‘Het was gewoon perfect’: de TikTok-aftraptactiek verovert Europees voetbal | Amerikaans voetbal

0
94


Manchester United probeerde het maandag aan het begin van de tweede helft tegen Liverpool, uren nadat Paris Saint-Germain de in-vogue aftraproutine had geperfectioneerd die het Europese voetbal overspoelt. Kylian Mbappé scoorde binnen negen seconden na het aanbrengen van de finishing touch aan het einde van de gelikte zet met vier passen schijnbaar eerst uitgeprobeerd door Bournemouth vorig jaar en sindsdien gekopieerd door Real Madrid, Rayo Vallecano en Sparta Rotterdam met wisselend succes. Of misschien werd Mbappé geïnspireerd door Cliftonville van de hoogste divisie van Noord-Ierland, die het onder de knie had dezelfde volgorde toen Ronan Hale afgelopen weekend de score opende met 7,92 seconden in hun overwinning.

Cliftonville besteedde geen dagen op het oefenterrein; een uur voor de wedstrijd toonde hun analist, Damian McAuley, de ploeg een TikTok, die viraal is gegaan sinds het werd gedeeld door Bournemouth, bestaande uit een compilatie van inspanningen, te beginnen met de trendsettende staking van Dominic Solanke zeven seconden in de tweede helft in Craven Cottage afgelopen december. “Dee [McAuley] had zijn iPad en zei gewoon: ‘Heb je dit gezien? Het is overal op TikTok, het ontploft de laatste tijd.’ We keken er allemaal naar terwijl we in de kleedkamer zaten en we dachten: ‘Waarom zou je het niet eens proberen, eens wat anders?’ En gelukkig werkte het meteen.”

PSG zet

De onder-16’s van Bournemouth hadden blij met de verhuizing tegen Northampton afgelopen zaterdag. Kort samengevat luidt de routine: de speler die aftrapt, past naar een teamgenoot aan de rand van de middencirkel en ontvangt de bal terug; hij legt het dan af aan een andere speler in de buurt wiens taak het is om een ​​pass te geven achter de verdediging zodat een aanvaller kan rennen. “Zodra de bal werd teruggezet naar de persoon aan de rand van de middencirkel, was het mijn taak om zo snel mogelijk te sprinten en te verwachten dat de bal over zou komen”, zegt Hale, die uiteindelijk scoorde met een geïmproviseerde overhead trap. “De verdediging van de oppositie wist niet wat er aan de hand was. Ze probeerden buitenspel te roepen, maar het gebeurde allemaal zo snel en het volgende moment ligt de bal achter in het net.”

De routine werd in Bournemouth bedacht door Scott Parker’s assistent Matt Wells, kleinzoon van de voormalige Wales-vleugelspeler Cliff Jones. “Zoals altijd werken we onvermoeibaar in termen van details en proberen we uit te zoeken waar we bepaalde gebieden kunnen exploiteren”, zei Parker destijds. “Het doelpunt kwam rechtstreeks van het trainingsveld. We wilden proberen de ruimtes tussen de vleugelverdediger en de centrale verdediger te benutten. Soms komen ze uit, soms niet. Ze komen niet altijd tot bloei op het podium.”

Dominic Solanke viert feest met Ryan Christie achter hem na het scoren van het Bournemouth-doelpunt bij Fulham dat schijnbaar achter de trend ligt.
Dominic Solanke viert feest met Ryan Christie achter hem na het scoren van het Bournemouth-doelpunt bij Fulham dat schijnbaar achter de trend ligt. Foto: Clive Rose/Getty Images

Real Madrid voerde vorig seizoen tweemaal de routine uit tegen PSG in de Champions League. De ene keer deden ze dat vakkundig, maar Vinícius Júnior schoof zijn schot naast en een andere keer maakte Marco Asensio de laatste pass te gaar, waardoor Gianluigi Donnarumma de bal kon opscheppen. Op maandag verkocht Bruno Fernandes Christian Eriksen kort toen United de routine probeerde. Rayo had een poging gedaan op Old Trafford tijdens de vriendschappelijke wedstrijd van vorige maand tegen United. Sparta Rotterdam scoorde deze maand uit een vrijwel identieke zet als die waar Bournemouth van profiteerde toen Vito van Crooij scoorde tegen AZ Alkmaar. “Het is klasse zoals teams het proberen”, zegt Hale. “Maar ik weet niet zeker hoe lang mensen ermee wegkomen voordat verdedigers gewoon in hun eigen box kamperen voor de aftrap.”

Het doel van Mbappé is de snelste in de geschiedenis van de Ligue 1 en de routine zou meer records kunnen doen tuimelen. “Ik zie dat er veel meer routines uitkomen om verschillende dingen te proberen”, zegt Hale. “We waren een beetje stomverbaasd dat het echt werkte omdat de bal uit het spel had kunnen worden gekopt of overhit. Maar alles was gewoon perfect aan de verhuizing. Ik liep de kleedkamer in en Dee kwam naar me toe en zei Match of the Day [on social media] hebben opgepikt en dat het al viraal ging. Mijn Twitter werd gek omdat alles opnieuw werd gepost.”

De tegenstanders van Cliftonville, Carrick Rangers, waren niet zo extatisch. “Ik hoorde een van hen tegen een van mijn teamgenoten zeggen terwijl ze wegliepen: ‘Heb je dat van TikTok gekregen?'”, zegt Hale. “Ik denk dat ze zo geschrokken waren dat het gebeurde. Hun verdedigers denken waarschijnlijk: ‘De bal komt gewoon naar boven en wij zullen hem verdedigen.’ Maar als ze een stapje hogerop gaan en een pass terug zien gaan en de volgende pass over hen heen, dan zitten ze op een plakkerige plek en dat is wat er zaterdag gebeurde.”LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in