu meer dan 700.000 keer geliked is, duidelijk als grap bedoeld is, is het commentaargedeelte van de video moeilijker te ontcijferen.

‘Bro geeft me te veel ideeën’, schrijft de ene kijker, terwijl een ander eraan toevoegt ‘ik deed het en ze huilde hahahahahaha’.

Gigi Engle, ACS, gecertificeerd seksuele voorlichter bij 3Fun en auteur van All The F*cking Mistakes: A Guide To Sex, Love, And Life, waarschuwt dat de jongste gebruikers van TikTok misschien het verschil niet zien tussen wat een parodie is en wat niet .

Ze vertelt Metro.co.uk: ‘De gevaren van deze trend zijn dat er veel echt jonge en beïnvloedbare mensen op TikTok zijn die dit gaan zien en denken dat het een goed advies of een goed advies is.

‘Zelfs voor mensen die begrijpen dat het voor het grootste deel een ironische videotrend is, maakt het zich nog steeds gedragen als een onbeleefd, kwetsend, egoïstisch persoon cool en wenselijk.

‘Als we onvriendelijk en giftig zijn tegen mensen normaliseren, kan het ingebed raken in onze cultuur.’

Er is ook het risico dat hoe meer iemand interactie heeft met video’s met de hashtag, hoe meer hun TikTok-algoritme minder satire-inhoud begint te vertonen, omdat de grens tussen de twee vervaagt.

Schrijver en gediplomeerd sekstherapeut Aliyah Moore legt uit: ‘Hoewel de meeste mensen de #staytoxic-trend belachelijk maken, is het onderliggende gevaar van het ondersteunen van dit soort inhoud dat het jonge mensen beïnvloedt om precies te doen wat je niet wilt doen als je’ opnieuw in een romantische relatie.

Een wegwijzer met waarschuwingsborden, relatieproblemen, alarmerende rode vlaggen

Blijf verstandig om echt giftig gedrag te vertonen (Foto: Getty Images/iStockphoto)

‘En wanneer het tractie krijgt door erop te klikken, te volgen of commentaar te geven, zal het algoritme dat oppikken en je dan blootstellen aan vergelijkbare inhoud.

‘Als je constant bekende inhoud ziet op sociale media, vooral TikTok, versterkt het je denken – hoogstwaarschijnlijk proberen om mee te doen aan de kar, wat dan van invloed is op hoe mensen normaal gesproken gezond gedrag waarnemen en hoe relaties zouden moeten werken.’

Met het aantal likes en shares dat deze video’s verzamelen, is de trend die van start gaat geen verrassing, aangezien mensen racen om vergelijkbare inhoud te maken om dezelfde resultaten te behalen.

Voor sommigen van ons kan de inhoud zelfs herkenbaar zijn – er is altijd de verleiding geweest om ‘je eigen rug te krijgen’ na een slechte relatiebreuk of wanneer het giftige gedrag van iemand anders je pijn heeft gedaan.

‘Misschien heb je zelf ooit iets soortgelijks gedaan, of in ieder geval overwogen. Of misschien heeft een vriend in een vergelijkbare situatie gezeten’, zegt Jessica Alderson medeoprichter en relatiedeskundige bij SOSYNCD.

‘Bovendien kan het zien van andere mensen die zich bezighouden met ongezond gedrag ons een beter gevoel over onszelf geven, omdat het ons eraan herinnert dat we niet de enigen zijn met gebreken. Het kan in sommige opzichten een opluchting zijn dat andere mensen ook niet perfect zijn.’

Wat kunnen we doen om ervoor te zorgen dat mensen het verschil weten tussen een grap op een socialemediaplatform en actief gevaarlijk gedrag, terwijl de trend zich blijft voortzetten en er geen tekenen van vertraging zijn?

Voor sekstherapeut Aliyah draait het allemaal om het hebben van open en eerlijke gesprekken met degenen die het meest vatbaar zijn voor beïnvloeding door sociale media.

‘We moeten het belang van het opleiden van jonge mensen over gezonde relaties vergroten’, zegt ze.

‘In gezonde relaties worden mensen geliefd en gesteund en is er heldere en constructieve communicatie.

‘Ook moeten ouders en voogden voorop lopen bij wat jongeren online horen en bekijken. Op die manier kan content worden gefilterd en kan de kans op het zien van schadelijke informatie worden verkleind.’

Heb je een verhaal om te delen?

Neem contact op door een e-mail te sturen naar MetroLifestyleTeam@Metro.co.uk.

MEER: Waarom ghosting zo veel pijn doet en hoe je je eigen afsluiting kunt creëren

MEER: Hoe u met uw partner kunt praten over gaslighting – en wanneer u de relatie moet beëindigen

MEER: Angst dat een wedstrijd de ick krijgt? Navigeren door spraakmemo’s in dating-apps


Rush Hour Crush – liefde (nou ja, lust) is overal om ons heen

Bezoek Metro’s Rush Hour Crush elke weekdag online om 16.30 uur.

Vertel ons over je Rush Hour Crush door ze hier in te dienen, en je zou kunnen zien dat je bericht op de site wordt gepubliceerd.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in