Het zachte alternatief voor TikTok’s 75 Hard Challenge

0
105


Belangrijkste leerpunten

 • 75 Hard is een virale wellnessuitdaging die gepaard gaat met strikte regels om ‘mentale weerbaarheid’ te bevorderen.
 • 75 Soft werd populair op TikTok als een meer toegankelijke versie van deze uitdaging.
 • Experts zeggen dat er wat problemen zijn met beide uitdagingen, maar de 75 Soft kan werken voor mensen die een gestructureerd plan nodig hebben en het kan worden aangepast aan individuele behoeften.

De 75 Hard Challenge beweert het enige programma te zijn dat “je leven permanent kan veranderen” en het bouwt mentale weerbaarheid op. Maar vasthouden aan dit programma kan voor velen een echte uitdaging zijn.

De hashtag #75hard op TikTok heeft tot nu toe meer dan 1,2 miljard views. Deze uitdaging wordt geleverd met vijf regels die zonder uitzondering 75 dagen moeten worden gevolgd:

 • Volg een dieet en drink geen alcohol
 • Train 45 minuten per dag, twee keer per dag, met minstens één training buiten
 • Drink 1 gallon water per dag
 • Lees elke dag 10 pagina’s inspirerende non-fictie
 • Maak elke dag een foto van jezelf

Cheat- of rustdagen zijn niet toegestaan, en het missen van een dag betekent dat je vanaf de eerste dag opnieuw moet beginnen. Er zijn geen richtlijnen over welk type eetpatroon of dieet te volgen.

Emily Macek, 25, een categorie-analist in New York, probeerde eerst de 75 Hard Challenge als een manier om haar persoonlijke gezondheid te beheren. Ze waardeerde de routine en de leescomponent, maar ze voltooide slechts ongeveer 30 dagen van de uitdaging.

“Ik denk gewoon niet dat de 75 Hard duurzaam is”, vertelde Macek aan Verywell. “Niemand kan elke dag twee trainingen van 45 minuten voltooien en er nooit een missen.”

De huidige richtlijnen bevelen aan dat Amerikaanse volwassenen tussen de 150 en 300 minuten aan lichaamsbeweging per week nodig hebben. 75 Hard beveelt 630 minuten per week aan.

Veel gezondheidsexperts zien de trainingsvereisten van 75 Hard als een rode vlag. Cara Harbstreet, MS, RD, LD, een geregistreerde diëtist en oprichter van Street Smart Nutrition, zei dat deze vereisten geen rekening houden met rustdagen, verwondingen of de middelen die nodig zijn om elke dag in twee trainingssessies van 45 minuten te passen.

“Hoewel 75 Hard bedoeld is om moeilijk te zijn, is er weinig waarde voor gezondheid en geluk op de lange termijn om je een weg door een uitdaging als deze te banen als die acties niet iets zijn dat je daarna kunt volhouden,” vertelde Harbstreet aan Verywell via een e-mail.

De alternatieve 75 Soft Challenge

Fitness-beïnvloeder Stephen Gallagher bedacht een TikTok-versie van de 75 Soft Challenge die aantrekkelijk was voor degenen die 75 Hard te beperkend vonden.

De 75 Soft Challenge heeft vier regels, die ook 75 dagen moeten worden gevolgd:

 • Eet goed en drink alleen bij sociale gelegenheden
 • Train 45 minuten per dag en neem één dag actief herstel per week op
 • Drink 3 liter water per dag
 • Lees elke dag 10 pagina’s van een boek

Patricia Kolesa, MS, RDN, een klinische diëtist bij Hackensack Meridian Health in New Jersey, zei dat ze geen van beide versies van de 75 Challenge zou aanbevelen, hoewel de 75 Soft flexibeler is.

“Ik denk dat het mensen zeker kan helpen om gezonde gewoonten aan te leren, als ze er de juiste mentaliteit voor hebben,” zei Kolesa, eraan toevoegend dat ze mensen slechts een of twee regels in hun routine heeft zien opnemen.

Wat te overwegen voordat u aan de 75 Soft Challenge begint

Volgens Kolesa is de 75 Soft Challenge misschien niet geschikt voor mensen met specifieke voedingsbehoeften, zoals atleten en mensen met een voorgeschiedenis van eetstoornissen. Maar het kan bepaalde gezonde gedragingen aanmoedigen, zoals hydrateren en fysiek actief blijven, vooral voor degenen die een gestructureerd plan nodig hebben om hun gezondheidsdoelen te bereiken.

Hoewel 75 Soft een structuur heeft, is het ook bewust flexibel als het gaat om voedingsadviezen. Maar diëtisten zoals Kolesa en Harbstreet maken zich zorgen over de vage aanbeveling om ‘goed te eten’.

“Dit staat gelijk met ‘schoon’ en ‘natuurlijk’ als een van mijn minst favoriete voedseluitdrukkingen,” zei Harbstreet.

“Goed eten” kan voor verschillende mensen verschillende dingen betekenen, voegde ze eraan toe, en het kan een gevoel van “morele goedheid” rond bepaalde voedingsmiddelen impliceren. “Wie bepaalt hoe ‘goed eten’ eruitziet?” aldus Harbstraat.

Ze stelde voor dat iedereen die geïnteresseerd is om 75 Soft te starten, eerst moet nadenken over wat ze ermee willen doen. Hoewel de uitdaging bepaalde regels heeft, kan deze nog steeds worden aangepast aan individuele behoeften.

“Als je bijvoorbeeld een hele dag vrij nodig hebt van geplande activiteit, of meerdere dagen voor actief herstel, bouw dat dan in,” zei ze.

Wat dit voor u betekent?

75 Soft kan je misschien helpen om de gewoonte te krijgen om water te drinken, maar experts zeggen dat 3 liter per dag een willekeurige aanbeveling is. De behoefte aan hydratatie is gebaseerd op verschillende factoren, waaronder de omgeving, uw activiteitenniveau, leeftijd en geslacht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in