Hoe de technologie met kinderen te laten praten, volgens TikTok’s ‘Mom Friend’

0
48


Cathy Pedrayes glimlacht voor een foto.  Omringende afbeelding toont pictogrammen voor een duim omhoog teken en een hart.
Cathy Pedrayes is vooral bekend als TikTok’s ‘Mom Friend’.

Cathy Pedrayes verdiende volgers als TikTok’s “Mom Friend” voor haar praktische veiligheidstips – van hoe je een autoruit in een noodgeval kunt breken tot wat je niet op sociale media moet posten. Ze is een tv-presentator en is te zien geweest in Today Parents, The Miami Herald, BuzzFeed News, The Bump en Good Morning America. Vorig jaar verscheen haar boek ‘The Mom Friend Guide to Everyday Safety and Security’.


Toen ik opgroeide, draaiden veiligheidspraatjes in mijn familie om fysieke veiligheid: kijk beide kanten op als je de straat oversteekt. Praat niet met vreemden. Begrijp me niet verkeerd, het zijn ook nu nog nuttige tips. Maar naarmate we meer tijd op schermen doorbrengen – een virtuele wereld zonder grote rode stopborden en vol meestal ongevaarlijke vreemden – zou het veiligheidsgesprek wat updates kunnen gebruiken.

Ik ben een moeder die toevallig veel tijd online doorbrengt, ook op sociale media. Ik heb geleerd over de risico’s, zoals het gebrek aan privacy, de verspreiding van desinformatie en de kwetsbaarheid voor publieke oordelen. Maar ik zie ook hoe internet mensen kan onderwijzen, entertainen en samenbrengen. Hier is mijn advies over hoe je de tech talk met kinderen kunt benaderen:

‘Hé, ik heb dit gevonden. Wat denk je?’

Het zal bij elk kind anders zijn. Maar als je online iets tegenkomt dat er een beetje vreemd uitziet, misschien een spambericht op Instagram of een TikTok met mogelijk misleidende informatie, vraag dan: “Hé, ik heb dit gevonden. Wat denk je?” Samen kun je er goed over nadenken. Is het bericht echt of nep? Moet je op dat bericht reageren of niet? Geef het toe als je het niet zeker weet. Samen onderzoeken.

Sharing is caring, maar niet als het gaat om persoonlijke informatie

Wanneer we nadenken over online veiligheid, hebben we de neiging om gegevensprivacy over het hoofd te zien. We delen regelmatig onze persoonlijke informatie op internet, of we nu onze adressen invoeren op online formulieren of onze namen en leeftijden bij het downloaden van apps. We kunnen goed nadenken over wat we online over onze kinderen onthullen als ouders of voogden. Maar aangezien ze zich alleen in de online wereld wagen, is het belangrijk om onze kinderen bij te brengen hoe belangrijk het is om hun informatie veilig te houden.

Als je bijvoorbeeld een foto online plaatst, maak er dan een spel van om dingen te ontdekken die je misschien niet met de wereld wilt delen, zoals je adresnummer op de achtergrond of een ID-badge die je draagt. Heb je een willekeurig bericht van een persoon die je niet kent? Tenzij het ongepast is, laat het aan uw kind zien en bespreek of u wel of niet moet reageren. Geef ze de basisprincipes van privacy, zodat ze zich bevoegd kunnen voelen om zelf beslissingen te nemen over hun gegevens.

Hou het kort

Als kind had ik persoonlijk een hekel aan lange colleges. De technische talk hoeft niet één lange dialoog te zijn, maar iets dat je zou kunnen hebben wanneer het vanzelf opkomt. Voer dat eerste gesprek. Dan praat je er volgende week misschien op een andere manier over. Technologie is constant in ons leven. De kunst is om opzettelijk onze ervaringen als gezin te delen.

Leer van je kind

Ik bracht veel tijd door in chatrooms toen ik een tiener was. En hoewel mijn ouders wisten wat chatrooms waren, hadden ze niet zoveel kennis als ik, omdat ik degene was die ze gebruikte. Verwacht dat kinderen waarschijnlijk meer weten over de online platforms die ze gebruiken dan jij. Praat met hen over hun interesses. Als je uit nieuwsgierigheid komt, niet uit angst, is de kans groter dat je kind naar je toe komt voor begeleiding wanneer ze het nodig hebben.


Het internet is een geweldige plek voor gezinnen. Het geeft ons nieuwe kansen om de wereld te ontdekken, contact te maken met anderen en ons leven in het algemeen gemakkelijker en kleurrijker te maken. Maar het brengt ook nieuwe uitdagingen en complicaties met zich mee voor de mensen die de volgende generaties opvoeden. Mozilla wil gezinnen helpen de beste online beslissingen te nemen, hoe dat er ook uitziet, met onze nieuwste serie, De TechTalk.

Praat met uw kinderen over online veiligheid

Ontvang fooien

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in