‘Het staat buiten kijf dat ze gebruikte [fake lashes]’

0
42


Voordat de schoonheidsgemeenschap zelfs maar adem kon halen na het verzet tegen de beruchte influencer-reis van Tarte Cosmetics naar Dubai, stapte TikTok-maker Mikayla Nogueira naar voren en zei: “Houd mijn mascara vast.”

Nogueira, die op dit moment misschien wel een van de beste beauty-influencers op TikTok is, plaatste op 24 januari een TikTok over de telescopisch verlengende mascara van L’Oréal. De video is gehashtagged met #LorealParisPartner, en Nogueira zelf is geen onbekende in het plaatsen van advertenties voor schoonheidsproducten die op dezelfde manier zijn vormgegeven als haar echte video’s met productrecensies.

“Dit zijn de wimpers van mijn dromen!” Nogueira onderschreef de video. Ironisch genoeg zijn het volgens haar volgers zeker wimpers die in werkelijkheid niet bestaan.

Nogueira is beschuldigd van het dragen van valse wimpers bij het adverteren van de sterke punten van de mascara. De advertentie, die op het moment van schrijven nog steeds op TikTok van Nogueira staat, wordt “lashlighting” genoemd – een spel met “gaslighting”.

Vele, vele andere makers gingen naar hun platforms om uit te leggen waarom ze dachten dat Nogueira nepwimpers droeg. Ashley Gonzalez, een wimperartiest met haar eigen lijn wimpers, wees op wat zij dacht dat een scheiding was tussen Nogueira’s echte wimpers en de vermeende nepwimpers in de video.

“Ik wil gewoon mijn professionele mening delen, en laten we 100% zijn, het staat buiten kijf dat ze strips heeft gebruikt”, schreef Gonzalez in het bijschrift.

Een Reddit-bericht speculeerde dat het aantal volgers van Nogueira fluctueert sinds Lashgate – wat in tegenspraak was met de aannames van fans dat ze alleen maar volgers zou verliezen. De gebruiker voegde screenshots toe van TokCount, een hulpmiddel voor het tellen van live volgers dat zijn gegevens van TikTok haalt, hoewel het niet is aangesloten bij de app of de eigenaar ervan, ByteDance.

Andere gebruikers wezen op Social Blade, een andere tool die de analyse van sociale media-accounts zoals YouTube en TikTok opsplitst, en beschuldigden Nogueira ervan volgers te kopen in de maand januari. Volgens de bevindingen van Social Blade is het TikTok-account van Nogueira tussen 14 januari en 31 januari gestegen van 14,2 miljoen naar 14,4 miljoen volgers.

Net als TokCount maakt het platform geen deel uit van YouTube of TikTok, en hoewel Social Blade redelijk bekend is, is gebleken dat het bijhouden van het aantal volgers niet 100% nauwkeurig is.

Net als bij de reis naar Tarte Dubai roept het verzet tegen Nogueira de vraag op of L’Oréal daadwerkelijk baat heeft gehad bij de advertentie. De video – en vervolgens de mascara – was de afgelopen week een van de meest populaire verhalen.

Werkt het? Het is bewezen dat verontwaardiging klikken en winst genereert, dus zou dit een geniaal plan kunnen zijn om mascara te verkopen?

Studies hebben uitgewezen dat deze marketingtactiek – het gebruik van influencers en hun platforms om producten te verkopen, ongeacht of dit aansluit bij hun algehele branding – niet werkt bij de jongere generatie.

“Gen Z is op de hoogte van influencer-marketingstrategieën die door merken worden toegepast; ze verwachten echter van de merken en influencers dat ze zich verantwoordelijk gedragen bij het delen van informatie,”a Psychologie & Marketing artikel gemeld. “Volgers hebben influencers vermeden of niet meer gevolgd vanwege onoprechte aanbevelingen, het promoten van een onrealistische of niet-duurzame levensstijl en een verkeerde voorstelling van zaken.”

De timing voor L’Oréal en Nogueira had niet slechter kunnen zijn, aangezien zoekopdrachten en oproepen voor “de-influencing” op sociale platforms omhoog zijn geschoten als reactie op gebruikers die zich overweldigd voelen door overconsumptie en onauthenticiteit van influencers. De hashtag voor de beweging is momenteel meer dan 56 miljoen keer bekeken op TikTok.

De-influencing is bedoeld als een manier om de non-stop trendcyclus van TikTok te vertragen en kopers aan te moedigen duurzamer en bedachtzamer te zijn als het om aankopen gaat. Het is bedoeld om te erkennen dat influencers samenwerken met de merken die ze prijzen en dat ze de producten meestal gratis krijgen.

Maar de-beïnvloeding wordt verward met het bashen van ‘slechte producten’, wat een subjectief standpunt is en niet het punt van de beweging.

Influencers en merken kunnen en zouden van de gelegenheid gebruik moeten maken om marketingstrategieën te onderzoeken – omdat ze niet meer werken. Nogueira, die door haar miljoenen volgers werd beschouwd als een legitieme schoonheidsexpert, verloor haar geloofwaardigheid in slechts één video van 44 seconden. Was het de samenwerking met L’Oréal waard?

In The Know is nu beschikbaar op Apple News — volg ons hier!

De post ‘Lashlighting,’ ‘de-influencing’ en waarom schoonheidsmerken Gen Z in de steek laten verscheen eerst op In The Know.

Meer van In The Know:

Jaclyn Hill reageert op samenzweringstheorieën op internet dat ze de kat van een vreemde ‘gijzelt’

Zijn influencer beautytrips nog wel effectief?

Remi Bader, Jameela Jamil onder influencers die zich uitspreken tegen Hollywood’s ‘wonderdrug’ Ozempic

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in