Hoe Chaya Raichik van Libs of TikTok een rechtse kampioen werd

0
9


Libs of TikTok is opgericht in april 2021 en vond al snel een aanhanger in Tucker Carlson.

Tucker Carlson Libs van TikTok

Tucker Carlson van Fox News.

Fox News/YouTube


Tussen november 2020 en april 2021 probeerde Raichik een aantal verschillende wegen en gebruikersnamen uit voor haar Twitter-account, waaronder @cuomomustgo, waar ze opriep tot het aftreden van Andrew Cuomo als gouverneur van New York, en @houseplantpotus, waar ze optrad als parodie op president Joe Biden.

Op 19 april 2021 veranderde ze haar naam in @libsoftiktok en zei dat ze zou zorgen voor “je dagelijkse dosis ineenkrimping”.

Vanaf dat moment begon Raichik met het opnieuw posten en samenstellen van inhoud van TikTok-gebruikers, voornamelijk die in de LGBTQ-gemeenschap, en bespotte ze in de bijschriften. Ze vond al snel aanhangers in Tucker Carlson van Fox News, podcaster Joe Rogan, Donald Trump Jr., journalist Glenn Greenwald en televisiepresentator Laura Ingraham.

Hoewel de gebruikersnaam van Raichik het platform TikTok bevat, is haar account permanent opgeschort. Ze heeft ook meerdere tijdelijke schorsingen gekregen van Instagram, Facebook en Twitter.

Raichik’s inhoud richt zich op anti-LGBTQ-retoriek.

Libs van TikTok

Libs van TikTok’s Instagram-account.

Libs van TikTok / Instagram


Raichik heeft veel uitspraken gedaan tegen de LGBTQ-gemeenschap, waarbij hij ze een “sekte” noemde en ze vergeleek met “groomers”.

In een interview met de New York Post in februari zei Raichik dat verschillende leraren van scholen waren ontslagen nadat ze hun inhoud op haar account hadden gepost, daarbij verwijzend naar hun beslissingen om seksuele voorlichting te geven.

“Het is niet gemakkelijk. Ik voel me echt slecht”, zei ze. “Soms breekt het mijn hart, maar het moet gebeuren. Deze kinderen zijn zo onschuldig en ze verdienen het niet om naar school te gaan om verzorgd en geïndoctrineerd te worden.”

De identiteit van Raichik werd onthuld in een artikel in de Washington Post in april 2022.

Washington Post-bibliotheken van tiktok

Het Washington Post-artikel.

Washington Post


Voor april was Raichik anoniem totdat Taylor Lorenz haar identiteit en baan als makelaar in The Washington Post meldde.

Lorenz meldde dat Raichik anti-LGBTQ-retoriek verspreidde en een prominent rechtse figuur werd. Ze merkte de invloed van Raichik op bij het ontslaan van leraren. Ze rapporteerde ook op het oude Twitter-account van Raichik, waar ze contact zou hebben met andere rechtse figuren, de effecten van COVID-19 zou minimaliseren, twijfel zou zaaien over verkiezingsuitslagen en andere samenzweringen zou delen.

Als reactie daarop zei Raichik dat ze door Lorenz was “gedoxxed” – waarbij ze iemands persoonlijke informatie, adres, contactgegevens of locatie onthulde. Anderen waren het daar echter niet mee eens. Kara Alaimo, een professor in sociale media en vrouwenkwesties, schreef voor NBC dat “er geen gerechtvaardigde reden is om de identiteit van iemand als Raichik op sociale media te beschermen.”

“Het publiek heeft er groot belang bij om te weten wie er achter accounts zit die grote invloed hebben op het publieke discours over belangrijke kwesties, zoals Libs of TikTok”, zei ze.

Raichik heeft kritiek geuit op ziekenhuizen die genderbevestigende zorg bieden.

Bord met de tekst Boston Children's Hospital

Boston Kinderziekenhuis.

Charles Krupa/AP-foto


In augustus Raichik over getweet de transgenderzorg die werd verleend in het Boston Children’s Hospital en beweerde dat het “genderbevestigende hysterectomieën” aanbood, wat ertoe leidde dat medisch personeel werd bedreigd.

Het ziekenhuis bracht een verklaring uit waarin stond dat de tweets van Raichik “werden gevoed door verkeerde informatie en een gebrek aan begrip en respect” en dat hysterectomieën als onderdeel van genderbevestigende zorg nooit werden uitgevoerd bij iemand onder de 18 jaar.

Libs of TikTok heeft gepost over veel meer ziekenhuizen die genderbevestigende zorg bieden, die ze in haar Substack-nieuwsbrief heeft beschreven als ‘het verminken van het lichaam’.

Raichik lijkt een aanhanger te hebben in Elon Musk.

Elon Musk, de eigenaar van Twitter, dringt aan op een hardere rijcultuur bij het bedrijf.

Elon Musk.

Carina Johansen/Getty Images


Libs of TikTok heeft contact gehad met de nieuwe CEO van Twitter, Elon Musk.

In april “leuk” vond hij een van Raichik’s tweets waarin ze een artikel deelde van de satirische conservatief-christelijke website The Babylon Bee, getiteld “Liberalen uiten bezorgdheid over account waardoor ze er slecht uitzien door gewoon hun werkelijke woorden te delen.”

In november, toen Musk duizenden werknemers op Twitter begon te ontslaan, bespotte Libs van TikTok een voormalig personeelslid in een tweet, waarop Musk antwoordde.

Raichik heeft geen schorsingen gekregen sinds Musk het bedrijf overnam.

In december liet Raichik voor het eerst haar gezicht zien.

chaya raichik libs van tiktok

Chaya Raichik is beter bekend als Libs van TikTok.

Fox nieuws


Raichik verscheen op 27 december in “Tucker Carlson Today”, een show op de Fox News-streamingdienst Fox Nation, en liet voor het eerst haar gezicht zien.

Ze vertelde Carlson dat ze persoonlijke evenementen wilde gaan doen omdat ze ‘klaar was voor de volgende stap’.

Tijdens het interview benadrukte Raichik haar anti-LGBTQ-gevoelens en noemde de gemeenschap een “sekte” waarvan de leden “mensen hersenspoelen”.

Raichik zei ook dat iemand van het team van gouverneur DeSantis haar belde nadat de Washington Post haar identiteit had onthuld.

“Ze zei: ‘De gouverneur wilde dat ik je een bericht gaf. Hij zei dat als je je niet veilig voelt, jij of je familie, als je een plek nodig hebt om naartoe te gaan, je te verstoppen, te blijven, je naar de gouverneur kunt komen. landhuis, ” zei Raichik. “Ze zei: ‘We hebben een pension voor je, en je kunt komen en blijven zolang je nodig hebt.'”

Raichik die haar identiteit onthult, maakt haar ook kwetsbaar voor nieuwe kritiek.

Chaya Raichik


De regering van de Verenigde StatenOndanks de niet-aflatende steun van rechts, maakte Raichik’s interview haar kwetsbaar.

Al na een paar uur leek ze te zijn gezien in video’s van het Amerikaanse Capitool op 6 januari. Extremisme- en desinformatie-onderzoeker Chad Loder documenteerde video’s en afbeeldingen in hun nieuwsbrief en zei dat het hen ervan had overtuigd dat Raichik daar was.

Ze merkten op screenshots van een Twitter-account, shaya_raywelke softwareontwikkelaar Travis Brown geïdentificeerd in april om geassocieerd te worden met Raichik, wat leek te laten zien dat ze die dag op weg was naar DC.

“Ik neem vrij van mijn werk om Trump te komen steunen”, aldus een inmiddels verwijderde tweet. “Elke supporter telt.”

Het schijnbare gezicht van Raichik is ook te zien in video’s van GoPro-beelden en TikToks. Loder merkte op dat er geen bewijs was dat Raichik meer deed dan zich bij de menigte buiten het Capitool voegen.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in